Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017

ΠΑΜΕ:Μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε ζεστό χρήμα για τα αφεντικά

Να απαντήσουν αγωνιστικά στο ροκάνισμα του επιδόματος ανεργίας και στη μετατροπή του σε «ζεστό» χρήμα για τα αφεντικά, όπως αυτά προωθούνται μέσα από το απαράδεκτο πρόγραμμα της περιβόητης «επιταγής εργασίας», καλεί το ΠΑΜΕ τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους.
Σε ανακοίνωσή του σημειώνει τα εξής:
Η κυβέρνηση που δήθεν θα επανέφερε τις Συλλογικές Συμβάσεις και τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ, προχωρά στην υλοποίηση των πιο τολμηρών φαντασιώσεων των επιχειρηματικών ομίλων. Μετατρέπει
το ελάχιστο ποσό που έχει απομείνει από το επίδομα ανεργίας σε ζεστό χρήμα για τα αφεντικά, ανακοινώνοντας μέσω του ΟΑΕΔ νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για 10.000 ανέργους, οι οποίοι θα παραδίδουν το επίδομά τους στα ταμεία των επιχειρήσεων, στο όνομα της προσωρινής τους "ένταξης στην αγορά εργασίας".
Στην ουσία μιλάμε για αναβάθμιση των απαράδεκτων προγραμμάτων, αφού πέρα από την αναπαραγωγή των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και την εργασία με ημερομηνία λήξης, η δέσμευση για τους εργοδότες είναι να διατηρούν για τρεις επιπλέον μήνες τους εργαζόμενους στην εργασία και το επίδομα ανεργίας, που προέρχεται από τις κρατήσεις των εργαζομένων για την προστασία των ανέργων, θα δίνεται απλόχερα στα αφεντικά.
Με βάση αυτό το πρόγραμμα, οι άνεργοι μετατρέπονται σε πάμφθηνη εργατική δύναμη για τις επιχειρήσεις, δίνοντας από την τσέπη τους τα 360 ευρώ του μηνιαίου επιδόματος στους εργοδότες τους. Οι εργοδότες αναλαμβάνουν να δώσουν τη διαφορά μέχρι τον άθλιο νομοθετημένο μισθό που παραμένει σε ισχύ, δηλαδή με βάση τον απαράδεκτο διαχωρισμό αναλόγως της ηλικίας, για εργαζόμενους άνω των 25 ετών θα καταβάλλουν 226 ευρώ, ενώ για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών ο εργοδότης θα μπορεί να τους απασχολεί με μόλις 151 ευρώ το μήνα. Παράλληλα, η μετατροπή του επιδόματος σε "επιταγή εργασίας" επιφέρει νέο χτύπημα στους κλαδικούς μισθούς, δημιουργείται νέος μηχανισμός μειώσεων σε κλάδους και επιχειρήσεις.
Το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις επιτροπές ανέργων να απαντήσουν αγωνιστικά στις μεθοδεύσεις και στο ροκάνισμα του επιδόματος ανεργίας. Να δυναμώσουν οι αγώνες που θα βάζουν σε πρώτο πλάνο το αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία, για ουσιαστική προστασία των ανέργων.
Κλιμακώνουμε τον αγώνα μαζικά, αποφασιστικά, μαχητικά!
OΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 7 ΑΠΡΙΛΗ