Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Η ανεργία...

Η πρωτοβουλία του Δήμου Πάτρας με τη μεγάλη πορεία από την Πάτρα στην Αθήνα, που αγκαλιάστηκε από σωματεία, φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, έχει βάλει το οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας (1,5 εκατομμύριο άνεργοι) στο προσκήνιο. 
Απ' όσα γράφονται στον Τύπο για την ανεργία ξεχωρίσαμε το δημοσίευμα της «Καθημερινής», που αναφέρεται σε έκθεση του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την
οποία η επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού θα αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 2%, ενώ θα υπάρξουν άμεσα 10.000 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα αυξάνονται κάθε χρόνο του έργου κατά 2.000, μέχρι να φτάσουν τις 70.000 σε 30 χρόνια! Το ρεπορτάζ συνοδεύεται από την άποψη ότι ο καπιταλισμός, οι μεγαλοεπιχειρηματίες είναι που δημιουργούν θέσεις εργασίας, είναι λοιπόν προς το συμφέρον των εργαζομένων να στηρίξουν το στόχο της ανάκαμψης. 
Τι δεν μας λένε όμως; Δεν μας λένε ότι μέσα σε αυτά τα 30 χρόνια θα χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας, όπως άλλωστε προβλέπουν διεθνείς οργανισμοί του κεφαλαίου. Αφού ο εκσυγχρονισμός των μέσων παραγωγής δεν οδηγεί στη μείωση του εργάσιμου χρόνου - που δεν συμφέρει τους επιχειρηματίες - αλλά στο πέταμα εργαζομένων εκτός παραγωγής. 
Δεν μας λένε ότι ακόμα και αν έρθει η ανάκαμψη, η ανεργία δεν πρόκειται να μειωθεί ριζικά, αφενός γιατί είναι αδύνατον να διαμορφωθούν 1,5 εκατομμύριο θέσεις εργασίας, αφετέρου γιατί η πείρα από άλλα κράτη μετά την κρίση - με μικρότερα ποσοστά ανεργίας - έδειξε ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα. 
Τέλος, δεν μας λένε ότι αυτό που κυριαρχεί διεθνώς δεν είναι η σταθερή εργασία με δικαιώματα αλλά η εργασιακή ζούγκλα, οι αντιλαϊκές «βέλτιστες πρακτικές», οι κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας λίγων ωρών που «κουκουλώνουν» την ανεργία και εντείνουν την εκμετάλλευση.

Πέμπτη 7 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ