Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Συνεχίζονται τα παζάρια για τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

Εντατικά είναι τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους εταίρους της ενόψει του Eurogroup της 24ης Απρίλη.
Η συμφωνία για τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις θα πρέπει να έχει «κλείσει» μέχρι το Σαββατοκύριακο με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ), προκειμένου να εγκριθεί στη συνέχεια από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζονται. «Συνεργαζόμαστε με τους θεσμούς και
τις ελληνικές αρχές και η επόμενη κίνηση θα είναι να καταγράψουμε την πρόοδο στο Eurogroup της 24ης Απριλίου», σημείωσε.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις με συνέντευξή του στο «Bloomberg» δήλωσε ότι χάθηκε «πολύτιμος χρόνος» για συζητήσεις με την Ελλάδα σε θέματα που δεν ήταν τόσο ουσιώδη, αλλά τώρα η διαδικασία «προχωρά γρήγορα». Όπως είπε, το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα «σφικτό», αφού οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν καταλήξει στη λίστα των μεταρρυθμίσεων μέχρι στις 20 Απρίλη, για να προλάβει το Eurogroup να την εγκρίνει στις 24 Απρίλη.
Πάντως ο Βάλντις Ντομπρόφσκις δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup στο τέλος του μήνα, υποστηρίζοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των «τεχνικών» διαπραγματεύσεων.
Οι διαβουλεύσεις αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, το Ασφαλιστικό, τη λήψη νέων φοροεισπρακτικών μέτρων σε συνδυασμό με τη διατήρηση των υφιστάμενων χαρατσιών και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Η κυβέρνηση διέψευσε δημοσίευμα των «Financial Times» περί προετοιμασίας της Ελλάδας για χρεοκοπία σε περίπτωση που δεν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς». Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως ούτε η Ελλάδα ούτε οι δανειστές προετοιμάζονται για χρεοκοπία και ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, με στόχο μια αμοιβαία επωφελή λύση.