Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης:Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι κλινικές των νοσοκομείων βρίσκονται στα όρια της ασφαλούς λειτουργίας.

Με την ανάδειξη των προβλημάτων στη λειτουργία του Νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» ολοκληρώνεται σήμερα η μεγάλη έρευνα του «Ριζοσπάστη» για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτη. Στο σημερινό
φύλλο, παρουσιάζουμε επίσης μια συνέντευξη με την Αθηνά Γραμματικοπούλου, μέλος της ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, για τον τρόπο που αξιοποιήθηκε η έρευνα του «Ριζοσπάστη» στην ενημέρωση εργαζομένων και ασθενών, αλλά και στην οργάνωση κινητοποιήσεων με τη συσπείρωση νέων δυνάμεων.
Με την έρευνα, επιχειρήσαμε μια «ακτινογραφία» των συνθηκών μέσα στις οποίες λειτουργούν τα νοσοκομεία της πόλης και των επιπτώσεων που έχουν για τους υγειονομικούς και τον εργαζόμενο λαό, στο πλαίσιο της κλιμακούμενης αντιλαϊκής πολιτικής και στον τομέα της Υγείας. Αναδείξαμε επίσης την αναγκαιότητα να δυναμώσει η πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης. Αυτός ο στόχος χρειάζεται να καθοδηγεί τους καθημερινούς αγώνες για την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης των δομών Υγείας, κάλυψη των κενών σε προσωπικό, ιατρικά μηχανήματα και υποδομές, εξασφάλιση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας για το λαό, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
Μέσα από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη», με την καταγραφή στοιχείων και με ζωντανό ρεπορτάζ, παρουσιάσαμε τους τέσσερις τελευταίους μήνες την κατάσταση στα νοσοκομεία «Γ. Παπανικολάου», «Ιπποκράτειο», «Παπαγεωργίου», «ΑΧΕΠΑ», «Γ. Γεννηματάς», «Αγιος Δημήτριος» και στα δύο ειδικά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό και το Ψυχιατρικό.
Παντού αναδείχθηκαν οι επιπτώσεις της εγκληματικής πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας. Ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, εντατικοποίηση της δουλειάς, μεγάλες αναμονές ασθενών στα χειρουργεία, στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, ελλείψεις υλικών ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία τους, παλιός εξοπλισμός, οικονομικός στραγγαλισμός εξαιτίας των δραματικά μειωμένων προϋπολογισμών, είναι τα κοινά χαρακτηριστικά σε όλα τα ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» για τα νοσοκομεία της πόλης. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι κλινικές των νοσοκομείων -πολλές από τις οποίες μοναδικές- αλλά και εξειδικευμένες μονάδες, βρίσκονται στα όρια της ασφαλούς λειτουργίας.
Συνολικά, όπως προέκυψε από τη μεγάλη έρευνα του «Ριζοσπάστη», από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λείπουν περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι (γιατροί και νοσηλευτές), με βάση τους τελευταίους οργανισμούς που συντάχθηκαν χωρίς να παίρνουν υπόψη τις πραγματικά αυξημένες ανάγκες, αλλά με οδηγό την αντιστοίχιση με το ήδη μειωμένο προσωπικό που υπήρχε στα νοσοκομεία το 2012. Επίσης, στα τελευταία τρία χρόνια, με το κλείσιμο των νοσοκομείων «Ειδικών Παθήσεων», «Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων» και «ΠΑΝΑΓΙΑ», με το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις κλινικών στα υπόλοιπα, έχουν χαθεί περίπου 500 νοσοκομειακές κλίνες.

πηγη