Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Ξεκινά αύριο το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ όπου είναι στραμμένα τα βλέμματα χιλιάδων εργατών, λαϊκών ανθρώπων του μόχθου και του μεροκάματου

Το μεγάλο αυτό γεγονός για το ΚΚΕ και την εργατική τάξη αποτελεί την κορύφωση μιας μεγάλης, πολύμηνης δουλειάς, που συνδύασε την εσωοργανωτική εκλογοαπολογιστική διαδικασία με μια μεγάλη πολιτική εξόρμηση στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
«Ισχυροποιούμε το ΚΚΕ. Για δυνατό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία. Για την εξουσία, το σοσιαλισμό»: Αυτό είναι το σύνθημα του 20ού Συνεδρίου, που συμπυκνώνει
τα καθήκοντα για το Κόμμα στις σημερινές σύνθετες συνθήκες της ταξικής πάλης στο εσωτερικό της χώρας και διεθνώς.
Από τον Απρίλη του 2013, που πραγματοποιήθηκε το 19ο Συνέδριο, το οποίο αποφάσισε το νέο Πρόγραμμα του Κόμματος, μέχρι σήμερα, παραμονές του 20ού, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έδωσαν πλήθος από μεγάλες και μικρές ταξικές μάχες, αποκομίζοντας πολύτιμη πείρα. Μεγάλη πείρα έχουν αποκτήσει και η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, από τη χρεοκοπία των ψεύτικων ελπίδων ότι μπορεί με μια κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού, με τα μονοπώλια να κατέχουν την εξουσία, στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, να καλυτερεύσει η ζωή των εργαζομένων.
Το εναρκτήριο λάκτισμα της μεγάλης εξόρμησης προετοιμασίας του 20ού Συνεδρίου δόθηκε την Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2016, με τη δημοσίευση από την ΚΕ του Κόμματος των Θέσεων, που συνδυάστηκε με μια πολύ πλατιά διακίνηση του «Ριζοσπάστη». Μέσα σε λίγες μέρες οργανώθηκε με σχέδιο και επιμονή μια από τις μεγαλύτερες εξορμήσεις που έκανε το Κόμμα τα τελευταία χρόνια, διακινώντας περισσότερα από 74.000 φύλλα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων χέρι με χέρι, άνθρωπο τον άνθρωπο. Αυτή η μεγάλη προσπάθεια γέμισε με αισιοδοξία και θάρρος τις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, για να οργανώσουν τη συζήτηση τους μήνες που ακολούθησαν με τους οπαδούς και τους φίλους του ΚΚΕ γύρω από το περιεχόμενο των Θέσεων.
Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον συμμετείχαν στην προσυνεδριακή διαδικασία οι φίλοι του Κόμματος, αλλά και εργαζόμενοι που τώρα μας προσεγγίζουν και έρχονται σε επαφή με την πολιτική μας. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες εκδηλώσεις, συσκέψεις, ανοιχτές συγκεντρώσεις και περιοδείες σε τόπους δουλειάς, με ομιλητές στελέχη του ΚΚΕ. Μια ζωντανή διαδικασία, που έδωσε βήμα σε χιλιάδες εργαζόμενους να λύσουν απορίες, να μεταφέρουν τον προβληματισμό τους για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, να συζητήσουν για το Πρόγραμμα του Κόμματος, για το πώς θα συμβάλλουν στην προώθηση της στρατηγικής του.
Παράλληλα, εξελίχθηκε και ο δημόσιος προσυνεδριακός διάλογος, μέσα από τον «Ριζοσπάστη» και την ΚΟΜΕΠ, με μέλη και φίλους του ΚΚΕ να συμμετάσχουν δημοσιεύοντας 262 άρθρα.
Ολη αυτή η πλούσια δραστηριότητα εξελίχθηκε παράλληλα με την οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους, στις εργατογειτονιές. Συνέβαλε για να δοθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από τους κομμουνιστές, τους ριζοσπάστες αγωνιστές η μάχη ενάντια στο κλίμα αναμονής που προσπάθησε και προσπαθεί να καλλιεργήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τις διαπραγματεύσεις της για λογαριασμό του κεφαλαίου. Αντικειμενικά η συζήτηση γύρω από τις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο δυνάμωσαν την αντιπαράθεση με την κυβερνητική προπαγάνδα περί «δίκαιης ανάπτυξης» και «παραγωγικής ανασυγκρότησης», αφού φώτισαν την ουσία της ανάκαμψης του καπιταλισμού και την πραγματική διέξοδο για την εργατική τάξη, που βρίσκεται στην πάλη για την κατάκτηση της δικής της εξουσίας.
Σε κάθε γωνιά της έδρας της ΚΕ, που θα φιλοξενήσει το Συνέδριο, πραγματοποιούνται εργασίες για να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος. Το περασμένο Σάββατο 25 Μάρτη, μάλιστα, για δεκάδες μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ μετατράπηκε σε «Κόκκινο Σάββατο», αφιερωμένο στο 20ό Συνέδριο. Με εθελοντική δουλειά, με μεράκι και καλή διάθεση, αφιέρωσαν όλη τη μέρα τους για να γίνουν όλων των ειδών οι εργασίες στο κτίριο: Καθαριότητα απ' άκρη σ' άκρη, στόλισμα, μερεμέτια, κατασκευή και στήσιμο της εξέδρας για το προεδρείο και τους ομιλητές, όλα πέρασαν από τα χέρια των συντρόφων, που χωρίς να λογαριάσουν κόπο, περήφανοι για το Κόμμα μας, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, ώστε να φτιαχτεί κατάλληλα ο χώρος.
Οι προετοιμασίες αυτές αποτελούν συνέχεια της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και περιλαμβάνει το «ντύσιμο» των εξωτερικών τοίχων της έδρας της ΚΕ με γιγαντοπανό με τα συνθήματα του Συνεδρίου και το λογότυπο για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος. Άλλωστε, όλη η συνοικία γύρω από το κτίριο «φοράει» τα χρώματα του Συνεδρίου. Σημαίες και αφίσες σε κεντρικά σημεία και ένα τεράστιο γκράφιτι στη μάντρα των γραμμών του ΗΣΑΠ προϊδεάζουν για την κορυφαία διαδικασία, που δεν αφορά μόνο το Κόμμα αλλά και ευρύτερα την εργατική τάξη και το λαό.
Άλλωστε, στο Συνέδριό μας είναι στραμμένα τα βλέμματα χιλιάδων εργατών, λαϊκών ανθρώπων του μόχθου και του μεροκάματου. Εργαζόμενοι που δώσαμε και δίνουμε μαζί μικρές και μεγάλες μάχες και καθημερινά συζητάμε και παλεύουμε για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για να περάσει στην αντεπίθεση με το ΚΚΕ δυνατό σε κάθε τόπο δουλειάς.
Στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ καταφτάνουν συνεχώς χαιρετιστήρια μηνύματα για το 20ό Συνέδριο, από Κομμουνιστικά, Εργατικά Κόμματα και άλλες οργανώσεις.