Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Λιθουανία:Προεδρικές εκλογές στη χώρα της αντικομμουνιστικής υστερίας

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών πραγματοποιείται αύριο-σήμερα Κυριακή στη Λιθουανία όπου αναμετρούνται η απερχόμενη πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, που είχε επικρατήσει στον πρώτο γύρο με 46,5% των ψήφων έναντι του αντιπάλου της, σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου και νυν ευρωβουλευτή
Ζιγκμάντας Μπαλτσούτις με 14%.
Η προσέλευση των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν στο 52%, σχετικά αυξημένη, καθώς παραδοσιακά η συμμετοχή είναι χαμηλή στη Λιθουανία και σπάνια υπερβαίνει το 50%.
Η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε υποστηρίζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση, τους συντηρητικούς και τους φιλελεύθερους, οι οποίοι έχασαν τις εκλογές το 2012 από τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα.
Ο λαός της Λιθουανίας βιώνει την καπιταλιστική βαρβαρότητα, ενώ είναι μια από τις Βαλτικές Χώρες όπου είναι απαγορευμένο το Κομμουνιστικό Κόμμα και επικρατεί η αντικομμουνιστική αντισοβιετική υστερία. Ο Αλγκιρντας Παλέτσκις, πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου Λιθουανίας, καταδικάστηκε το 2012 με βαρύ χρηματικό πρόστιμο για δημόσια αμφισβήτηση των δήθεν «εγκλημάτων του κομμουνισμού» και «της σοβιετικής κατοχής», ενώ το κόμμα αυτό δέχεται συνεχείς διώξεις. Την ίδια ώρα με την ανοχή της ΕΕ στη χώρα αυτή υμνούνται τα τάγματα των φασιστών που συνεργάστηκαν με τους ναζί και στο πλαίσιο της γνωστής ανιστόρητης εξίσωσης φασισμού - κομμουνισμού υπάρχει νομοθεσία που διώκει τους κομμουνιστές, τους στερεί κάθε δικαίωμα εργασίας στο δημόσιο.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η απερχόμενη πρόεδρος, που πιθανά θα επανεκλεγεί, είχε πρωτοστατήσει το 2012 με διάταγμά της στην επαναλειτουργία της λεγόμενης Επιτροπής «για την εκτίμηση των εγκλημάτων του ναζιστικού και σοβιετικού κατοχικού καθεστώτος στη Λιθουανία» με τη συμμετοχή και ...ξένων ιστορικών, όπως οι εκπρόσωποι της ρωσικής αντικομμουνιστικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Memorial», καθώς και των Πανεπιστήμων Yale, του Στάνφορντμ, της Σορβόννης, του Βίλνιους.

http://www.902.gr/eidisi/diethni/44362/lithoyania-proedrikes-ekloges-sti-hora-tis-antikommoynistikis-ysterias