Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Επικίνδυνες συνθήκες για τους εγκλωβισμένους στην Ειδομένη


Σε 53.925 υπολογίζονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Οι νέες αφίξεις ήταν μόλις 30, το τελευταίο 24ωρο, και ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα νησιά ανέρχεται σε 7.178. Στην Αττική φιλοξενούνται
14.936 άτομα, από τα οποία τα 3.770 στο λιμάνι του Πειραιά. Στην κεντρική Ελλάδα, βρίσκονται 1.854 άτομα, από τα οποία τα 29 μεταφέρθηκαν σε νέο κέντρο φιλοξενίας στα Οινόφυτα Βοιωτίας, χωρητικότητας 300 θέσεων. Στη νότια Ελλάδα, οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 338.
Εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη στην Ειδομένη του Κιλκίς παραμένουν περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες, που διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, οι οποίες λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της υγρασίας γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνες για τους ίδιους και κυρίως τα χιλιάδες μικρά παιδιά. Την περιοχή επισκέφθηκε χτες ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκος, ο οποίος χαρακτήρισε τον καταυλισμό «υγειονομικό ναρκοπέδιο», λόγω της έλλειψης απολύμανσης και των άσχημων συνθηκών υγιεινής. Επίσης, σημείωσε την ανάγκη να ενισχυθεί με προσωπικό και επιπλέον χρηματοδότηση το Νοσοκομείο Κιλκίς για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες. Ενδεικτικό των ελλείψεων είναι το γεγονός ότι από τις 88 οργανικές θέσεις γιατρών είναι κενές τουλάχιστον οι μισές. Το φόβο ότι «ο καταυλισμός της Ειδομένης είναι μια φαβέλα που θα πάρει μόνιμη μορφή» εξέφρασε ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των «Γιατρών του Κόσμου» (ΓτΚ), Ν. Κανάκης.
Στο μεταξύ, σε 12 συλλήψεις αλλοδαπών προχώρησαν συνολικά οι αστυνομικές αρχές, από τις 12 έως και τις 14 Απρίλη, στο πλαίσιο των αστυνομικών ελέγχων που πραγματοποιούν στην περιοχή της Ειδομένης.