Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τους απλήρωτους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο «Διακονία»

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής σχετικά με τους απλήρωτους και με συνεχείς απειλές απόλυσης, εργαζόμενους στο ξενοδοχείο Διακονία στη Θεσσαλονίκη. Αναλυτικά, το κείμενο:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θέμα: Απλήρωτοι και με συνεχείς απειλές απόλυσης οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο "Διακονία" στη Θεσσαλονίκη
Συνεχίζεται η επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζόμενων στο ξενοδοχείο "Διακονία", ιδιοκτησίας της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Αφού απέτυχε
η προσπάθεια της εργοδοσίας, περίπου το Μάη του 2014, για την υπογραφή από τους εργαζόμενους, εγγράφου δημιουργίας Ένωσης Προσώπων, με τις αντίστοιχες μειώσεις μισθών, επέβαλε παράνομη εκ περιτροπής εργασία και επιχείρησε να αλλάξει ειδικότητες. Την περίοδο αυτή, καθυστερούσε την καταβολή των δεδουλευμένων, ενώ προχώρησε σε απόλυση ολόκληρου του τμήματος καθαριότητας με τις τρεις εργαζόμενές του, τις οποίες αντικατέστησε με ενοικιαζόμενες εργαζόμενες εργολαβικής εταιρείας και σε απόλυση μιας εργαζόμενης σε γραφείο.
Σήμερα η εργοδοσία επανειλημμένα καθυστερεί τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Ήδη τους οφείλει μισθούς πέντε μηνών (Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος 2015), ενώ οφείλει επίσης τις αποζημιώσεις των απολυμένων. Παράλληλα, επί πολλά έτη δεν κατέβαλλε τις νόμιμες αποδοχές σε όλους τους εργαζόμενους.
Συγκεκριμένα, έπειτα από σχετικές καταγγελίες των εργαζόμενων, αναγνωρίστηκε και από το ίδιο το Ίδρυμα ότι οφείλει διαφορές με βάση την Υπουργική Απόφαση που όριζε τις αποδοχές των εργαζομένων στα νομικά πρόσωπα και στα ιδρύματα. Παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αποδέχθηκαν το διακανονισμό που πρότεινε η εργοδοσία, επιφυλασσόμενοι για τα νόμιμα δικαιώματά τους, στη συνέχεια η ίδια μονομερώς μείωσε την προτεινόμενη δόση και σήμερα δεν καταβάλλει ούτε καν αυτή.
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ 1612/ 22 Νοεμβρίου 2006 το οποίο αναφέρεται στη Σύσταση Εκκλησιαστικού Ιδρύματος υπό την επωνυμία "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΝ ΙΔΡΥΜΑ «ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΠΑΛΑΜΑΣ» ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ", στο οποίο ανήκουν οι εργαζόμενοι και σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 9, τα οποία αναφέρονται στην περιουσία και τους πόρους του ιδρύματος και πώς αυτοί διατίθενται με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, διαφαίνεται ότι, οι συνολικοί πόροι του Ιδρύματος, είναι αυτοί που πληρώνουν τους εργαζόμενους και όχι αποκλειστικά τα έσοδα της ξενοδοχειακής του μονάδας. Ένα ακόμα στοιχείο που αποδεικνύει ότι υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής των δεδουλευμένων και των υπόλοιπων οφειλών.
Τα προβλήματα όμως των εργαζομένων στο ξενοδοχείο δεν σταματούν εδώ, από την πλευρά της εργοδοσίας διαχέονται συνεχώς φήμες για κλείσιμο του ξενοδοχείου στο τέλος του Ιούνη 2015 και απόλυση όλων των εργαζομένων, ενώ έχει δοθεί εντολή να μη γίνονται κρατήσεις δωματίων από την 1η Ιουλίου και έπειτα και ακύρωσης των προγραμματισμένων εκδηλώσεων των κρατήσεων δωματίων που έχουν γίνει από αυτή την περίοδο.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:
Την ανάκληση όλων των απολύσεων, τη διασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς, με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο "Διακονία" του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος "Εκπαιδευτικόν και Πολιτιστικόν Ίδρυμα «Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς» της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης". Σε περίπτωση που κλείσει το ξενοδοχείο να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους με απορρόφησή τους σε άλλη λειτουργία του ιδρύματος, όπως αναφέρονται στο σχετικό ΦΕΚ.
Την υπογραφή και τήρηση της κλαδικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Την αποπληρωμή, στο σύνολό τους των οφειλόμενων δεδουλευμένων και των οφειλόμενων διαφορών που έχει αποδεχτεί το ίδιο το ίδρυμα και να υπάρξει πλέον τακτική μηνιαία καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων».
902.gr