Η κυβέρνηση προβάλλει τη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤοΜΥ) ως μια επιπλέον «δομή» που αποκεντρώνει και ενισχύει ακόμα περισσότερο το δημόσιο σύστημα ΠΦΥ και εξασφαλίζει την «καθολικότητα» και την «ισότιμη πρόσβαση» στις υπηρεσίες Υγείας. Αυτές οι μονάδες θα απαρτίζονται από έναν Γενικό Γιατρό ή Παθολόγο ή Παιδίατρο που θα αποτελούν τον οικογενειακό γιατρό στους ενήλικες και τα παιδιά. Επίσης, θα υπάρχει ένας νοσηλευτής και ένας διοικητικός υπάλληλος. Συνολικά, οι Τοπικές Ομάδες δεν θα ξεπερνούν τα 12 άτομα σε κάθε δήμο και η κάθε μία
(1 γιατρός, 1 νοσηλευτής, 1 διοικητικός) θα έχει στην ευθύνη της 10.000 - 12.000 άτομα και θα εργάζονται σε δύο βάρδιες από τις 8 π.μ. έως τις 10 μ.μ.
Αλλες ειδικότητες επιπλέον των Γενικών Γιατρών, των Παθολόγων και των Παιδιάτρων προβλέπονται μόνο στο Κέντρο Υγείας και μόνο για ορισμένες μέρες της βδομάδας. Οι ανάγκες, όμως, του πληθυσμού από όλες τις ειδικότητες είναι όλο το χρόνο και όλο το 24ωρο για υπηρεσίες ΠΦΥ.
Μάλιστα, αυτός ο σχεδιασμός αποτέλεσε θέμα έντονης προβολής από τον πρωθυπουργό πρόσφατα στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης. Μια περιοχή που η κοινωνική του σύνθεση είναι κατά κύριο λόγο εργατική και με αυξημένο αριθμό σε οικογένειες μικρής σχετικά ηλικίας και με παιδιά. Συνολικά, κατοικούν στον ενιαίο Δήμο Ευόσμου - Κορδελιού 110.000 άτομα.
Με βάση τον αριθμό και τη σύνθεση αυτών των Τοπικών Ομάδων μόνο σαν αστείο ακούγεται ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι θα παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης, προαγωγής της Υγείας στην οικογένεια, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στους χρόνια πάσχοντες, την προγραμματισμένη φροντίδα ενηλίκων και παιδιών, κατ' οίκον νοσηλεία, εκτίμηση ψυχικών νόσων, αντιμετώπιση οξέων προβλημάτων υγείας, καταγραφή επιδημιολογικών στοιχείων και πολλά άλλα που αναφέρει το κυβερνητικό σχέδιο.
Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά; Ο ένας γιατρός μαζί με τον νοσηλευτή και τον διοικητικό για 10.000 τουλάχιστον άτομα; Ποιους κοροϊδεύει η κυβέρνηση, όταν με τα παραπάνω δεδομένα είναι ζήτημα εάν θα προλαβαίνουν ακόμα και να συνταγογραφούν και το πολύ - πολύ να κάνουν και κάποια στοιχειώδη εξέταση.
Αλλά και το Κέντρο Υγείας, που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός στον Εύοσμο - αλλάζοντας την ονομασία της ταμπέλας από ΠΕΔΥ σε Κέντρο Υγείας - ποιες ανάγκες ΠΦΥ θα καλύπτει όταν δεν υπάρχουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων, εργαστήρια κ.λπ. και μάλιστα θα εφημερεύει και το βράδυ; Με αυτό το μοναδικό, υποβαθμισμένο και κατ' όνομα Κέντρο Υγείας, με προσωπικό «δανεικό» από άλλες δημόσιες μονάδες Υγείας, δεν μπορεί να καλύπτει στοιχειωδώς τις τρέχουσες ανάγκες του πληθυσμού και κοροϊδεύει ότι θα καλύπτει και τις έκτακτες ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης το βράδυ για 110.000 άτομα που ζουν στο συγκεκριμένο δήμο! Στην περιοχή αυτή υπάρχουν τουλάχιστον 15.000 παιδιά με ηλικία έως 14 χρόνων. Στο Κέντρο Υγείας που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός υπάρχει ένας παιδίατρος το πρωί και ένας το απόγευμα. Για ποια «καθολικότητα» και «καινοτόμα μεταρρύθμιση» κοροϊδεύουν τις λαϊκές οικογένειες στην περιοχή, όταν με αυτά τα χάλια οι γονείς θα συνεχίσουν να πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για τις ανάγκες των παιδιών τους και να στοιβάζονται στις πολύωρες αναμονές των νοσοκομείων που εφημερεύουν;
Χαρακτηριστικό και το σχέδιο που προβλήθηκε στην Πάτρα
Στο αντίστοιχο σχέδιο που προβλήθηκε στην Πάτρα σαν μεγάλη φιλολαϊκή μεταρρύθμιση, προβλέπεται 1 μόνο Κέντρο Υγείας για πάνω από 200.000 πληθυσμό, στο οποίο θα υπάρχουν για ορισμένες μέρες της βδομάδας και μόνο το πρωί ορισμένες επιπλέον ειδικότητες από αυτές των ΤοΜΥ και το μοναδικό εργαστήριο! Η προσφορά στις λαϊκές οικογένειες με παιδιά εξαντλείται στην παρουσία ενός παιδιάτρου μετά τις 10 το βράδυ για όλον τον παιδικό πληθυσμό της Πάτρας.
Προβλέπονται 4 μαίες συνολικά και μόνο στο Κέντρο Υγείας. Αυτές πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των εγκύων αλλά και των λεχωίδων με επισκέψεις στα σπίτια για παροχή συμβουλών αγωγής για το παιδί και τη μητέρα, αλλά και για την άσκηση προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής υγείας στο γυναικείο και νεανικό πληθυσμό της Πάτρας με επισκέψεις σε σχολεία, σχολές κατάρτισης, ΤΕΙ, ΑΕΙ, για σεξουαλική αγωγή, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, για Τεστ Παπ, εμβόλιο για καρκίνο της μήτρας κ.λπ. Προβλέπεται ένας γυναικολόγος (επισκέπτης) κάθε μέρα στην πρωινή βάρδια του ΚΥ για να καλύψει τις ανάγκες της ΠΦΥ των γυναικών όλης της Πάτρας!
Στην εφημερία του ΚΥ (μετά τις 10 το βράδυ) - για όλη την Πάτρα - θα υπάρχουν 3 Γενικοί Γιατροί, 1 Καρδιολόγος, 1 Παιδίατρος και 1 Οδοντίατρος, χωρίς κανέναν γιατρό άλλης ειδικότητας. Με αυτόν τον αριθμό και τις ειδικότητες δεν μπορούν να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες που αντιμετωπίζονται από την ΠΦΥ, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να απευθύνονται στις εφημερίες των υποστελεχωμένων δημόσιων νοσοκομείων, με τις πολύωρες αναμονές κ.λπ.
Είναι φανερό ότι οι ΤοΜΥ δεν αποτελούν ενίσχυση της Δημόσιας ΠΦΥ. Αυτό θα ίσχυε εάν αποτελούσαν αποκεντρωμένες μονάδες ενός αναπτυγμένου κρατικού συστήματος ΠΦΥ με επαρκή σε αριθμό, σε στελέχωση και εξοπλισμό Κέντρα Υγείας που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης, εξειδικευμένα κατά φύλο, ηλικία, πάθηση, έγκαιρα και αποτελεσματικά κοντά στον τόπο κατοικίας, σπουδών, άθλησης, εργασίας κ.λπ. Κάτι τέτοιο όμως, όχι μόνο δεν υπάρχει αλλά αντίθετα με το κυβερνητικό σχέδιο ενισχύεται ως καρικατούρα και υποκατάστατο «σύστημα» ΠΦΥ.
Κυριακή 28 Μάη 2017