Συνάντηση με τον διευθυντή του γραφείου της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Κ.Παπαδιγενόπουλο, είχε τη Δευτέρα 6 Απρίλη η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), σχετικά με το ΑΦΜ των συλλόγων και την φοροεπιδρομή των προστίμων προς τους συλλόγους γονέων.
Οι εκπρόσωποι της ΑΣΓΜΕ παρέδωσαν υπόμνημα και ανέλυσαν την πραγματικότητα, όπως αυτή έρχεται από όλες τις γωνίες της χώρας, καλώντας την κυβέρνηση
να πάρει άμεσα μέτρα με εγκύκλιο που θα αποσταλεί σε όλες τις ΔΟΥ για τη διαγραφή όλων των προστίμων προς τους Συλλόγους Γονέων και παράλληλα να πάρει άμεσα πρωτοβουλία με νομοθετική ρύθμιση:
  1. Για την μη υποχρεωτικότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης από τους Συλλόγους Γονέων.
  2. Για την εξαίρεση των Συλλόγων Γονέων από την υποχρέωση απόκτησης ΑΦΜ.
  3. Για να δοθεί η δυνατότητα σε όσους Συλλόγους το επιθυμούν να επιστρέψουν - καταθέσουν το υπάρχων ΑΦΜ στις ΔΟΥ.
Ξεκαθάρισαν, παράλληλα, πως δεν θα επιτρέψουν να περάσει η προσπάθεια -μέσω της εφαρμογής του υπάρχοντος νομικού πλαισίου- διάλυσης και χειραγώγησης του οργανωμένου γονεϊκού κινήματος. Επίσης κατέστησαν σαφές ότι, οι Σύλλογοι Γονέων δεν είναι ούτε εταιρείες ούτε ΜΚΟ και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παίξουν το ρόλο της «παραδουλεύτρας» που θα καλύπτει με πασαλείμματα τα όποια κενά του δημόσιου σχολείου.
Δεν δεσμεύτηκε η κυβέρνηση
H μόνη δέσμευση που πήραν από τον διευθυντή είναι ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα διαγραφής των προστίμων μέχρι σήμερα, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα για το τι θα γίνει με τα πρόστιμα που θα επιδοθούν από φέτος.
Υπερασπίστηκε το υπάρχον νομικό πλαίσιο, δηλαδή την νομιμότητα και την υποχρεωτικότητα του ΑΦΜ για τους συλλόγους, της υποχρεωτικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και των συλλόγων για λόγους ελέγχου τυχόν παραβάσεων.
Επιχειρηματολογώντας στη συνέχεια, στάθηκε στο ότι δεν πρέπει να αποκλειστούν από τυχόν νομοθετικές ρυθμίσεις εκείνοι οι σύλλογοι οι οποίοι, αξιοποιώντας το ΑΦΜ που θέλουν, μπορούν να συμβάλλουν με οποιοδήποτε τρόπο στη λειτουργία του σχολείου.
Οι γονείς καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη
Σε ανακοίνωσή της η ΑΣΓΜΕ τονίζει ότι «στην ουσία η κυβέρνηση μέσω του Διευθυντή του γραφείου της κας Βαλαβάνη εξέφρασε την άποψη ότι οι σύλλογοι γονέων, μέσω της συμμετοχικότητας, του εθελοντισμού, της κοινωφελούς εργασίας και άλλων μορφών, μπορούν και πρέπει να δώσουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του δημόσιου σχολείου, αναλαμβάνοντας έτσι ένα μέρος του κόστους λειτουργίας τους.
Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, το έχουμε ακούσει από όλους τους μέχρι τώρα υπουργούς και όλες τις κυβερνήσεις, χρόνια τώρα προσπαθούν να εφαρμόσουν το αυτόνομο, αυτοαξιολογούμενο, αποκεντρωμένο σχολείο της κατηγοριοποίησης και των αποκλεισμών.
Το επόμενο διάστημα πιο έντονα, με πρόσχημα την οικονομική κρίση και τα δημόσια οικονομικά θα αυξηθεί η πίεση προς τους γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές ή να βγουν στη γύρα και να αναζητήσουν χορηγούς, επενδυτές, "ευεργέτες" για την χρηματοδότηση των σχολείων με το αζημίωτο βέβαια ή να αναλάβουν από μόνοι τους τη συντήρηση, την καθαριότητα, τη φύλαξη κ.α, στα πλαίσια της "κοινωνικής προσφοράς", του "εθελοντισμού" και της "αυτενέργειας" ».
Η ΑΣΓΜΕ καλεί σε ετοιμότητα τους γονείς
Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας καλεί τους Συλλόγους, τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες να βρίσκονται σε ετοιμότητα, μέσα από μαζικές διαδικασίες και μπροστά στις αρχαιρεσίες, να ενημερώσουν τους γονείς, για τις εξελίξεις, αναδεικνύοντας το ζήτημα του χαρακτήρα του γονεϊκού κινήματος σαν συλλογικό εκφραστή των σύγχρονων αναγκών γονιών, μαθητών χωρίς να κατεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων.
Όπως τονίζει «ο ρόλος των Συλλόγων είναι διεκδικητικός, συντονιστικός, οργανωτικός που θα αναδεικνύει τα προβλήματα και θα μπαίνει μπροστά στον αγώνα για την επίλυσή τους, κόντρα στις λογικές της διαχείρισης και της ενσωμάτωσης.