Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Εντείνεται ο υποσιτισμός μαθητών.Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή με αφορμή σχετική καταγραφή στο δήμο Θεσσαλονίκης

Στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα και με κρατική ευθύνη το πρόβλημα του υποσιτισμού, που συνδέεται άρρηκτα με την υγιή σωματική ανάπτυξη των παιδιών, αναφέρονται βουλευτές του ΚΚΕ σε Ερώτησή τους σχετικά με τον υποσιτισμό μαθητών σε σχολεία της Θεσσαλονίκης. Ζητούν, επίσης, να εγκριθεί έκτακτο κρατικό κονδύλι για τους δήμους έτσι που να παρέχεται ένα γεύμα σε όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό των δήμων για να αντιμετωπιστεί.
Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές Σ. Βαρδαλής και Ελ. Γερασιμίδου,«το θέμα του υποσιτισμού μαθητών Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, ως επίπτωση της
καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, οξύνεται συνεχώς χρόνο με το χρόνο, λαμβάνοντας ανησυχητικές διαστάσεις».
Ειδικά για το δήμο Θεσσαλονίκης, σημειώνουν πως περισσότερα από 1.472 παιδιά, που φοιτούν σε σχολεία του και προέρχονται από οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, υποσιτίζονται, στερούμενα ακόμα και το κολατσιό τους. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη καταγραφή που διενήργησε ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, τους διευθυντές των σχολείων και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. Προβλήματα υποσιτισμού εντοπίζονται σε ολόκληρη την έκταση του δήμου και συγκεκριμένα σε 9 νηπιαγωγεία, 43 δημοτικά σχολεία, 23 γυμνάσια και 19 λύκεια και τα περισσότερα περιστατικά εντοπίζονται σε σχολεία περιοχών της πόλης όπου, κατά κύριο λόγο, φοιτούν παιδιά λαϊκών οικογενειών και οικονομικών μεταναστών.
«Ενδεικτικές του μεγέθους των προβλημάτων που καταγράφονται είναι οι περιπτώσεις τεσσάρων γυμνασίων και λυκείων αυτών των περιοχών, στα οποία οι μαθητές που υποσιτίζονται ξεπερνούν αθροιστικά τους τριακόσιους», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, επισημαίνοντας πως το ζήτημα της σίτισης είναι παράγοντας άρρηκτα συνδεδεμένος με την υγεία και την ομαλή σωματική ανάπτυξη του παιδικού πληθυσμού, τις διατροφικές συνήθειες που κατακτούν ως ενήλικες.
«Παρότι όμως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και εντείνεται, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί έως και σήμερα για τη συστηματική καταγραφή του σε επίπεδο ΠΕ Θεσσαλονίκης, αλλά και σε εθνικό και κυρίως για την αντιμετώπισή του με βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό», αναφέρεται στην ερώτηση, όπου τονίζεται επίσης πως το πρόβλημα του υποσιτισμού των μαθητών, που διαρκώς μεγαλώνει, δεν μπορεί να λυθεί μέσω του εθελοντισμού, της εκκλησίας, των ΜΚΟ ή των όποιων φιλανθρωπικών οργανώσεων. 
Ενώ επισημαίνεται πως η όποια δράση αναπτύσσεται από το δήμο Θεσσαλονίκης είναι αποσπασματική, αφού δε διαθέτει οργανωμένες δομές, στελέχωση και φυσικά χρηματοδότηση
Ριζοσπάστης 10 Απρίλη 2015