Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ» Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (VIDEO - ΦΩΤΟ)




Στο υπουργείο Εργασίας συγκεντρώθηκαν το πρωί της Πέμπτης 14 Απρίλη οι εργαζόμενοι της «Ηλεκτρονικής» καθώς μετά την πτώχευση της εταιρείας περίπου 450 σε όλη τη χώρα πετιούνται στην ανεργία. Διεκδικούν τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, την καταβολή των αποζημιώσεών τους, αλλά και να λάβουν άμεσα τις καταγγελίες
των συμβάσεών τους, προκειμένου να ενταχθούν στον ΟΑΕΔ για να λάβουν το επίδομα ανεργίας και να έχουν για ένα διάστημα ασφαλιστική κάλυψη.
Στο πλευρό τους βρέθηκαν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων.
Στη συνάντηση που ακολούθησε στο υπουργείο Εργασίας, στην οποία δεν ήταν παρούσα η εργοδοσία, η ηγεσία του υπουργείου προκλητικά διαφήμισε το νέο ασφαλιστικό τερατούργημα που πρόκειται να φέρει την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή, στους απολυμένους εργάτες της «Ηλεκτρονικής».
Στο αίτημα για κατοχύρωση της ασφαλιστικής τους κατάστασης την περίοδο που δούλεψαν στην επιχείρηση, οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Ανδρέας Νεφελούδης προκλητικά τους κάλεσαν να αξιοποιήσουν τα δικαστικά ωφελήματα με άρθρο που θα περιλαμβάνεται στο νέο Ασφαλιστικό και που θα προβλέπει ότι οι μέτοχοι των Ανωνύμων Εταιρειών που κλείνουν ή πτώχευσαν και έχουν δικαστικά βεβαιωμένες οφειλές, να είναι υπόλογες για αυτές και με την προσωπική τους περιουσία. Βέβαια, η ίδια η εμπειρία επιβεβαιώνει ότι τέτοιες υποθέσεις είναι δικαστικά ιδιαίτερα χρονοβόρες και κοστοβόρες για τους εργαζόμενους και ότι πολλοί μέτοχοι ΑΕ έχουν φροντίσει έγκαιρα να μεταβιβάσουν σε τρίτα πρόσωπα τα περιουσιακά τους στοιχεία, με αποτέλεσμα να μένουν στο απυρόβλητο.
Απαντώντας στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το χαρακτήρισε ως τερατούργημα, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη 48ωρη απεργία όταν αυτό έρθει στη Βουλή.
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας άφησε ανοιχτό, κατά τα πρότυπα της «Spiders», να ενταχθούν σε προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας μέσω του Ταμείου Παγκοσμιοποίησης. Για να λάβει την απάντηση από τον Γιάννη Κομνηνό, επικεφαλής των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ότι οι απολυμένοι της «Spriders» εντάχθηκαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μετά από 2 χρόνια αφότου έκλεισε η εταιρεία και ότι και αυτό το πρόγραμμα είναι με ημερομηνία λήξης.
Αμέσως μετά οι εργαζόμενοι της «Ηλεκτρονικής» συγκεντρώθηκαν στο ΕΒΕΑ όπου ο ιδιοκτήτης της εταιρείας παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ για τις εξελίξεις. Οι εργαζόμενοι με παρέμβασή τους διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο κλείσιμο της επιχείρησης, ζητώντας να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους.
Παράλληλα οι Επιτροπές Αγώνα Εργαζομένων «Ηλεκτρονικής Αθηνών» καλούν τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στη γενική συνέλευση την Κυριακή 17 Απρίλη στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
Το πρωί στο κατάστημα της επιχείρησης στο Περιστέρι, όπου στεγάζονται και τα γραφεία της διοίκησης,συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι της «Ηλεκτρονικής». Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.
1 / 3