Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Την άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Την άμεση επαναφορά με νόμο του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ με αυξήσεις και την επαναφορά των πολυετιών και «ωριμάνσεων», απαιτεί το Εργατικό Κέντρο νομού Λάρισας.Καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γιατί «εγκατέλειψε την προεκλογική εξαγγελία για άμεση επαναφορά με νόμο του βασικού μισθού στα 751 ευρώ και την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που
ψηφίσθηκαν την τελευταία 5ετία». Επισημαίνει ότι «μετά το στημένο "κοινωνικό διάλογο" στο υπουργείο Εργασίας, ετοιμάζεται να νομοθετήσει τη σταδιακή επαναφορά του μέχρι τον Ιούλη του 2016 και μάλιστα αφήνοντας έξω το ζήτημα των ωριμάνσεων (τριετίες), που θα κριθεί από τη διαπραγμάτευση της ΓΣΕΕ με τους εργοδότες για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ».
Υπογραμμίζει ακόμα ότι «αυτό που πραγματικά ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, δεν είναι η επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων, που θα καλύπτει έστω ένα μέρος των απωλειών που είχαν οι μισθοί την προηγούμενη πενταετία, αλλά μόνο η δυνατότητα των συνδικάτων να διαπραγματευτούν με τους εργοδότες, αξιοποιώντας και τον ΟΜΕΔ».
Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, αξιώνει:
  • Άμεση επαναφορά με νόμο του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με την ΕΓΣΣΕ, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις με την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ. Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ.
  • Να επανέλθουν οι κατώτεροι κλαδικοί μισθοί στα επίπεδα του 2009. Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Να μπει τέρμα στις ατομικές συμβάσεις, στις ενώσεις προσώπων.
  • Να καταργηθούν άμεσα οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις ΣΣΕ. Καθολική ισχύ και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ. Κατάργηση της δυνατότητας για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις ΚΣΣΕ.
  • Επαναφορά άμεσα όλων των ωριμάνσεων και της πολυετίας, όπως ίσχυε πριν την ΠΥΣ 6/2012.