Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Μπαράζ κατασχέσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Την ίδια ώρα, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει εξαπολύσει ένα μπαράζ κατασχέσεων, κυρίως σε τραπεζικούς λογαριασμούς και σε άλλα ποσά «σε χέρια τρίτων», προκειμένου να βάλει στο χέρι τις ανείσπρακτες οφειλές. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της «Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με τα οποία:
-- Τα ληξιπρόθεσμα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που βεβαιώθηκαν το μήνα
Φλεβάρη του 2017 φτάνουν σε 912 εκατ. ευρώ και συνολικά για το α' δίμηνο (Γενάρης - Φλεβάρης) διαμορφώνονται στα 2,6 δισ. ευρώ.
-- Οι οφειλέτες «υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» (κατασχέσεις κ.ά.) έφτασαν στο τέλος Φλεβάρη στους 873.049 από 851.818 στο τέλος του φετινού Γενάρη. Οπως προκύπτει, στη διάρκεια του Φλεβάρη διαδικασίες κατάσχεσης ενεργοποιήθηκαν σε βάρος 21.231 οφειλετών, που αντιστοιχούν σε περίπου 900 νέες κατασχέσεις ανά εργάσιμη μέρα.
-- «Οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» φτάνουν περίπου τα 1,65 εκατομμύρια και βρίσκονται αντιμέτωποι με το κύμα των κατασχέσεων και των απειλών από την πλευρά του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά εκβιάζονται να «κόψουν το λαιμό τους» και να καταβάλουν όσα περισσότερα μπορούν από τους φόρους και τα άλλα χαράτσια που φορτώθηκαν στις πλάτες τους κατά τη διάρκεια της «μνημονιακής περιόδου» (από φορολογία εισοδήματος με τη διάλυση του αφορολόγητου ορίου, καθώς και την κατάργηση σειράς φοροελαφρύνσεων για τις λαϊκές δαπάνες, τον ΕΝΦΙΑ, το τέλος αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος κ.ο.κ.).
Εξίσου αποκαλυπτικά είναι και τα πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τα οποία η μάζα των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν το 2015 και δηλώθηκαν από περίπου 6,2 εκατ. νοικοκυριά, διαμορφώθηκε σε 75,2 δισ. ευρώ. Ομως μέσω των λεγόμενων «αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης», που εφαρμόζει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, διογκώθηκαν σε 82,1 δισ. ευρώ ή κατά 7 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης σε κατηγορίες λαϊκών νοικοκυριών με εισοδήματα χαμηλότερα από το προβλεπόμενο αφορολόγητο (9.545 ευρώ για το 2015)

Τετάρτη 26 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ