Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

K. Χατζηδάκης: Προτεραιότητα του νέου ΕΣΠΑ η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων

Οι μονοπωλιακοί όμιλοι θα αποσπάσουν τη μερίδα του λέοντος και από το νέο ΕΣΠΑ, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Κωστής Χατζηδάκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα κοινοτικά κονδύλια θα

επικεντρωθούν σε δράσεις που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα. Επίσης θα δοθεί έμφαση σε προγράμματα εξωραϊσμού της ακραίας φτώχειας.

«Η προσπάθεια είναι το νέο ΕΣΠΑ να είναι ένας καταλύτης για την ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη που τη χρειαζόμαστε και που μέσα στο 2014 θα την πετύχουμε», δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, συγκαλύπτοντας το γεγονός ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι εχθρική για το λαό.

Το σύνολο των περίπου 26 δισ. ευρώ (19,7 δισ. κοινοτική χρηματοδότηση, 4,9 δισ. δημόσια δαπάνη και 2 δισ. ευρώ επιπλέον δυνατότητα παροχής κατά την αναθεώρηση του 2016) κατανέμονται στα εξής«εθνικά επιχειρησιακά προγράμματα»:

- «Επιχειρηματικότητα - Ανταγωνιστικότητα - Καινοτομία», με συνολικό προϋπολογισμό 4,55 δισ. Αφορά τουρισμό, αγροδιατροφικό τομέα, εφοδιαστική αλυσίδα (logistics), «περιβαλλοντική βιομηχανία», φαρμακοβιομηχανία - υγεία, εξοικονόμηση ενέργειας, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, «δημιουργικές βιομηχανίες» και πολιτισμό. Προβλέπονται ενισχύσεις για εξαγωγικές επιχειρήσεις, πιστοποίηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων, ενίσχυση νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, τουριστική προβολή, ανακύκλωση - αξιοποίηση αποβλήτων, κ.ά..

- «Μεταρρύθμιση του Δημοσίου», με συνολικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ. Αφορά παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών, «εκσυγχρονισμό» της δικαιοσύνης, αξιολόγηση ανθρώπινου δυναμικού, δράσεις διαχείρισης της μετανάστευσης, αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Υγείας κ.α.

- «Περιβάλλον - Μεταφορές» συνολικού προϋπολογισμού 4,2 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές, στο Μετρό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, έργα εκσυγχρονισμού αεροδρομίων και λιμανιών, διαχείριση αποβλήτων κ.α.

- «Εκπαίδευση - Κατάρτιση - Απασχόληση», με προϋπολογισμό 2,3 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε προγράμματα διαχείρισης - ανακύκλωσης της ανεργίας των νέων -κατάρτιση, κουπόνια ανέργων κ.α.- και τη σύνδεση της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης με την αγορά εργασίας.

- «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης» προϋπολογισμού 5,2 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν εξ' ολοκλήρου σε προγράμματα ενίσχυσης του καπιταλιστικού χαρακτήρα του αγροτικού τομέα, όπως βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, στήριξη των παραγωγών προϊόντων με εξαγωγικό χαρακτήρα, στήριξη επιχειρήσεων μεταποίησης και εμπορία αγροτικών προϊόντων κ.α.

- «Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας» με εκτιμώμενο συνολικό ποσό 333 εκατ. (δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη οι πόροι) για επενδύσεις στο σύνολο των κλάδων του τομέα (αλιεία, υδατοκαλλιέργειες, εμπόριο και μεταποίηση).

- «Περιφερειακά Επιχειρησιακά προγράμματα», τα κονδύλια δηλαδή που θα διαχειριστούν απευθείας οι Περιφέρειες, με συνολικό προϋπολογισμό 6,75 δισ. ευρώ και έμφαση σε αναπτυξιακά έργα υποδομών και φυσικά ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.


http://www.902.gr/eidisi/oikonomia/44481/k-hatzidakis-proteraiotita-toy-neoy-espa-i-stirixi-ton-epiheirimatikon-omilon