Οι Επιτροπές Αλληλεγγύης να γίνουν γερό αποκούμπι του λαού. Αυτή η αναγκαιότητα, που προκύπτει μπροστά στις εξελίξεις που διαμορφώνονται στα πλαίσια της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης κυβέρνησης - «θεσμών», αναδείχτηκε στην πλατιά σύσκεψη που έγινε στη Θεσσαλονίκη για τη συγκρότηση επιτροπής αλληλεγγύης, η οποία θα έχει την
ευθύνη του συντονισμού της δράσης σωματείων και φορέων σε επίπεδο νομού.
Η σύσκεψη έγινε την Πέμπτη 9 Ιούλη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ. Εκπρόσωποί τους, όπως και εκπρόσωποι από σωματεία του νομού, με τις τοποθετήσεις τους συνέβαλαν στη συζήτηση μεταφέροντας την πείρα από τους χώρους δουλειάς, καταθέτοντας ιδέες, προτάσεις και σκέψεις για την καλύτερη οργάνωση της σχετικής προσπάθειας.
Στη διάρκεια της σύσκεψης ανακοινώθηκε ότι την Κυριακή 12 Ιούλη στις 11 το πρωί στο πρώην ξενοδοχείο «Βιέννη», θα γίνει περιφερειακή συνάντηση των Συλλόγων Γυναικών, μελών της ΟΓΕ, από την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, για τον προγραμματισμό του αγώνα με βάση τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις και τις καινούργιες εξελίξεις.
Επίσης, την Τετάρτη 15 Ιούλη στις 7 μ.μ., θα συνεδριάσει η γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ για να καταγράψει και να προγραμματίσει τις μορφές των επιτροπών αλληλεγγύης.
Το περιεχόμενο και τη στόχευση της προσπάθειας που γενικεύεται σε όλη τη χώρα από τις δυνάμεις της Κοινωνικής Συμμαχίας, έδωσε εισηγητικά ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
Τα προβλήματα διογκώνονται για τον λαό
Μεταξύ άλλων ο εισηγητής τόνισε: «Η άγρια κατάσταση που προϋπήρχε στους τόπους δουλειάς, με απληρωσιά πολλών μηνών, με απολύσεις, ατομικές συμβάσεις και τρομοκρατία, γίνεται ακόμα χειρότερη στο φόντο των τελευταίων εξελίξεων, με ευθύνη της κυβέρνησης.
Οι εργαζόμενοι, που πλήρωσαν την καπιταλιστική κρίση, καλούνται τώρα να πληρώσουν και τα "απόνερά" της, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διασφαλίσει τους καλύτερους δυνατούς όρους για την ανάκαμψη του κεφαλαίου.
Έτσι, χιλιάδες επιχειρήσεις, ακόμα και σε κλάδους που πλήγηκαν σχετικά λιγότερο από την κρίση, επικαλούνται τώρα την έλλειψη ρευστότητας και πρώτων υλών, για να δικαιολογήσουν "έκτακτα" μέτρα όπως "lock out", μη καταβολή των μισθών, υποχρεωτικές άδειες και άλλα.
Συνολικά, η εργατική - λαϊκή οικογένεια βρίσκεται αντιμέτωπη με την άθλια κατάσταση που προϋπήρχε σε τομείς όπως η Υγεία και η Πρόνοια. Οι συνέπειες από την υποχρηματοδότηση και την πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, οξύνονται τώρα λόγω έλλειψης ρευστού. Με βάση όλα τα παραπάνω, τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, χρειάζεται να δούμε ακόμη καλύτερα την οργάνωση της αντίστασης στους χώρους δουλειάς και τα ζητήματα της αλληλεγγύης.
Αντιστάσεις στην επιθετικότητα της εργοδοσίας
Σε κλάδους όπου καλπάζουν τα κρούσματα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων είναι καθοριστική για να μη γενικευτεί το κλίμα του φόβου, που σιγοντάρει η στάση της κυβέρνησης.
Οι παρεμβάσεις αυτές χρειάζεται να πολλαπλασιαστούν τις επόμενες μέρες, όπου και όταν η εργοδοσία προσπαθεί να περάσει μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, με τη δικαιολογία ότι δεν έχει λεφτά ή ότι δεν έχει πρώτες ύλες για να βάλει μπροστά τις μηχανές.
Για την οργάνωση της δουλειάς χρειάζεται η καταγραφή των προβλημάτων, η οργάνωση παρεμβάσεων από τα σωματεία, και η διαρκής προσπάθεια για την κινητοποίηση του κόσμου. Η τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ χρειάζεται σε καθημερινή βάση να επικαιροποιεί την εικόνα που υπάρχει στους χώρους δουλειάς.
Ταυτόχρονα τα σωματεία άμεσα χρειάζεται να καταρτίσουν πρόγραμμα, με βάση την εικόνα που θα μαζεύεται, με σκοπό την έγκαιρη παρέμβαση και οργάνωση της δουλειάς σε χώρους με οξυμένα προβλήματα. Τα σωματεία τις επόμενες μέρες χρειάζεται να δουν πιο συγκεκριμένα ζητήματα, που αφορούν την οργάνωση συσκέψεων με κόσμο από χώρους που έχουν οξυμένα προβλήματα, τη διαμόρφωση υλικών με βάση και τις εξελίξεις κ.ά.
Σχετικά με την οργάνωση της αλληλεγγύης
Εκτός από την προσπάθεια να δημιουργηθούν αντιστάσεις εκεί που ξεσπά η εργοδοτική αυθαιρεσία, σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκεται τώρα και η ανάγκη να οργανωθεί η αλληλεγγύη, να μη βρεθεί κανένας μόνος του στη νέα κατάσταση που δημιουργείται, και η οποία με βεβαιότητα θα χειροτερέψει για τον λαό.
Έχει μεγάλη σημασία το κάλεσμα των φορέων της Κοινωνικής Συμμαχίας, να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των αναγκών στη γειτονιά, με προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών σε τρόφιμα, φάρμακα, παιδικές τροφές. Να οργανωθεί με σχέδιο η αλληλεγγύη σε δήμους, συνοικίες, σε εργοστάσια και βιομηχανικές ζώνες, σε κλάδους, σε σχολές, σχολεία, νοσοκομεία.
Ξεχωριστή σημασία έχει η παρέμβαση στα νοσοκομεία και στις δομές Πρόνοιας, όπου οι ελλείψεις, τεχνητές ή πραγματικές, μπορεί να αποβούν μοιραίες για τους τρόφιμους και τους ασθενείς.
Βασικοί άξονες της δουλειάς μας
Χρειάζεται να πάρουμε άμεσα μέτρα οργάνωσης της δουλειάς. Πιο συγκεκριμένα:
  • Στόχος μας είναι παντού, όπου μπορούμε, σε επίπεδο γειτονιάς - περιοχής, να συγκροτήσουμε Επιτροπές Αλληλεγγύης. Επίσης, με τις κλαδικές δυνάμεις στη Βιομηχανία να δούμε τη συγκρότηση τέτοιων επιτροπών στις βιομηχανικές ζώνες.
  • Τα σωματεία να εστιάσουν στην καταγραφή προβλημάτων των μελών τους, ώστε να δούμε την άμεση παρέμβασή μας. Αυτό σημαίνει ολοκληρωμένη επικοινωνία με όλα τα μέλη των μητρώων, ώστε να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες και να τους καλέσουμε να αποτελέσουν προπαγανδιστές της προσπάθειας, παράγοντες περαιτέρω καταγραφής στον συγγενικό, εργασιακό τους περίγυρο, επίκεντρο δημιουργίας Επιτροπής Αλληλεγγύης στον χώρο που εργάζονται.
  • Η καταγραφή να μην εξαντλείται στα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά συνολικά στην αδυναμία πρόσβασης σε δομές Υγείας, Πρόνοιας, Περίθαλψης, σε αδυναμία πληρωμής νερού, ρεύματος, φυσικού αερίου, στην αδυναμία αποπληρωμής δανείων, καρτών, και όπου εκφράζεται πίεση με απειλές, στην αδυναμία πρόσβασης και χρήσης δημοσίων δομών (παιδικοί σταθμοί), στην αδυναμία μετακίνησης για στοιχειώδεις ανάγκες.
  • Είναι επιβεβλημένο να δούμε γραφεία που θα στεγάζουν αυτή τη δουλειά. Γραφεία - στέκια, δηλαδή στην ουσία, των Επιτροπών Αλληλεγγύης, όπου θα μπορεί ο καθένας να απευθύνεται, να ζητάει βοήθεια κ.τ.λ. Εκεί θα μπορούν επίσης να μαζεύονται κατά κύριο λόγο τρόφιμα μακράς διαρκείας (αλεύρι, λάδι, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, ζάχαρη, γάλα εβαπορέ, φρυγανιές, διάφορα τρόφιμα σε κονσέρβες κ.ά.), ρούχα και φάρμακα που διατηρούνται εκτός ψυγείου (κυρίως αντιυπερτασικά, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα, για διαβητικούς, για χρόνιες παθήσεις κ.ά.)».
ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ