Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Ηλεκτρονική:Οι εργαζόμενοι διεκδικούν καταγγελία των συμβάσεων και άμεση καταβολή των αποζημιώσεων

Μαζική παρουσία έξω από τη σφραγισμένη πόρτα του κεντρικού καταστήματος και τα γραφεία της διοίκησης στο Περιστέρι είχαν ξανά χτες το πρωί οι εργαζόμενοι της«Ηλεκτρονικής», που διεκδικούν την άμεση και χωρίς καθυστέρηση καταγγελία των συμβάσεών τους, καθώς και την άμεση και στο
ακέραιο καταβολή των αποζημιώσεών τους, μετά την κήρυξη της εταιρείας σε κατάσταση πτώχευσης.
Είχε προηγηθεί το απόγευμα της Κυριακής Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, όπου αποφασίστηκε η χτεσινή κινητοποίηση, αλλά και η νέα παρέμβαση σήμερα Τρίτη στον ΟΑΕΔ στον Αλιμο, στις 2.30 μ.μ., όπου συνεδριάζει η διοίκηση, για να διεκδικήσουν με τη μαζική τους παρουσία έκτακτο επίδομα ενόψει του Πάσχα.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, όπου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση, έγινε διεύρυνση με νέους συναδέλφους της Επιτροπής Αγώνα που συγκροτήθηκε στο πλαίσιο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Αναδείχθηκε, επίσης, η σημασία του συντονισμού με τους εργαζόμενους και των άλλων καταστημάτων στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι συγκρότησαν κι αυτοί Επιτροπή Αγώνα και αύριο προγραμματίζουν τη δική τους Γενική Συνέλευση στη Θεσσαλονίκη.
Χρειάζεται μαζικός διεκδικητικός αγώνας
«Δεν είμαστε ούτε εργαζόμενοι, ούτε απολυμένοι» έλεγαν και ξανάλεγαν όσοι πήραν μέρος προχτές στη Γενική Συνέλευση, δείχνοντας το αδιέξοδο στο οποίο πάει να τους εγκλωβίσει η εργοδοσία, αφού δεν καταγγέλλει τις συμβάσεις τους για να πάρουν την αποζημίωση και να δικαιούνται επίδομα ανεργίας. Ολα αυτά με την ανοχή της κυβέρνησης, η οποία σηκώνει ψηλά τα χέρια και τους δείχνει τη δικαστική οδό για να διεκδικήσουν μέρος της αποζημίωσης που δικαιούνται.
Γι' αυτό η συζήτηση στη Γενική Συνέλευση «έγειρε» πολλές φορές στα νομικά ζητήματα που αφορούν στην καταβολή αποζημιώσεων σε περίπτωση πτώχευσης του εργοδότη. Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστές του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων ανέδειξαν την ανάγκη να αξιοποιηθούν τα νομικά μέσα απέναντι στην εργοδοσία,αλλά κυρίως να οργανωθεί μαζικός διεκδικητικός αγώνας, με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων, που θα στριμώξει την εργοδοσία να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά της και την κυβέρνηση να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, υπάρχει πλούσια πείρα από εργαζόμενους που εξάντλησαν την αντιπαράθεση με την εργοδοσία στα δικαστήρια, χωρίς τελικά να καταφέρουν κάτι ουσιαστικό, με δεδομένο ότι οι νόμοι προστατεύουν τους επιχειρηματικούς ομίλους και στη φάση της κερδοφορίας τους, αλλά και στη φάση της κρίσης και της πτώχευσης.
Ερωτήματα και διαπιστώσεις
Οπως κατήγγειλαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και αναδείχτηκε στην προχτεσινή Γενική Συνέλευση, η επιχείρηση μεθόδευσε το ξαφνικό λουκέτο όλο το προηγούμενο διάστημα, κλείνοντας καταστήματα, δίνοντας αναγκαστικές άδειες σε υπαλλήλους και κρατώντας τους στο σκοτάδι για τα σχέδιά της. Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι ενώ από τις 11/3 είχε κάνει παύση πληρωμών και ζήτησε να πτωχεύσει, στον ίδιο χρόνο και μέχρι την τελευταία στιγμή φρόντισε να πουλήσει μεγάλο όγκο εμπορευμάτων, με προσφορές μέχρι και 70% (!), γεμίζοντας τα ταμεία της.
Αναδείχθηκε, επίσης, στη συζήτηση με τον «Ριζοσπάστη» η διάχυτη ανησυχία και η αβεβαιότητα για το μέλλον, καθώς πολλοί από τους εργαζόμενους απασχολούνταν στην επιχείρηση αρκετά χρόνια, ακόμα και από το ξεκίνημά της. Τώρα βρίσκονται ξεκρέμαστοι, ο καθένας με τα ιδιαίτερα οικονομικά του προβλήματα...
Πολλά ήταν τα ερωτήματα και οι διαπιστώσεις: «Θα βρούμε δουλειά;», «Ενα πεντάμηνο πρόγραμμα δεν φτάνει, μετά τι θα κάνουμε;», «Θέλουμε δουλειές σταθερές, όχι πείνας», «Σημαντική η αλληλεγγύη σε συναδέλφους αν χρειάζεται», «Συλλογικά και ενωμένοι θα διεκδικήσουμε αυτό που θέλουμε».
Θυμίζουμε ότι στην τελευταία συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους, το υπουργείο Εργασίας πρότεινε να τους εντάξει σε κακοπληρωμένα και βραχύβια προγράμματα διαχείρισης της ανεργίας, ίδια με αυτά που μπήκαν οι συνάδελφοί τους στο «Φωκά» και στα «Sprider», για να χρυσώσει το χάπι της απόλυσης.
«Εμείς θα διεκδικήσουμε τις αποζημιώσεις μας, με προτεραιότητα απέναντι στις τράπεζες, δεν επαιτούμε», «τόσα χρόνια έβγαζε από μας η επιχείρηση, τώρα είμαστε στο δρόμο», είπαν κάποιοι άλλοι εργαζόμενοι μιλώντας στον «Ριζοσπάστη».
Μυρίστηκαν ψητό...
Στο μεταξύ, εμπαιγμό χαρακτηρίζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής - ΣΕΤΗΠ την ανακοίνωση της εταιρείας «Mediatel» ότι προτίθεται να προσλάβει 150 απολυμένους εργαζόμενους της «Ηλεκτρονικής». Το Συνδικάτο, σε ανακοίνωσή του, αποκαλύπτει «το δήθεν κοινωνικό πρόσωπο» της εταιρείας, που - όπως λέει - συνίσταται σε ατομικές συμβάσεις, ελαστικές μορφές απασχόλησης, απλήρωτες και αναγκαστικές άδειες, απαράδεκτα ωράρια εργασίας.
Και συνεχίζει: «Σε όλα τα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και ένας επιπλέον εμπαιγμός. Η εργοδοσία της εταιρείας, μέσα από επίσημο δελτίο Τύπου, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προσλάβει 150 εργαζόμενους από τους απολυμένους συναδέλφους μας της "Ηλεκτρονικής". Η αλήθεια είναι ότι στην περίπτωση της "Ηλεκτρονικής" η εργοδοσία της "Mediatel" βρήκε την ευκαιρία να αποκτήσει νέο εργατικό δυναμικό, εκπαιδευμένο, που όμως θα είναι φτηνό, ευέλικτο και που θα αισθάνεται μάλιστα και ευγνωμοσύνη για την πρόσληψή του!».
Το ΣΕΤΗΠ καλεί τους εργαζόμενους «να προασπιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων μας από την "Ηλεκτρονική". Να προσληφθούν με πλήρες ωράριο, σταθερές εργασιακές σχέσεις, μισθό που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες».

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ
Στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων
Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, σχετικά με τους 450 εργαζόμενους στην «Ηλεκτρονική Αθηνών».
Μεταξύ άλλων, καταγγέλλει ότι «οι εργαζόμενοι βρίσκονται "στον αέρα", αφού η εργοδοσία δεν έχει προχωρήσει σε καταγγελία των συμβάσεων» και ότι «η εργοδοσία, που δεν έχει προσέλθει στις δύο προγραμματισμένες τριμερείς συναντήσεις, δεν έχει κάνει καμιά ενημέρωση στους εργαζόμενους, δεν έχει δεσμευτεί για την αποζημίωσή τους και τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, που απορρέουν από τις συμβάσεις τους».
«Ολα τα προηγούμενα χρόνια, η επιχείρηση συσσώρευσε κέρδη με την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Επέβαλε μειώσεις μισθών, προχώρησε σε απολύσεις. Εφτασε στο σημείο να ζητήσει από τους εργαζόμενος να προσφέρουν το μισθό ενός μήνα για να συμβάλουν με αυτόν τον τρόπο στην ανάπτυξη της εταιρείας», σημειώνεται στην Ερώτηση.
Αναδεικνύονται, επίσης, οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, «που όχι μόνο - όπως και οι προηγούμενες - με την πολιτική της προστατεύει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, που με το νομοθετικό πλαίσιο, που έχει ψηφίσει, περιορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων (αποζημιώσεις κ.ά.) σε σχέση με αυτά των άλλων πιστωτών της εταιρείας, αλλά και εμπαίζει τους εργαζόμενους παραπέμποντάς τους στα διάφορα κακοπληρωμένα προγράμματα τύπου "voucher" και παροτρύνοντάς τους να διεκδικήσουν δικαστικά τις αποζημιώσεις τους».
Με την Επίκαιρη Ερώτηση, το ΚΚΕ απαιτεί: Να διασφαλιστούν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, που απορρέουν από τις συμβάσεις τους και να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις των εργαζομένων, με προτεραιότητα έναντι των αξιώσεων των τραπεζών και του Δημοσίου από την εταιρεία. Να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στο ταμείο ανεργίας για όλο το διάστημα που θα βρίσκονται στην ανεργία και να υπάρξει άμεση στήριξή τους με καταβολή έκτακτου επιδόματος.