Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας το νέο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση που θα ισχύσει από το σχολικό έτος 2015 - 2016. Σύμφωνα με αυτό, οι τελειόφοιτοι των λυκείων θα κληθούν να παρακολουθήσουν 1 από 3 ομάδες προσανατολισμού και να εξεταστούν πανελλαδικά σε τρία κοινά ανά ομάδα μαθήματα, συν ένα ή δύο που θα επιλέξουν.
Οι ομάδες προσανατολισμού και τα μαθήματα που θα διδαχτούν οι μαθητές τους έχουν ως εξής:

  • Ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών: Αρχαία, Ιστορία Κατεύθυνσης, Λατινικά, Λογοτεχνία Κατεύθυνσης, Κοινωνιολογία.
  • Ομάδα Θετικών Σπουδών: Μαθηματικά Κατεύθυνσης, Φυσική Κατεύθυνσης, Χημεία Κατεύθυνσης, Βιολογία Κατεύθυνσης, Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον.
  • Ομάδα Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής: Μαθηματικά Κατεύθυνσης, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Ιστορία Κατεύθυνσης, Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, Κοινωνιολογία.
Τα πέντε επιστημονικά πεδία από τα οποία οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα επιλέξουν σχολές, είναι τα εξής: 1ο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Σπουδές), 2ο επιστημονικό πεδίο (Τεχνολογικές και Θετικές Σπουδές), 3ο επιστημονικό πεδίο (Σπουδές Υγείας και Ζωής), 4ο επιστημονικό πεδίο (Παιδαγωγικές Σπουδές), 5ο επιστημονικό πεδίο (Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής).
Εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα
Από τα πέντε παραπάνω διδασκόμενα μαθήματα ανά ομάδα προσανατολισμού, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν πανελλαδικά σε τρία κοινά που απαιτούνται σε όλα τα επιστημονικά πεδία που έχει πρόσβαση η ομάδα. Από εκεί και πέρα, καθένα από τα μαθήματα δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης και σε διαφορετικό επιστημονικό πεδίο. Κάθε ομάδα προσανατολισμού δίνει τρεις επιλογές από τις οποίες ο υποψήφιος πρέπει να επιλέξει τουλάχιστον μία, αλλά μπορεί να επιλέξει και δύο αν θέλει. Ειδικότερα:
-- Στην ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών, τα κοινά μαθήματα είναι Ν. Γλώσσα, Αρχαία καιΙστορία. Από εκεί και πέρα, αν οι υποψήφιοι επιλέξουν να εξετασθούν στα Λατινικά, τότε έχουν πρόσβαση στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο. Αν επιλέξουν να εξετασθούν και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση με μειωμένα μόρια στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Αν επιλέξουν να εξετασθούν και στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.
-- Στην ομάδα Θετικών Σπουδών, τα κοινά μαθήματα είναι Ν. Γλώσσα, Φυσική και Χημεία. Αν οι υποψήφιοι επιλέξουν να εξετασθούν στα Μαθηματικά, τότε έχουν πρόσβαση στα Τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου. Αν επιλέξουν να εξετασθούν στη Βιολογία, τότε έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Αν επιλέξουν να εξετασθούν στην Ιστορία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.
-- Στην ομάδα Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, τα κοινά μαθήματα είναι Ν. Γλώσσα,Μαθηματικά και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. Αν οι υποψήφιοι εκτός από αυτά τα τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξεταστούν και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση με μειωμένα μόρια στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Αν επιλέξουν να εξετασθούν στην Ιστορία, τότε έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Αν επιλέξουν να εξετασθούν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, τότε έχουν πρόσβαση στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο.
Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Παιδείας, στις εξετάσεις εισαγωγής του σχολικού έτους 2015 - 16, οι υποψήφιοι θα μπορούν είτε να δώσουν εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα και σε ένα μόνο Επιστημονικό Πεδίο, είτε να επιλέξουν και ένα πέμπτο μάθημα ώστε να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο.
Στον υπολογισμό των μορίων, δύο από τα τέσσερα μαθήματα που θα αντιστοιχούν σε ένα Επιστημονικό Πεδίο θα έχουν αυξημένο συντελεστή βαρύτητας, που θα ορισθεί με υπουργική απόφαση. Στο 4ο επιστημονικό πεδίο η πρόσβαση είναι εφικτή από όλες τις ομάδες προσανατολισμού.