Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Η Λαϊκή Επιτροπή Τούμπας και η ΕΔΥΕΘ σας καλούν σε ένα ακόμη υπέροχο απόγευμα για τους μικρούς φίλους στο Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας.ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.Δείτε το trailer της ταινίας


Κρητική και λίγα λόγια για την πραγματικά αριστουργηματική ταινία που δεν πρέπει να χάσει κανείς μικρός μας φίλος
Η συνεργασία Disney-Pixar φαίνεται πως άγγιξε το τέλειο προσφέροντας
μία ταινία-σημείο αναφοράς για τα επόμενα χρόνια που επαναπροσδιορίζει το είδος. Ένα υπέροχο animation, που συνδυάζει εξαίσια το εμπορικό με το καλλιτεχνικά ζηλευτό. Ο WALL-E, ως άλλος E.T., έρχεται να χαρίσει πηγαίο γέλιο, να αγγίξει τις καρδιές θεατών κάθε ηλικίας αλλά και να προβληματίσει σε εποχές που η οικολογική συνείδηση αποτελεί επιταγή της ίδιας μας της ύπαρξης. Μα πάνω απ' όλα ας μην ξεχνάμε πως δύο ρομπότ καταφέρνουν να μας θυμίσουν πως είναι ν' αγαπάς. Μία αγάπη κάνει ακόμα και σιδερένιες καρδιές να λυγίσουν. Γιατί αυτό είναι στην ουσία του ο «WALL-E», ένας ανεπανάληπτος κινηματογραφικός έρωτας που μας περιμένει σε μία σκοτεινή αίθουσα να τον συναντήσουμε.


Βρισκόμαστε 700 χρόνια από σήμερα, όπου οι άνθρωποι έχουν προ πολλού εγκαταλείψει τη Γη αφήνοντας πίσω έναν απέραντο σκουπιδότοπο. Το χάλι αυτό συμμαζεύει υπομονετικά ο WALL-E, ένα συμπαθέστατο ρομποτάκι που είναι προγραμματισμένο να φτιάχνει 'ουρανοξύστες' από συμπιεσμένα σκουπίδια. Τόσους αιώνες όμως ο ακούραστος αυτός εργάτης συλλέγει οτιδήποτε προκαλεί το ενδιαφέρον του, έχει για παρέα μία κατσαρίδα ενώ φαίνεται πως νιώθει μόνος. Τα πράγματα θα αλλάξουν όταν γνωρίσει την EVE, ένα ρομπότ τελευταίας τεχνολογίας σταλμένο απ' τους ανθρώπους του διαστημικού κρουαζιερόπλοιου Axiom, με αποστολή να βρει ένα δείγμα βλάστησης που θα ανοίξει το δρόμο για τον επαναπατρισμό τους. Το ενδιαφέρον του WALL-E για την EVE θα είναι η απαρχή για ένα τρυφερό και περιπετειώδες διαγαλαξιακό ταξίδι.
Είναι προσωπικά σπάνιο, αν όχι πρωτοφανές, στη θέα μίας λευκής σελίδας που περιμένει να δεχθεί τις σκέψεις μου για μία ακόμα ταινία να καθρεφτίζεται τόση προσμονή και συναισθηματικός πλούτος. Γεγονός που λαμβάνω ως ισχυρή ένδειξη για την αξία της νέας δημιουργίας των Disney-Pixar, του «WALL-E», η ιδέα της οποίας είχε συλληφθεί το 1994, εποχή που ολοκληρωνόταν ακόμα το «Toy Story».
Ο «WALL-E» έρχεται να ξεπεράσει με διαστημική ταχύτητα κάθε προσδοκία που είχαμε σχηματίσει για τα animation ως σήμερα, μαζί με οτιδήποτε αγαπημένο μας έχουν χαρίσει η Disney και η Pixar, από το «Finding Nemo» και τους «Incredibles» ως το «Ratatouille». Το πρώτο μέρος ειδικότερα, είναι απλώς αριστούργημα, ένα θεσπέσιο πάντρεμα έμπνευσης, κινηματογραφικής αφήγησης και σχεδιαστικής αρτιότητας. Για περισσότερη από μισή ώρα ο υπέροχος WALL-E μας συστήνεται χωρίς να ψελλίσει 'κιχ', βγαλμένος θαρρείς μέσα από τις καλύτερες στιγμές της παντομίμας και του βωβού. Πρόκειται για ένα πρώτο μέρος θαυμαστό, υποδειγματικά οικονομικό, υπερπλήρες νοημάτων, γεμάτο από αστείρευτο χιούμορ και συναισθήματα που ποτέ δεν εγκαταλείπει τα οικολογικά του μηνύματα, εμφανή κι εύπεπτα για τα παιδικά μάτια και ταυτοχρόνως αδυσώπητα καυστικά για τους επαναπαυμένους ενήλικες. Η συνέχεια μεταφέρει τη δράση στον αυτοματοποιημένο κόσμο των ανθρώπων του Axiom, όπου το ρομάντζο του WALL-E και της EVE παραμένει συγκλονιστικά δοσμένο. Αναλόγως απολαυστική είναι και η περιπετειώδης πλευρά της υπόθεσης όπου καταπιάνεται με το μέλλον της αλλοτριωμένης ανθρωπότητας από τον υπερκαταναλωτισμό και την προσφερόμενη τεχνολογική ευκολία. Ο κόσμος των ανθρώπων μπορεί να φαντάζει κωμικός και γραφικός, αλλά μόνο τέτοιος δεν είναι.
Η αρτιότητα της ταινίας του θαυματοποιού Andrew Stanton όμως κρύβεται στις λεπτομέρειες που είναι κρυμμένες από τη λιτή διαλεκτική των ρομπότ και τις διάσπαρτες κινηματογραφικές αναφορές ως τη σημασία της ονοματοδοσίας των χαρακτήρων. Ο WALL-E φανερώνει το χαρακτήρα του από τα στραμμένα προς τα κάτω διστακτικά 'χεράκια' του αλλά και τα θλιμμένα κι απορημένα του 'ματάκια'. Η EVE, σχεδιαστικά εμπνευσμένη από την τεχνοτροπία της Apple, συμβολίζει την κομψότητα και την άφταστη τελειότητα του θηλυκού. Οι άνθρωποι, άβουλοι, παχύσαρκοι, έρμαια των milkshake και της τεχνολογίας ξεπηδούν μέσα απ' το μυαλό των καλύτερων σεναριογράφων του φανταστικού. Η επίμονη δουλειά όμως είναι εμφανής και στους καλοδουλεμένους δευτερεύοντες χαρακτήρες, όπως το ξεκαρδιστικά μανιώδες με την καθαριότητα ρομποτάκι MO.