Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ»:Καταδικάστηκε η τρομοκρατική επιχείρηση παρακολούθησης που έστησε η εργοδοσία

Καταδικάστηκε η τρομοκρατική επιχείρηση παρακολούθησης με στόχο την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης, που είχε στήσει το Φλεβάρη του 2012, η εργοδοσία της επιχείρησης «Αρβανιτίδης» (μετέπειτα «Καρυπίδης») σε βάρος των εργαζομένων της.
Σήμερα το Γ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε τους πέντε κατηγορούμενους, ανάμεσά τους και τους δύο ιδιοκτήτες της επιχείρησης Γιώργο και Χαρίλαο Αρβανιτίδη, για την υπόθεση της
παρακολούθησης των εργαζομένων που αποκαλύφθηκε στις 26/2/2012, όταν άτομα κατέγραφαν με κάμερα έξω από το ΕΚΘ τους εργαζομένους που θα συμμετείχαν εκείνη τη μέρα στη συνέλευση που είχε καλέσει η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης για την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων της επιχείρησης με τη δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου.
Θυμίζουμε ότι συνδικαλιστές του σωματείου εντόπισαν τον εικονολήπτη που όπως αποκαλύφθηκε κατέγραφε τους εργαζόμενους που προσέρχονταν στο ΕΚΘ, με εντολή ενός ιδιοκτήτη και διαχειριστή ενός site και για λογαριασμό της εργοδοσίας. Κάλεσαν την Αστυνομία η οποία συνέλαβε τον εικονολήπτη και έναν εργαζόμενο της επιχείρησης που του είχε διαθέσει το αυτοκίνητό του.
Ο εικονολήπτης Σωτήρης Μανίκας καταδικάστηκε για την κατηγορία της παραβίασης προσωπικών δεδομένων σε ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή και 3.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο. Ο αποθηκάριος της επιχείρησης Γιάννης Διαμαντής, που παραχώρησε το όχημά του στον εικονολήπτη, καταδικάστηκε για απλή συνέργεια σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή. Ο διαχειριστής του site Μιχάλης Μελιόπουλος και οι αδελφοί Αρβανιτίδη καταδικάστηκαν για ηθική αυτουργία σε ένα χρόνο φυλάκιση και 3.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο. Για τους αδελφούς Αρβανιτίδη η ποινή δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και ορίστηκε ως εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα με διπλασιασμό.
Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας οι κατηγορούμενοι έπεσαν σε πολλές αντιφάσεις. Προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την παρουσία στο ΕΚΘ και την καταγραφή των εργαζομένων με βιντεοκάμερα αρχικά επικαλούμενοι μια καρναβαλική εκδήλωση, μετά επικαλέστηκαν την παρουσία της τότε προέδρου της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων και βουλευτή του ΚΚΕ Σοφίας Καλαντίδου από την οποία δήθεν ήθελαν να πάρουν μια δήλωση και διάφορα άλλα τέτοια.
Το δικαστήριο αποδέχθηκε ότι τελέστηκε πράγματι το αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και μάλιστα της παραβίασης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που άπτονται του δικαιώματος της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης.

Ανακοίνωσή του Πανελλαδικού Σωματείου

Σε ανακοίνωσή του το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ» τονίζει:
«Όλοι οι εργαζόμενοι στην "ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ", που χρόνια τώρα βιώσαμε την εργοδοτική τρομοκρατία, δουλεύαμε κάτω από απειλές και εκβιασμούς, νιώθουμε δικαιωμένοι γιατί τελικά δεν απέφυγαν τις συνέπειες των πράξεών τους.
Όλοι εμείς που σήμερα αντιμετωπίζουμε όλα τα αντεργατικά μέτρα και τις περικοπές στις κοινωνικές παροχές που επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και την εργοδοτική ασυδοσία της "ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ", που πήρε τη σκυτάλη από την "ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ", με τις κυβερνητικές ευλογίες της "δίκαιης ανάπτυξης".
Όλοι εμείς που διεκδικούμε τα οφειλόμενα ενός χρόνου και απαιτούμε τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας, νιώθουμε δικαιωμένοι από την απόφαση του δικαστηρίου. Πήραμε ένα κουράγιο, πλάι στη δύναμη που μας δίνει το δίκιο του αγώνα μας. Συνεχίζουμε…».

902.gr