Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Όργιο καταπάτησης των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς

Το Σωματείο Λιθογράφων, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, προσπαθεί να συμβάλει στην πρόληψη των παραγόντων πρόκλησης εργατικών ατυχημάτων, που όπως φαίνεται το τελευταίο διάστημα υπάρχει όργιο παραβίασης από τους εργοδότες.
Για αυτό το σκοπό με προτροπή του Σωματείου και της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου έχουν γίνει μία σειρά έλεγχοι από κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας σε επιχειρήσεις που έχουν γίνει καταγγελίες από εργαζόμενους.
Στο πλαίσιο αυτό το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Αθηνών - Ανατ. Αττικής - Κρήτης προχώρησε σε
ελέγχους στην επιχείρηση «Μεσογειακή Εκτυπωτική ΑΒΕΕ», όπου διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων παράβαση της εργατικής νομοθεσίας σχετικά με την πρόσβαση των εργαζομένων σε κινούμενα μηχανικά στοιχεία του εξοπλισμού εργασίας, αλλά και παράβαση της εργατικής νομοθεσίας σχετικά με τη μη ύπαρξη πιστοποιητικού ανυψωτικού ελέγχου για το ανυψωτικό περονοφόρο μηχάνημα έργου που διαθέτει η επιχείρηση (κλαρκ).
Έγιναν υποδείξεις σχετικά με την υποχρέωση παροχής υπηρεσιών τεχνικού ασφαλείας της επιχείρησης, για τη χορήγηση στους εργαζόμενους κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας, την έκδοση πιστοποιητικού πυρασφάλειας εγκεκριμένου από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την εκτίμηση του επιπέδου έκθεσης των εργαζομένων σε χημικούς παράγοντες και τη δημιουργία χώρου αποθήκευσης των χημικών παραγόντων.
Στην επιχείρηση επιβλήθηκαν πράξεις επιβολής προστίμου για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και για την υλοποίηση των υποδείξεων, θα διενεργηθεί επανέλεγχος.