Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Υπόμνημα με τα αιτήματά τους έστειλαν στην κυβέρνηση οι αγρότες της Καρδίτσας

Υπόμνημα στον υπουργό Οικονομικών, στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στα κόμματα της Βουλής, πλην της Χρυσής Αυγής, απέστειλε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.
Στο υπόμνημα σημειώνεται:
«Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών στις 6/4/2015 στον Παλαμά Καρδίτσας, με πρωτοβουλία της ΕΟΑΣΚ, όπου πήραν μέρος είκοσι Αγροτικοί Σύλλογοι και πλήθος αγροτών.
Έγινε ενημέρωση από το ΔΣ της ΕΟΑΣΚ σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον αναπληρωτή υπουργό Γεωργίας και τον υφυπουργό κ. Αποστόλου και
κ. Σγουρίδη στις 26/3/2015. Μετά τη διεξοδική συζήτηση καταλήξαμε ομόφωνα στις παρακάτω διαπιστώσεις και διεκδικήσεις:
1. Η συνέχιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ (ΚΑΠ), όπως αποφασίστηκε τον Αύγουστο του 2014, που προβλέπει τη μείωση των ενισχύσεων μέχρι 60% έως το 2019, με ταυτόχρονη μείωση των καλλιεργειών, οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες στην εγκατάλειψη του επαγγέλματος (ξεκλήρισμα το λέμε).
2. Τα συνεχόμενα παλιά και πολλά χαράτσια σε ΟΓΑ - ΕΛΓΑ - ΟΣΔΕ, οι παρακρατήσεις έναντι χρεών από ΕΝΦΙΑ - ΕΛΓΑ - ΟΓΑ, σε χρέη προς ΟΤΑ - ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ κ.λπ. από επιστροφές ΦΠΑ κ.λπ. πνίγουν κυριολεκτικά τους μικρομεσαίους αγρότες.
3. Η φορολογία με 13% από το πρώτο ευρώ και η προκαταβολή φόρου κατά 55% επί φόρου που προκύπτει για το 2014, όταν η κυβέρνηση υπόσχεται αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Προς τι η προκαταβολή φόρου;
4. Η άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το αίτημα των μπλόκων της αγροτιάς για αφορολόγητο 20.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και η κατάργηση των βιβλίων σε αγρότες που έχουν τζίρο έως 40.000 ευρώ, που είναι άδικο και οικονομικά καταστροφικό για τους μικρομεσαίους αγρότες.
5. Η φορολόγηση των ενισχύσεων της ΕΕ και αποζημιώσεων (π.χ. ΕΛΓΑ) σε αγρότες και κτηνοτρόφους αυτοτελώς που εκτινάσσει τη φορολογία από το πρώτο ευρώ καθαρό εισόδημα σε πάνω από 20%, επιφέρει πολλαπλή καταστροφή. Γιατί από τη μια μειώνονται οι ενισχύσεις έως 60% και από την άλλη πληρώνουμε χαράτσια ακόμα και άδειες πιστοποίησης χρήσης φυτοφαρμάκων και για ΚΤΕΟ σε ψεκαστικά. Καλούνται να πληρώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες 25 ευρώ τώρα σε παράβολο που θα γίνει 100 ευρώ ως το τέλος του έτους και για παρακολούθηση σεμιναρίων στα αρπακτικά (π.χ. ΚΕΚ) έως 60 ευρώ και για το λεγόμενο ΚΤΕΟ ψεκαστικών 150 ευρώ κάθε τρία χρόνια (50 ευρώ ανά χρόνο).
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
1. Να απαλλαγούν οι μικρομεσαίοι αγρότες για τα 2.500 ευρώ ως έκπτωση από το σύνολο των φόρων.
2. Να καταργηθεί η προκαταβολή φόρου 55% και να αφαιρεθούν τα 2.500 ευρώ μείωσης φόρου, όπως υποσχέθηκαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του 2014 και ακόμα δεν διευθετήθηκε με εγκύκλιο.
3. Να καταργηθεί η διάταξη του νόμου που προβλέπει τη φορολόγηση των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων.
4. Την πιστοποίηση για άδεια χρήσης γεωργικών φαρμάκων και καταλληλότητας ψεκαστικών να την παραχωρούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δωρεάν για τους αγρότες - χρήστες».