Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Αγωνιστική απάντηση από Λαϊκές Επιτροπές και εργαζόμενους στο κλείσιμο των μονάδων του ΕΟΠΥΥ που ξεκίνησε σήμερα

Αγωνιστικά απαντούν Λαϊκές Επιτροπές, εργαζόμενοι και φορείς στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει η μετάταβαση των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ στιςΥγειονομικές Περιφέρειες.
Στο Χαλάνδρι, η Λαϊκή Επιτροπή Χαλανδρίου πραγματοποίησε κινητοποίηση στο κεντρικό παράρτημα του ΙΚΑ (Δημοσθένους και Φιλίππου Λιτσα), εμποδίζοντας τους ελεγκτές να κάνουν την απογραφή.
Στη Νέα Ιωνία, συγκέντρωση πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι μετά από κάλεσμα
του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ιωνίας και της Λαϊκής Επιτροπής, αποτρέποντας τους ελεγκτές να παραλάβουν τα υλικά. Ο διευθυντής ειδοποίησε την αστυνομία, σε μία προσπάθεια τρομοκράτησης των συγκεντρωμένων, προσπάθεια πάντως που έπεσε στο κενό.  Ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τη Δευτέρα 17 Φλεβάρηστις 9.30 το πρωί. 
Στην κεντρική μονάδα του ΕΟΠΥΥ στην πλατεία Θεάτρου, στο κέντρο της Αθήνας, μετέβησαν το πρωί της Παρασκευής, οι επιτροπές παραλαβής κτιρίων και υγειονομικού υλικού, για τη διαδικασία μετάβασης της υπηρεσίας στην Υγειονομική Περιφέρεια, με αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η διαδικασία δε μπορεί να περατωθεί καθώς η επιτροπή δεν ξέρει τι να παραλάβει. Για παράδειγμα, στην κεντρική μονάδα του ΕΟΠΥΥ υπάρχει ορθοδοντικό υλικό, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο χρειάζεται μέρες για να απογραφεί. Παράλληλα υπάρχει ευαίσθητο υγειονομικό υλικό, το οποίο μέχρι να ξανανοίξει το κτίριο, υπάρχει περίπτωση να σαπίσει. Και την ίδια ώρα οι ασθενείς γίνονται θεατές – μάρτυρες αυτής της διαδικασίας.
Στου Ζωγράφου, με αγωνιστική κινητοποίηση απάντησαν η Λαϊκή Επιτροπή, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών και η Επιτροπή Αγώνα Ανέργων στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει η μεταβίβαση της υγειονομικής μονάδας του ΕΟΠΠΥ στου Ζωγράφου εμποδίζοντας τους ελεγκτές να κάνουν την απογραφή. Η Λαϊκή Επιτροπή και οι μαζικοί φορείς της περιοχής καλούν τους εργαζόμενους και το λαό του Ζωγράφου να παλέψουν και να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοια, να μην συγχωνευτεί καμία μονάδα υγείας, κανένα κέντρο υγείας. Όχι στην κινητικότητα και στην διαθεσιμότητα. Μαζικές προσλήψεις Υγειονομικού προσωπικού με μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση, να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στην υγεία. Καλούν σε νέα συγκέντρωση στην πλατεία Τερζάκη και πορεία προς τον ΕΟΠΥΥ αύριοΣάββατο 15 Φλεβάρη στις 11 το πρωί ενώ διοργανώνουν συγκέντρωση και τη  Δευτέρα 17 Φλεβάρη, στις 7.30 το πρωί, έξω από  τα ιατρεία του ΕΟΠΠΥ.
'Εγγραφη εντολή του προέδρου του ΕΟΠΥΥ από την Πέμπτη 
Υπενθυμίζεται ότι τo εναρκτήριο λάκτισμα για λουκέτα στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ και τη διαθεσιμότητα και κινητικότητα 8.000 γιατρών και εργαζομένων στον Οργανισμό, δόθηκε απ' τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό. Η Ομοσπονδία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ με εξώδικό της ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα.
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έστειλε έγγραφη εντολή την Πέμπτη 13 Φλεβάρη για να αρχίσουν τη διαδικασία παραλαβής και παράδοσης των δομών, ώστε να προχωρήσει η μετάβασή τους στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Πέρα απ' την αναστάτωση που έχει ήδη προκληθεί στις μονάδες η διαδικασία αυτή θέτει σε  κίνδυνο την περιουσία ανεκτίμητης αξίας που χτίστηκε, μεταπολεμικά, πρωτίστως απ' τον ιδρώτα των ασφαλισμένων του ΙΚΑ.
Η νέα εντολή είναι συνέχεια προηγούμενων εντολών -και πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο- για τη δημιουργία επιτροπών στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ που θα καταγράψουν την περιουσία (ακίνητα, πανάκριβα μηχανήματα και αναλώσιμο υλικό). Στον ΕΟΠΥΥ θα παραμείνουν 1.400 διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι κατανέμονται σε 57 περιφερειακές διευθύνσεις - εκ των οποίων οι εφτά βρίσκονται στην Αττική. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, οι διευθυντές των 57 περιφερειών καλούνται να παραλάβουν, να διαφυλάξουν και να παραδώσουν στη συνέχεια στις ΥΠΕ περιουσία δισ. ευρώ. Για παράδειγμα, ένας απ' τους διευθυντές στην Αττική θα έχει υπό την εποπτεία του πάνω από τριάντα μονάδες του ΕΟΠΥΥ.
Η διαδικασία σύμφωνα με την εντολή του προέδρου του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αρχίσει απ' τις μικρότερες μονάδες και να ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα. Πάντως μέχρι το βράδυ της Πέμπτης κανένας διευθυντής στην Αττική δεν προχώρησε στη διαδικασία παραλαβής και παράδοσης.
Την Παρασκευή κατά πάσα πιθανότητα θα εκδοθούν και οδηγίες για τη διαθεσιμότητα-κινητικότητα, ούτως ώστε να είναι έτοιμη η διαδικασία με τη δημοσίευση του νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), που τοποθετείται την επόμενη Δευτέρα.
Η διαδικασία της διαθεσιμότητας - κινητικότητας, σύμφωνα με το νόμο θα διαρκέσει ένα μήνα. Δηλαδή, για ένα - τουλάχιστον - μήνα, όλες αυτές οι υποδομές και το υλικό θα βρίσκονται υπό την εποπτεία 57 ανθρώπων, καθώς οι 8.000 γιατροί και εργαζόμενοι που θα βρίσκονται σε διαθεσιμότητα απαγορεύεται να εκτελούν «καθήκοντα κύρια και παρεπόμενα».
Κλινικοί έλεγχοι από ιδιωτικές εταιρίες
Ταυτόχρονα ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε χτες την έναρξη κλινικών ελέγχων -για λογαριασμό του Οργανισμού- από Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες που έχουν προσληφθεί για αυτόν το σκοπό.
Αντίθετοι -όχι με την εκχώρηση του ελέγχου- αλλά στις ιδιωτικές εταιρείες είναι ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών υγείας γιατί καλούνται οι ίδιοι να «πληρώσουν το μάρμαρο» των ελέγχων. Η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιταχυνθεί η εκκαθάριση των απαιτήσεων για το 2013 και ότι «δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι περιμένουν εξόφληση δαπανών υγείας που έχουν καταβάλλει οι ίδιοι». Δηλαδή επικαλούνται τα αποτελέσματα των χαρατσιών που προκάλεσαν συναινετικά οι ηγεσίες του ΕΟΠΥΥ οι πλειοψηφίες των ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των επιχειρηματιών για να δικαιολογήσουν την παραπέρα εκχώρηση τομέων του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες.
Όπως αποκαλύπτει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων (ΠΣΕ) στον ΕΟΠΥΥ η «σημαντική αιτία καθυστέρησης εξόφλησης είναι και η υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή η έλλειψη ρευστού!».
Μάλιστα ο ΠΣΕ του ΕΟΠΥΥ αποκαλύπτει ακόμα τα εξής: «Η καθυστέρηση εξόφλησης είναι "πλασματική" και θεωρούμε ανεπίτρεπτο να χρεώνουν αδυναμία και ευθύνες στους εργαζόμενους, δεδομένου ότι ενώ η πλειοψηφία των Περιφερειακών Διευθύνσεων έχουν τελειώσει την πλήρη εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων οφειλών και έχουν προχωρήσει και στην εκκαθάριση των ετών 2012-2013, δε μπορούν να καταχωρήσουν τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης λόγω έλλειψης εφαρμογής!».
Και καταλήγει με το ερώτημα: «Ας μας πληροφορήσει κάποιος, οι παραπάνω εκκαθαρισμένοι λογαριασμοί θα ανατεθούν και αυτοί στις εταιρείες;».