Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΕΡΓΑΝΗΣ» ΓΙΑ ΤΟ 2016:Με ευέλικτες μορφές απασχόλησης το 60% των νέων προσλήψεων!

Ακόμα και στις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, ένα μεγάλο μέρος είναι ορισμένου χρόνου, που σημαίνει απόλυση με τη λήξη τους.
Αυξάνεται και σταθεροποιείται σε υψηλά επίπεδα η ευελιξία και η υποαπασχόληση στην αγορά εργασίας, όπως επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη». Από τα τελευταία δεδομένα που περιλαμβάνονται στην καταγραφή για το μήνα Δεκέμβρη, προκύπτει ότι στις νέες συμβάσεις μισθωτής εργασίας που υπεγράφησαν μέσα στο 2016, το 60% ήταν προσλήψεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας και μόλις το 40% ήταν προσλήψεις πλήρους απασχόλησης.
Μάλιστα, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, με δεδομένο ότι και από τις προσλήψεις
με πλήρη απασχόληση, ένα μεγάλο μέρος τους είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δηλαδή εργασία με «ημερομηνία λήξης». Ειδικότερα, μέσα στον περασμένο χρόνο έγιναν 2.142.974 προσλήψεις, εκ των οποίων μόνο οι 969.965 (40,11%) ήταν πλήρους απασχόλησης, 859.439 (45,26%) ήταν μερικής απασχόλησης και 313.570 (14,63%) ήταν εκ περιτροπής εργασία.
Ετσι, η σταθεροποίηση της ευελιξίας σε τόσο υψηλά επίπεδα στις νέες προσλήψεις, αλλά και η μεταβολή συμβάσεων «παλιών εργαζομένων» με πλήρη απασχόληση σε κάποια μορφή ευέλικτης απασχόλησης, έχει οδηγήσει - όπως δείχνουν και τα στοιχεία του ΙΚΑ - το 30% των μισθωτών να υποαπασχολούνται.
Αποδεικνύεται επιπλέον ότι οι διθυραμβικοί τόνοι της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας περί μείωσης της ανεργίας δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, αφού η στατιστική μείωση της ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ, κρύβουν μέσα τους τεράστια ποσοστά υποαπασχόλησης διαφόρων μορφών και σε καμιά περίπτωση δεν επιβεβαιώνουν την κυβερνητική προπαγάνδα.
Ανακύκλωση του εργατικού δυναμικού
Επιπλέον, επαληθεύονται και οι τεράστιες δυνατότητες των καπιταλιστικών επιχειρήσεων να ανακυκλώνουν κατά το δοκούν το εργατικό δυναμικό, απολύοντας μισθωτούς χωρίς κανέναν περιορισμό, την ώρα μάλιστα που βρίσκονται σε εξέλιξη τα παζάρια της κυβέρνησης με το κουαρτέτο για παραπέρα απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Ετσι, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της «Εργάνη» για το 2016, ενώ έγιναν 2.142.974 προσλήψεις, με το υπουργείο Εργασίας να κομπορρημονεί για «θετικό ισοζύγιο προσλήψεων κατά 136.260 νέες θέσεις εργασίας», την ίδια περίοδο έγιναν 2.006.714 απολύσεις! Από το σύνολο των απολύσεων, 1.140.773 καταγράφονται και επίσημα ότι ήταν καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου, επιβεβαιώνοντας ότι οι καπιταλιστές ήδη απολύουν τους εργάτες «με τη σέσουλα».
Σημειώνεται, επίσης, πως σε ένα σύνολο μισθωτών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου 1,78 εκατ. ανθρώπων, μόλις μέσα σε ένα χρόνο έγιναν πάνω από 2 εκατ. απολύσεις. Δηλαδή, ο αριθμός των απολύσεων ενός μόνο έτους ξεπέρασε τον απόλυτο αριθμό των μισθωτών!
Ειδικότερα, για το μήνα Δεκέμβρη, οι ροές απασχόλησης παρουσιάζουν θετικό ισοζύγιο 11.132 θέσεις, καθώς έγιναν 155.136 προσλήψεις και 144.004 απολύσεις. Από τις προσλήψεις, το 41,85% ήταν μερικής απασχόλησης, 17,05% εκ περιτροπής εργασία και μόλις το 41,1% ήταν πλήρους απασχόλησης, χωρίς να διευκρινίζεται ποιο μέρος απ' αυτές είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που θα λήξουν σύντομα.
Πάντως, το οριακά «θετικό» ισοζύγιο του περασμένου Δεκέμβρη εξηγείται εν πολλοίς και από την «εποχικότητα» των προσλήψεων. Είναι ενδεικτικό ότι το συγκεκριμένο μήνα (μήνας εορτών) τα επαγγέλματα με τα υψηλότερα «θετικά ισοζύγια προσλήψεων - απολύσεων» ήταν αυτά των μουσικών, τραγουδιστών και γενικά καλλιτεχνών, των σερβιτόρων και των πωλητών.
Αν κάτι επιβεβαιώνεται και μέσα από την «Εργάνη», δεν είναι η μείωση της ανεργίας και η αύξηση της σταθερής εργασίας, αλλά η τεράστια ευελιξία που αποκτά μόνιμο πλέον χαρακτήρα, η εξίσου μεγάλη «κινητικότητα» του εργατικού δυναμικού, που μαρτυρά την αφόρητη κατάσταση που βρίσκεται η εργατική τάξη με τη μείωση των μισθών και την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης από τους καπιταλιστές.
Σάββατο 14 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ