Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Θεσσαλονίκη: Κινητοποίηση Επιτροπών Ανέργων στη ΔΕΗ,αύριο Πέμπτη, για μείωση των τιμολογίων

Κινητοποίηση διοργανώνουν οι Επιτροπές Ανέργων, Κέντρου Ε΄ Διαμερίσματος της Θεσσαλονίκης, της Τούμπας και η Επιτροπή Ανέργων του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων στη ΔΕΗ (Παπαναστασίου 63 - είσοδος επί της Π. Κοσμίδη), την Πέμπτη 2 Απρίλη στις 10.30 το πρωί, με κύριο αίτημα τη μείωση των τιμολογίων.
Περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, στην ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές ανέργων τονίζουν πως «Τα βάρη της κρίσης που φορτώνονται στις πλάτες του λαού δεν ελαφραίνουν με εξαγγελίες, υποσχέσεις και λόγια. Δεν ελαφραίνουν με νόμους που αντιμετωπίζουν -δήθεν- την "ανθρωπιστική" κρίση, αλλά, στο ζήτημα του ηλεκτρικού ρεύματος όλο κι όλο
υπόσχονται ένα θερμοσίφωνο τη μέρα για μια οικογένεια. Και αυτό για την ακραία φτώχεια, για περιπτώσεις που έχει διακοπεί το ρεύμα. Μόνο στο κοινωνικό τιμολόγιο βρίσκονται σήμερα πάνω από 600.000 οικογένειες. Γι’ αυτές που ρεύμα ακόμα υπάρχει, αλλά τα χρέη μαζεύονται, τι θα γίνει; Γι’ αυτές που θα επανασυνδεθεί, τι θα γίνει με τις οφειλές; Τέτοια ερωτήματα δεν απασχολούν τις διαπραγματεύσεις συγκυβερνώντων και "θεσμών".
Αντίθετα απασχολεί και τη νέα συγκυβέρνηση το φτηνό ρεύμα για τους βιομήχανους. Την απασχολούν οι κατευθύνσεις της ΕΕ για τον ανταγωνισμό στην παραγωγή Ενέργειας και η απελευθέρωση της αγοράς. Σήκωσε ψηλά τα χέρια στις αυξήσεις που επέβαλλε πολύ πρόσφατα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στα τιμολόγια.
Οι Επιτροπές Ανέργων διεκδικούν:
● Μείωση στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος κατά 50%.
● Επιπλέον μείωση κατά 30% για τους ανέργους.
● Απαγόρευση διακοπής ρεύματος για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν. Διαγραφή του συνόλου των οφειλών προς τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας για όσους ζούνε σε ακραία φτώχεια. Για όλα τα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας, διαγραφή του 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών και άτοκη καταβολή των υπόλοιπων σε 100 μηνιαίες δόσεις.
● Για τα νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, να παρέχεται δωρεάν μηνιαίως το ποσό των 600kwh ηλεκτρικής ενέργειας. Για όλα τα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας, να παρέχεται δωρεάν μηνιαίως το ποσό των 300kwh ηλεκτρικής ενέργειας.
● Όλα τα νοικοκυριά κάτω από το επίσημο επίπεδο φτώχειας να απαλλαχτούν από την καταβολή τελών υπέρ τρίτων».