Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ:Συμφωνία για αύξηση του ΦΠΑ στο 24%

Με την προσθήκη όλο και περισσότερων αντιλαϊκών μέτρων συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών επιτεύχθηκε συμφωνία για την καταιγίδα των έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ που θα συμπληρώσουν τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος.
Κυβερνητικός παράγοντας που επικαλείται
το ΑΜΠΕ, ανέφερε ότι ο βασικός συντελεστής του ΦΠΑ θα αυξηθεί στο 24% από το 23% που είναι σήμερα, ενώ ο μειωμένος συντελεστής θα παραμείνει στο 13%. Η αύξηση του συντελεστή κατά μία ποσοστιαία μονάδα θα αυξήσει εκατοντάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, στις διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος. Η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο που κατέθεσε προβλέπει μείωση του αφορολόγητου στα 9.091. Το ΔΝΤ ζητάει να μειωθεί άμεσα το αφορολόγητο στα 8.182 ευρώ και το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών προτείνει να μειωθεί σε αυτό το ύψος αλλά σταδιακά.
Στις 5.00 το απόγευμα θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί το νομοσχέδιο καρμανιόλα της κυβέρνησης, το οποίο μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερο με βάση την έκβαση αυτών των παζαριών.
Εκτός από τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ που ήδη έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, στο τραπέζι βρίσκεται η λήψη «εφεδρικών» μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ για να καλυφθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Η κυβέρνηση προσέρχεται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με «ατού» το πρωτογενές πλεόνασμα που προέκυψε το 2015 από τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος. Αύριο θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της Eurostat και με βάση τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς αναμένεται να αποτυπώνουν υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015.