Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Γιάννης Δελής:Τα κριτήρια της ψήφου μας δεν μπορεί να είναι άλλα από τα προβλήματα της ζωής μας, την ανεργία, τη φτώχεια, το σκληρό μέλλον για τα παιδιά μας

«Να απαντήσουμε με την ψήφο μας στην πολιτική που ρημάζει τις ζωές μας. Δεν έχουμε περιθώρια ούτε να λαθέψουμε, ούτε να αποπροσανατολιστούμε, ούτε να παγιδευτούμε για μια ακόμη φορά. Τα κριτήρια της ψήφου μας δεν μπορεί να είναι άλλα από τα προβλήματα της ζωής μας, την ανεργία, τη φτώχεια, το σκληρό μέλλον για τα παιδιά μας. Τα κριτήρια της ψήφου μας να τα ορίσουμε εμείς και όχι οι θιασώτες και οι απολογητές του βάρβαρου συστήματος στο οποίο ζούμε». Με τα παραπάνω λόγια απευθύνθηκε στους εργαζόμενους του Μηχανουργείου του Δήμου, ο Γιάννης Δελής, υποψήφιος
δήμαρχος του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Αναφερόμενος στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης μέσω του τουρισμού που προβάλλεται ως πανάκεια από τους άλλους υποψήφιους, τόνισε ότι «δεν έχουν στο μυαλό τους τους εργαζόμενους του χώρου ούτε βέβαια τα λαϊκά στρώματα, για τα οποία οι λέξεις διακοπές και τουρισμός είναι άγνωστες. Για την ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου νοιάζονται κι αυτά αναπτύσσονται - φέτος κατά 25% - την ώρα που στα ξενοδοχεία για τους εργαζόμενους επικρατεί καθεστώς εργασιακού Νταχάου και οι μισθοί τους πέφτουν συνεχώς - μόνο φέτος κατά 15% - με τις ευλογίες των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».
Ειδικά αναφέρθηκε στις προτάσεις Μπουτάρη - Καλαφάτη για τη στήριξη της αστικής επιχειρηματικότητας, τονίζοντας ότι αφορά τους μεγάλους και όχι τους μικρομαγαζάτορες που τσακίζονται από τη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης και από τη φορομπηχτική πολιτική του δήμου και οδηγούνται να κλείνουν τα μαγαζιά τους.
Για τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ότι «εμφανίζει και τον "Καλλικράτη" ως μνημονιακή πολιτική για να αθωώσει τη στρατηγική της ΕΕ με την οποία συμφωνεί και την οποία θα συνεχίσει να στηρίζει. Γι' αυτό, άλλωστε, δε βγάζει άχνα, όπως και οι άλλοι υποψήφιοι, για την ανταποδοτικότητα, που αποτελεί κεντρική επιλογή της ΕΕ για τη λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι θα πολεμήσει την ανθρωπιστική κρίση με τη διαχείριση της φτώχειας και της εξαθλίωσης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ΜΚΟ. Δεν προβάλλει ίχνος διεκδίκησης από την κεντρική εξουσία».
Για τον υποψήφιο της ΝΔ, ο Γ. Δελής σημείωσε επιπλέον ότι «αφού συμμετείχε ως πρωταγωνιστής από τη θέση του υπουργού της κυβέρνησης, στη σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων, έρχεται τώρα ν' ανακοινώσει παρεμβάσεις για τις γειτονιές και αναπλάσεις χιλιοειπωμένες».
Τέλος, ο Γ. Δελής, μίλησε και για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Θύμισε πως όταν ξεκίνησε η ιδιωτικοποίησή της το 1999 μόνο το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ αντέδρασαν και αντιτάχθηκαν. Σήμερα η ΕΥΑΘ είναι ιδιωτική κατά 26%. «Δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ φωνάζουν τώρα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και προτείνουν από κοινού τη μετατροπή της σε διαδημοτική επιχείρηση. Προτείνουν δηλαδή ιδιωτικοποίηση με άλλη μορφή. Στήνουν, μάλιστα, και δημοψήφισμα για να καταστήσουν το λαό συνένοχο στους σχεδιασμούς τους. Λες και οι ίδιες οι εκλογές δεν είναι το πραγματικό δημοψήφισμα που πρέπει να τις αξιοποιήσει ο λαός για να εμποδίσει οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης».
Σημείωσε ότι εδώ και χρόνια λειτουργούν δημοτικές επιχειρήσεις διαχείρισης του νερού σε άλλες, μικρότερες πόλεις, με λειτουργία εξίσου ιδιωτικοοικονομική και εκμεταλλευτική για τους λαϊκούς καταναλωτές. «Δεν μπορεί να υπάρξει καμιά νησίδα λαϊκής περιουσίας μέσα στον καπιταλισμό. Καπιταλιστικές δημοτικές επιχειρήσεις είναι πάλι που εντείνουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα τους, ιδιαίτερα μέσα στα πλαίσια επιχειρηματικότητας του "Καλλικράτη.
Και, τέλος πάντων, δεν μπορεί να δώσει κανείς πίστη σε δημάρχους που δήθεν είναι κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, ενώ οι ίδιοι ιδιωτικοποιούν δημοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, πράσινο, κ.λπ.), οργανώνουν ένα πραγματικό σαφάρι ανταποδοτικότητας (καμία υπηρεσία δεν είναι δωρεάν) που σε συνδυασμό με τους φόρους και τα χαράτσια του κεντρικού κράτους γονατίζει το λαό.
Τελευταίο κατόρθωμα της διοίκησης Μπουτάρη που ψηφίστηκε και από τη ΝΔ και από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ η επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης σε όλη την πόλη, φυσικά με ανάδοχο εταιρεία, και με προσδοκώμενα έσοδα 4ετίας γύρω στα 45 εκατομμύρια».

Ριζοσπάστης 11/5/2014