Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Έτοιμη να εφαρμόσει σκληρά μέτρα «διαρθρωτικού» χαρακτήρα δηλώνει η κυβέρνηση

Το μήνυμα ότι είναι έτοιμη να εφαρμόσει μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στέλνει η συγκυβέρνηση, με αφορμή το νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα που ξεκινάει από σήμερα.
Στις 16:00 το απόγευμα οι εκπρόσωποι των τρόικας θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και στις 19:00 με τους υπουργούς Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
Η κυβέρνηση θα προσέλθει στις συζητήσεις με δική της ατζέντα για τα μέτρα «διαρθρωτικού» χαρακτήρα που θα υιοθετήσει. Το απόγευμα της Κυριακής
πραγματοποιήθηκε σύσκεψη προετοιμασίας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Κυβερνητικός παράγοντας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δική της ατζέντα για τα διαρθρωτικά μέτρα, που δεν αφορά την αντικατάσταση κάποιων από τα μέτρα που προτείνει η τρόικα, αλλά ξεχωριστές παρεμβάσεις.
Η συγκυβέρνηση δηλώνει ότι θα νομοθετήσει το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων του ΟΟΣΑ, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχουν αυτά τα φιλομονοπωλιακά μέτρα στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, εντός της κυβέρνησης υπάρχει συμφωνία για την απελευθέρωση στο γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα βιβλία, καθώς και ότι θα εφαρμοστεί το 80% των μέτρων που προτείνει ο ΟΟΣΑ. 
Στόχος της συγκυβέρνησης είναι να επιτευχθεί μια καταρχήν συμφωνία μέχρι το Eurogroup που θα γίνει στις 10 Μάρτη. Κύκλοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να συνομιλήσει σε πολιτική βάση με την τρόικα, αλλά επισημαίνουν ότι οι επικεφαλής της «ξέρουν για τις επικείμενες ευρωεκλογές».
Εκτός από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ η ατζέντα των «διαρθρωτικών» μέτρων αφορά την απελευθέρωση των απολύσεων, τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, το άνοιγμα των εμπορικών μισθώσεων, αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις.