Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Συγκυβέρνηση - Ευρωζώνη - ΔΝΤ: Στέλνουν το λογαριασμό στο λαό

Αυγατίζουν οι λίστες με τις αναδιαρθρώσεις - Νέα μέτρα 10 δισ. ευρώ για την «επόμενη μέρα»!
Ο σκληρός πυρήνας των νέων αντιλαϊκών μέτρων της «επόμενης μέρας» αποτελεί πλέον το επίκεντρο της συνεχιζόμενης διαβούλευσης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ), με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να ομολογεί ανοιχτά πλέον ότι στο τραπέζι της αξιολόγησης βρίσκονται ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά, η παραπέρα φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων. Η βαρβαρότητα του κεφαλαίου κυριάρχησε και στο πλαίσιο
της διήμερης συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group), ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 24 Απρίλη, στη Ρίγα της Λετονίας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να αποστείλει μια ακόμη συνοδευτική λίστα με μεταρρυθμίσεις -την τέταρτη στη σειρά- ανεβάζοντας το λογαριασμό της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής στο αστρονομικό ύψος των 10 δισ. ευρώ, έναντι μέτρων 8,5 δισ. ευρώ που περιελάμβανε η αμέσως προηγούμενη λίστα. Το νέο αντιλαϊκό πακέτο συμπληρώνεται με μέτρα μόνιμου και σταθερού χαρακτήρα και απόδοσης, προκειμένου να συζητηθεί σε επίπεδο Brussels Group (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ) με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων της συγκυβέρνησης.
Είναι απόλυτα βέβαιο ότι το υπό διαβούλευση «πακέτο με τις μεταρρυθμίσεις» θα αποτελέσει τη βάση κατάρτισης του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2019, που αναμένεται να κατατεθεί στο προσεχές διάστημα προς αξιολόγηση από την Κομισιόν, στο πλαίσιο της διαδικασίας του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», δηλαδή των ενισχυμένων μέτρων εποπτείας που ισχύουν για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη της ΕΕ.
Νέα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης
Πέρα από τις ανατιμήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, το ασφαλιστικό σύστημα και στα Εργασιακά, οι «θεσμοί» της τρόικας επικεντρώνουν στους στόχους για τα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα και όχι σε «έκτακτα» της μιας χρήσης (one - off). Η συγκυβέρνηση, για λόγους επικοινωνιακής διαχείρισης, επιχειρούσε να συμπληρώσει τα δημοσιονομικά κενά με μέτρα μιας χρήσης, όπως για παράδειγμα από το «κλείσιμο» εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, από τους ελέγχους και τα υποτιθέμενα έσοδα από τη «λίστα Λαγκάρντ» και τις «οφ σορ» εταιρείες του κεφαλαίου κ.ά., εμφανίζοντας στα «χαρτιά» προϋπολογιζόμενα έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Την ίδια ώρα, αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερο οι συγκλίσεις, μέχρι και ταυτίσεις, ανάμεσα στην πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και αυτή των προκατόχων της. Σύμφωνα με πληροφορίες, σταθερά στο τραπέζι παραμένουν ζητήματα όπως:
-- Η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές συντάξεις.
-- Η παραπέρα διόγκωση του ΦΠΑ στα εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης.
-- Η κατάργηση «εξαιρέσεων» και κάθε είδους ελαφρύνσεων στους φόρους εισοδήματος που φορτώνονται στα λαϊκά νοικοκυριά.
Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της και για λόγους διαχείρισης της κατάστασης, επιχειρεί να μεταθέσει τα ζητήματα αυτά στο πλαίσιο της επόμενης «μεγάλης συμφωνίας», που θα ακολουθήσει μετά και τη λήξη της 4μηνης παράτασης που δόθηκε στο τρέχον μνημόνιο, με βάση την απόφαση στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη.
Ταυτόχρονα, σε ισχύ θα παραμείνει ο πυρήνας των μέτρων της «μνημονιακής περιόδου», όπως τα τέλη «αλληλεγγύης» και «επιτηδεύματος», ενώ αλώβητη και στο ύψος της θα παραμείνει και η μάζα από τα χαράτσια που επιβάλλονται στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία.
Ειδικότερα:
-- Επανεξετάζονται τα σενάρια σχετικά με το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ. Η πλευρά της τρόικας θεωρεί το σημερινό χαράτσι «χρήσιμο» και «αποδοτικό», καθώς με αυτό καλύφθηκε ο εισπρακτικός στόχος του τρέχοντος μνημονίου και βέβαια του κρατικού προϋπολογισμού. Σε περίπτωση «αντικατάστασης» του ΕΝΦΙΑ, θα τεθούν σε εφαρμογή άλλα αντιλαϊκά μέτρα «ισοδύναμης απόδοσης» για το κρατικό ταμείο..
-- Σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος, ενδεχομένως και με αναδρομική ισχύ για τα εισοδήματα του 2014, αναμένεται η κατάργηση των φοροελαφρύνσεων για τις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών που έχουν απομείνει, καθώς και των άλλων «εξαιρέσεων» στη φορολογία εισοδήματος.
-- Επιβεβαιώνονται οι εισπρακτικοί στόχοι του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, όπως προβλέπεται στο υπάρχον «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο».
-- Σε ό,τι αφορά την παραπέρα καρατόμηση των κρατικών δαπανών, αυτές εστιάζονται σε δημόσια Υγεία, κοινωνικά επιδόματα, Παιδεία, Μεταφορές, ΟΤΑ κ.ά.
-- Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, μεταξύ άλλων, προβλέπεται και η κατάργηση των λεγόμενων «πρόωρων συνταξιοδοτήσεων», παραπέρα ενοποιήσεις Ταμείων, σταδιακή κατάργηση «χρεώσεων υπέρ τρίτων» (οι οποίες σε μια σειρά περιπτώσεις αποτελούν επί της ουσίας εργοδοτική εισφορά), στενότερη σύνδεση μεταξύ συνταξιοδοτικών εισφορών και εισοδημάτων.
 902.gr