Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

ΔΝΤ: «Μη βιώσιμο» το κρατικό χρέος

Σύμφωνα με «διαρροές», το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού κρατικού χρέους, που θα συζητηθεί από το ΔΣ του ιμπεριαλιστικού οργανισμού στις 6 Φλεβάρη, το χαρακτηρίζει «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και θεωρεί «ανεπαρκείς» τις παρεμβάσεις που έχουν ανακοινώσει η Ευρωζώνη και ο ESM.
Προβλέπει ότι με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 θα διαμορφωθεί στο 1,5%. Το Ταμείο απαιτεί νέα αντιλαϊκά μέτρα
ύψους 4,5 δισ. ευρώ, προτείνοντας νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις και στα προνοιακά επιδόματασύνθλιψη του αφορολόγητου ορίου κ.ά. Ζητήματα τα οποία ήδη βρίσκονται στο τραπέζι και με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς».
Ουσιαστικά, το ΔΝΤ εκτιμά ότι χωρίς νέα αναδιάρθρωση το κρατικό χρέος δεν θα καταστεί «βιώσιμο», ενώ βέβαια επιχειρεί να μετακυλήσει τη «χασούρα» και τις όποιες παρεμβάσεις «διευκόλυνσης» στην πλευρά της Ευρωζώνης. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το χρέος δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο, ακόμη κι αν υιοθετηθεί η πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για περίοδο 10 ετών, δηλαδή μέχρι και το 2028.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΔΝΤ προτείνει:
-- Επέκταση της περιόδου χάριτος και αναβολές καταβολής τόκων έως το 2040.
-- Επέκταση των ωριμάνσεων αποκλειστικά για τα δάνεια της Ευρωζώνης έως το 2070.
-- Μείωση των επιτοκίων όλων των δανείων (πάντα της Ευρωζώνης) σε επίπεδα χαμηλότερα του 1,5%.
Επιπλέον, καταγράφονται και τεράστιες αποκλίσεις σε σχέση με τις προβλέψεις του ESM. Ενα από τα σενάρια του ΔΝΤ προβλέπει τη διόγκωση του κρατικού χρέους μέχρι το 275% του ΑΕΠ για το έτος 2060, επισημαίνοντας ότι το κόστος του χρέους θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο δανεισμός από τις χρηματαγορές θα αντικαθιστά τα χαμηλότοκα δάνεια των Ευρωπαίων δανειστών.
Ο ESM, αντίθετα, βλέπει το κρατικό χρέος στο 104,9% του ΑΕΠ για το 2060, με προϋπόθεση τη «συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση», όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλ. Ρέγκλινγκ, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους.

Κυριακή 29 Γενάρη 2017

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ