Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στον Υμηττό, κατευθύνεται προς Βάρη - Στη μάχη της κατάσβεσης πυροσβέστες και κάτοικοι (ΦΩΤΟ)

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στον Υμηττό, η οποία ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι στην περιοχή του Καρέα, και εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ νέες εστίες «έσκαγαν» συνεχώς.
Την ίδια στιγμή, εξακολουθεί να μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας, καθώς και στη Μαλακάσα και στην Ίρια Αργολίδας
Το πύρινο μέτωπο ξέσπασε μεταξύ του νεκροταφείου του Βύρωνα και της Λεωφόρου Κατεχάκη και
ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση στο τέρμα της οδού Κισσού. Τα μέτωπα επεκτάθηκαν πάνω από την Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη, ενώ ένα μέτωπο της φωτιάς έχει περάσει από την κορυφογραμμή του Υμηττού και κατευθύνεται πλέον προς τη Βάρη. Άλλα μέτωπα της πυρκαγιάς καίουν δίπλα σε σπίτια και κινούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Βάσει της τελευταίας ενημέρωσης από την Πυροσβεστική, η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι σαφώς καλύτερη απ' ότι το μεσημέρι, ωστόσο εξακολουθεί να καταβάλλεται προσπάθεια να περιοριστούν τα μέτωπα κοντά στο Στρατόπεδο Σακέτα στο Βύρωνα και το άλλο που κατευθύνεται προς Τερψιθέα.
Τουλάχιστον ένα σπίτι και μία ταβέρνα στην περιοχή του Καρέα, κάηκαν από τη φωτιά, ενώ για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκαν σπίτια στην Ηλιούπολη στην περιοχή των «Αστυνομικών», το κτίριο του «Χαμόγελου του Παιδιού», αλλά και η Μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου από τις 50 καλόγριες. 
Σύμφωνα με πληροφορίες τέσσερις ασθενείς που βρίσκονταν σε Μονάδα Χρονίων Παθήσεων της περιοχής του Καρέα, μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, στο νοσοκομείο Σωτηρία. Επίσης, ένας πυροσβέστης έχει επίσης μεταφερθεί με δυσφορία σε νοσοκομείο της Αττικής.
Δίνουν μάχη οι πυροσβέστες
Η Πυροσβεστική ενίσχυσε τις δυνάμεις της στην περιοχή και πλέον το έργο της κατάσβεσης συνδράμουν 140 πυροσβέστες, 70 οχήματα, 4 ελικόπτερα, 7 αεροσκάφη, 15 πεζοπόρα τμήματα και 10 υδροφόρες όμορων δήμων.
Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής οι δυνάμεις της επιχειρούν με στόχο να αποτρέψουν τα μέτωπα της φωτιάς να προσεγγίσουν κατοικημένες περιοχές.
Ανέφερε ότι η από αέρος επιχείρηση παρουσιάζει δυσκολίες, λόγω της κατοικημένης περιοχής και των ισχυρών ανέμων, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες των πυροσβεστικών και αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή.
Επίσης συνέστησε στους κατοίκους των παρακείμενων σπιτιών να μαζέψουν τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα, να κλείσουν όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού και τέλος να συνδέσουν τους σωλήνες ποτίσματος και να τους απλώσουν ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
Πλατιά συμμετοχή στην κατάσβεση
Άμεση ήταν η κινητοποίηση των κατοίκων αλλά και των δυνάμεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Στην περιοχή βρίσκεται ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ο οποίος νωρίτερα έκανε τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, κατέφθασαν οι υδροφόρες του Δήμου Καισαριανής, η ομάδα Δασοπροστασίας με επικεφαλής το δήμαρχο, Ηλία Σταμέλο, και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή.
Ο Δήμος καλεί το λαό της Καισαριανής να είναι σε εγρήγορση για την προστασία του φυσικού πλούτου του Υμηττού και να είναι διαθέσιμος σε περίπτωση που θα είναι επιβεβλημένη η συνδρομή του στην επικούρηση της πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, οργανωμένα και κάτω από τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Εθελοντικής Δασοπροστασίας του Δήμου Καισαριανής. 
Στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών μπήκαν από την πρώτη στιγμή οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και έσπευσαν να συνδράμουν στη μάχη κατά των πυρκαγιών στην Ηλιούπολη, τον Καρέα, την Αργυρούπολη και το Βύρωνα. Παράλληλα συγκροτούν ομάδες περιφρούρησης για δασικές εκτάσεις όμορων δήμων.