Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

4ο Μνημόνιο:Ηδη μπαίνουν στο τραπέζι οι νέες αντεργατικές ανατροπές

Μετά την ψήφιση του τέταρτου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τις νέες αντεργατικές ανατροπές που αυτό περιλαμβάνει, το γεγονός ότι οι αντιλαϊκές συμφωνίες της κυβέρνησης με το κουαρτέτο όχι μόνο δεν φέρνουν καμιά «επιστροφή στην κανονικότητα» για τους εργαζόμενους, αλλά μονιμοποιούν και βαθαίνουν παραπέρα τον εργασιακό μεσαίωνα, έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την πρόσφατη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις, η κυβέρνηση ψήφισε
την πλήρη διατήρηση του ήδη διαμορφωμένου αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου. Για να «χρυσώσει» το χάπι, διαφήμιζε επί μήνες ότι τον Αύγουστο του 2018 θα λήξει δήθεν η αναστολή της αρχής της επεκτασιμότητας των Συλλογικών Συμβάσεων και της αρχής της «ευνοϊκότερης ρύθμισης». Στην πραγματικότητα, βέβαια, αφού έπαιξε αυτό το προπαγανδιστικό χαρτί, η κυβέρνηση έσπευσε στο «παρά 5» της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής να καταθέσει... «νομοτεχνική βελτίωση», τροποποιώντας την Αιτιολογική Εκθεση και προσθέτοντας δίπλα στη συγκεκριμένη ημερομηνία και τη φράση «...υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του Προγράμματος». Εβαλε, έτσι, δηλαδή ήδη τα νομοθετικά θεμέλια για παραπέρα παγίωση του αντεργατικού πλαισίου.
Καθώς, όμως, οι αντεργατικές συνεννοήσεις της κυβέρνησης με τους «εταίρους» δεν τελειώνουν εδώ, στην τελευταία συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ (22/5), επιβεβαιώθηκε ότι στο τραπέζι βρίσκονται νέες, ακόμα χειρότερες παρεμβάσεις στα Εργασιακά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σύντομα πρακτικά της συνεδρίασης, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, υποστήριξε ότι η ύπαρξη ημερομηνίας στο νομοσχέδιο για την αναστολή των εν λόγω αντεργατικών ρυθμίσεων δεν έχει συμφωνηθεί με την πλευρά του ΔΝΤ.
Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι όσο προχωρούν οι συμφωνίες και οι συνεννοήσεις κυβέρνησης και κουαρτέτου, τόσο κλιμακώνεται η επίθεση στα Εργασιακά, όχι εξαιτίας κάποιων «παράλογων αξιώσεων» των εταίρων, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά γιατί με αυτήν την επίθεση «διαμορφώνονται οι όροι ώστε οι επενδύσεις στην Ελλάδα να μην είναι υψηλού ρίσκου, αλλά μεγάλης απόδοσης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά προχτές ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας...
Θυμίζουμε, επίσης, ότι στο ίδιο πλαίσιο, στο «συμπληρωματικό μνημόνιο» με την Ευρωζώνη, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να φέρει στην τρίτη «αξιολόγηση» νομοθεσία για την επιβολή νέων εμποδίων στην προκήρυξη απεργιών.
Στην ίδια συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, εξάλλου, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι αναζητείται «νομική γνώμη» προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως η εφαρμογή των νέων περικοπών στις συντάξεις, με αφορμή τους προβληματισμούς που τέθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη συνταγματικότητά τους.

Παρασκευή 26 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ