Την απόφασή τους να υπερασπιστούν αγωνιστικά το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, διαδήλωσαν την Παρασκευή 12 Μάη οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι των Δήμων της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς και της Αμφίπολης Σερρών με τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο Άγαλμα Βενιζέλου και την μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης η οποία κατέληξε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
Οι συμβασιούχοι, διεκδικούν εδώ και τώρα η κυβέρνηση, με νομοθετική παρέμβαση,
να μετατρέψει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου και στη συνέχεια να δώσει οριστικά λύση στο πρόβλημα με τη μονιμοποίησή τους.
Με μπροστάρη και οργανωτή της πάλης τους, το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού. Θεσσαλονίκης, μέσα από μαζική γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής, αποφάσισαν κλιμάκωση του αγώνα με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, το Σαββατοκύριακο θα απέχουν από την εργασία τους. Την Τρίτη 16 Μάη, στη 1 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνέλευση με εκπροσώπους των Συμβασιούχων από Δήμους της Μακεδονίας Θράκης με στόχο τη δημιουργία συντονιστικού. Την Τετάρτη 17 Μάη θα συμμετέχουν στην πανεργατική απεργία και στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Άγαλμα Βενιζέλου. Και την Πέμπτη 18 Μάη, θα προχωρήσουν σε νέα 24ωρη απεργία και κάθοδο στην Αθήνα.
Η σημερινή μαχητική απεργιακή διαδήλωση, σάλπισε ξεσηκωμό. Με τα πανό και τα συνθήματά τους απαίτησαν «πάρτε πίσω τις απολύσεις», «σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά». Κατήγγειλαν την αντιλαϊκή πολιτική μοιράζει «φτώχεια και απολύσεις στους εργάτες και στους εργολάβους κάνει πλάτες» και διαμήνυσαν ότι «οι δήμοι ανήκουν στους δημότες και όχι σ' εργολάβους και ιδιώτες».
Στην απεργιακή συγκέντρωση, έξω από το ΥΜΑΘ, μίλησε η Σοφία Εξαδακτύλου, (δείτε παρακάτω video) συμβασιούχος εργαζόμενη, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης. Κατήγγειλε την κυβέρνηση που αρνείται να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα αλλά και την ΚΕΔΕ, και τη μείζονα αντιπολίτευση που χαίρονται με την απόφαση λαιμητόμο για τους εργαζόμενους. Καυτηρίασε τον διαρκή εμπαιγμό σε βάρος των χιλιάδων συμβασιούχων, με πρόσχημα το Σύνταγμα λέγοντας: «Είναι αντισυνταγματικό το δικαίωμά μας για σταθερή και μόνιμη δουλειά και είναι συνταγματικές οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, ο ΕΝΦΙΑ; Το Σύνταγμα το κάνουν λάστιχο».
Σημείωσε ότι με την απόλυση των συμβασιούχων ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των Δήμων. «Αν φύγουμε εμείς, οι εργολάβοι θα μπουν εύκολα στην καθαριότητα. Αυτό πρέπει να αποτρέψουμε», είπε.
Και κάλεσε τους εργαζόμενους, ενωμένοι, αποφασισμένοι, αγωνιστικά, μαχητικά, να βάλουν τέρμα στο καθεστώς δουλειάς που τους έχουν καταδικάσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις.
Τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ μετέφερε στους εργαζόμενους ο Γιάννης Κουρμούλης, (δείτε παρακάτω video) πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΠΘ, στέλεχος του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο. Σημείωσε ότι οι εξελίξεις, απέδειξαν ότι η αντικατάσταση των ταξικών αγώνων από προσφυγές στην (αντικειμενικά) ταξική δικαιοσύνη, δεν είναι λύση. Και πρόσθεσε: «έχετε γραμμή πάλης που αποτελεί εγγύηση για να πετύχει ο αγώνας σας. Την τύχη σας την κρατάτε στα χέρια σας».
Στο πλευρό των εργαζομένων, βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον βουλευτή του ΚΚΕ Σάκη Βαρδαλή και τον Μιχάλη Κωνσταντινίδη, Δημοτικό Σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
Ο Σάκης Βαρδαλής εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους και τόνισε: «Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας και μέσα και κυρίως έξω από τη Βουλή, δίπλα στο κίνημά σας, μέχρι να βρουν δικαίωση τα δίκαια αιτήματά σας. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να σταματήσει αυτό το πίνγκ πόνγκ σε βάρος και πάνω στις πλάτες των εργαζομένων». Και κάλεσε κυβέρνηση, ΚΕΔΕ και τους άλλους διοικούντες να μην τολμήσουν να διανοηθούν να ποινικοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στους δήμους, να μην αφήσουν πληρώσουν τους εργαζόμενους. (Δείτε εδώ το video).
Στρώνουν το δρόμο για απολύσεις
Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας της εργασίας των συμβασιούχων, της μονιμοποίησης τους, της πληρωμής τους που ίσως φθάσει και μέχρι την απαίτηση επιστροφής μισθών για εργασία που έχουν παράσχει, έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσει η επίθεση των Δημάρχων.
Η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν έχει καθαρογραφεί, έδωσε κατεύθυνση στους Δημάρχους να διώξουν τους συμβασιούχους.
Ενώ ο γενικός γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι ο τομέας της Καθαριότητας, σήμερα δήλωσε ότι οι υπηρεσίες επεξεργάζονται έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης που ενδεχομένως δημιουργηθεί στην πόλη με τα απορρίμματα. Παραδέχθηκε ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην αποκομιδή των σκουπιδιών εάν λείψουν από τον δήμο οι 690 συμβασιούχοι, όμως την ίδια στιγμή χαράσσει γραμμή υπονόμευσης τους αγώνα τους. Όπως είπε, θα γίνει προσπάθεια να κρατηθεί καθαρή την πόλη, είτε με υπερωρίες είτε με υπεραπασχόληση. Και παράλληλα, θα έρθει σε επαφή με τον ΟΑΕΔ προκειμένου οι 8μηνίτες κοινωφελούς εργασίας να μπορούν να εργαστούν στο τμήμα Καθαριότητας.