Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017

Σύγχρονα σκλαβοπάζαρα...

Εισαγωγή φτηνών εργατικών χεριών για την εξαγωγή φτηνού κρέατος είναι η λογική που κυριαρχεί στην αντίστοιχη βιομηχανία της Γερμανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ελάχιστο ωρομίσθιο σε αυτόν τον κλάδο είναι 8,75 ευρώ μεικτά, αλλά «στο τέλος του μήνα κάποιοι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι λαμβάνουν έως και 200 ευρώ λιγότερα από αυτά που τους αναλογούν». Πολλοί εργοδότες προσπαθούν να παρακάμψουν τα προβλεπόμενα, «για παράδειγμα υπολογίζοντας λάθος εργατοώρες, χρεώνοντας κάποιο ποσό για τα εργαλεία ή την ενδυμασία που παρέχουν, ακόμα και επιβάλλοντας χρηματική ποινή σε όσους δεν επιδεικνύουν ιδιαίτερο εργασιακό ζήλο», καταγγέλλεται. Μάλιστα, επειδή οι εταιρείες λειτουργούν
με υπεργολάβους και ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, που απασχολούνται σε όλη την διαδικασία παραγωγής, από τη σφαγή μέχρι την τυποποίηση, εμφανίζονται ...να μην ξέρουν τίποτα για το έγκλημα και να μην φέρουν καμία ευθύνη! Με αυτή την βαρβαρότητα αυξάνονται τα κέρδη των εταιρειών και οι γερμανικές εταιρείες ...σαρώνουν στον ανταγωνισμό.    
... με καλοκαιρινό αεράκι
Βέβαια, η ...ανταγωνιστικότητα αυτού του μεγέθους της γερμανικής οικονομίας δεν προέκυψε ξαφνικά, ούτε είναι αποτέλεσμα ενός και μόνο παράγοντα. Οικοδομείται εδώ και χρόνια, με στοχευμένες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, που «ωριμάζουν» όσο περνάει ο καιρός, εμπλουτίζονται, αναπροσαρμόζονται και γίνονται πιο αποδοτικές για το κεφάλαιο. Στις μεταρρυθμίσεις αυτές αναφέρθηκε και ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, στη συνάντηση που είχε τις προάλλες με τον Αλ. Τσίπρα στην Αθήνα. Μάλιστα, ο Ζ. Γκάμπριελ συνέκρινε τις μεγάλες αλλαγές στην αγορά εργασίας που έκαναν οι σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία το 2003 και 2004 με τα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. 
Τι είπε; Οτι εκείνες οι μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία «είχαν γίνει αντιληπτές από τον κόσμο σαν μια καταιγίδα», αλλά συγκρινόμενες με τις μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, «είναι ένα ελαφρύ καλοκαιρινό αεράκι»! 
Ετσι χτίζεται, λοιπόν, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και στην Ελλάδα. Με καταιγίδες σε βάρος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, που σηκώνουν καλοκαιρινό αεράκι για τα κέρδη του κεφαλαίου...
Με τους υπεργολάβους η σφαγή ενός χοίρου στοιχίζει μόλις 1,5 ευρώ, εκτιμά το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών (NGG) στο Όλντενμπουργκ της Γερμανίας. Με αυτό τον τρόπο το γερμανικό κρέας είναι τόσο φθηνό που κατακλύζει πλέον και τις ξένες αγορές. 
Στη Γερμανία μπαίνουν στα σφαγεία κάθε μέρα 1,9 εκατομμύρια ζώα και οι δέκα μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου καταγράφουν συνολικό τζίρο 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.