Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Σαρωτικές αντιλαϊκές παρεμβάσεις για το κλείσιμο συμφωνίας

Η εκχώρηση νευραλγικών υποδομών (λιμάνια - περιφερειακά αεροδρόμια) στο πλαίσιο του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων και η πρώτη δέσμη των παρεμβάσεων φορολογικού χαρακτήρα αποτελούν ένα ακόμη «βήμα» στις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους «θεσμούς» της τρόικας. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το χρονοδιάγραμμα των ανακοινώσεων και των νομοσχεδίων που θα κατατεθούν στη Βουλή, το βέβαιο είναι ότι η «επόμενη μέρα» περιέχει νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα, βαριά χαράτσια και φόρους, πολυεπίπεδες διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε όφελος του κεφαλαίου, οι οποίες θα έρθουν να προστεθούν στο ήδη διαμορφωμένο αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο.
Την ίδια ώρα, τα παζάρια επιταχύνονται στο επίπεδο του λεγόμενου«Brussels Group», ενώ η εξειδίκευση και η ποσοτικοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων ήταν στην ατζέντα χτεσινής σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου της συγκυβέρνησης, πριν από τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου. Απόλυτα δεδομένη είναι και η απογείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε ό,τι αφορά την γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης. Το εύρος της φοροληστείας, από τη συγκεκριμένη πηγή, προσδιορίζεται σε συνδυασμό με τα άλλα υπό διαμόρφωση αντιλαϊκά μέτρα.
«Η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο πιο δύσκολο σημείο της. Στο επισφαλές σημείο της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, σε συνομιλία που είχε με εφοριακούς που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Οικονομικών διεκδικώντας μισθολογικά αιτήματα.
«Ξέρετε ποιο επιχείρημα ακούμε κάθε μέρα στις διαπραγματεύσεις για σας; Οτι έχουν δίκιο για την εξομάλυνση και την εξίσωση των μισθών. Να πάρουμε τους υπάρχοντες μισθούς που είναι πάνω από τα 700 ευρώ και να τους κατεβάσουμε όλους στα 700. Αυτό μας λένε», τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης, ομολογώντας επί της ουσίας ότι στο τραπέζι των αντιλαϊκών παζαριών με τους δανειστές βρίσκεται και το μέτρο της παραπέρα συμπίεσης του «μισθολογικού κόστους» στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Νέα παρέμβαση από ΗΠΑ
«Είναι ευθύνη της Ελλάδας, της ΕΕ και των άλλων διεθνών οργανισμών που εμπλέκονται να επιλύσουν τις διαφορές», δήλωσε χτες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζ. Ερνεστ,προσθέτοντας πως «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν την Ευρώπη καθώς αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις».
Μάλιστα, συνεχίζοντας τους διεμβολισμούς, με αφορμή την περίπτωση της Ελλάδας, σημείωσε: «Εχουμε προφανώς επίγνωση των σημαντικών οικονομικών συνεπειών για την Ελλάδα σε περίπτωση που δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ενώ κατά συνέπεια δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να είναι μέρος της νομισματικής ένωσης στην Ευρώπη».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ενεργό εμπλοκή του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, στην προσπάθεια αναζήτησης ενός «κοινού τόπου» μεταξύ των πλευρών, λέγοντας ότι «αυτός ήταν και ο λόγος που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εμπλακούν σε προηγούμενες συνομιλίες γύρω από το πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα»...
Η πρώτη δέσμη μέτρων
Στην τελική φάση επεξεργασίας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο φορολογικό πακέτο. Σε αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, περιλαμβάνονται τα εξής:
-- Η διάταξη για τη χορήγηση φορολογικής αμνηστίας για τα κεφάλαια που φυγαδεύτηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού. Και βέβαια, η ρύθμιση αφορά σε μερίδες της πλουτοκρατίας με υποθέσεις φοροδιαφυγής και άλλες παραβάσεις που έχουν κάθε λόγο να δηλώσουν τα κεφάλαια, προκειμένου να τα νομιμοποιήσουν. Γι' αυτό θα προβλέπεται συμβολικός φόρος της τάξης του 15% - 20%, την ώρα που ο συντελεστής για μισθωτούς και συνταξιούχους φτάνει στο 22% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ το χρόνο! Μάλιστα, η νομιμοποίηση των καταθέσεων θα αφορά ποσά που βρίσκονται στο εξωτερικό χωρίς να υπάρχει και η υποχρέωση επαναπατρισμού τους.
-- Η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της φορολογικής διοίκησης, με τη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου φορέα, ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας του φορολογικού μηχανισμού. Βασικό ρόλο στο νέο όργανο θα παίζει ένα διοικητικό συμβούλιο εμπειρογνωμόνων.
-- Υποχρεωτική χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας για τις συναλλαγές άνω των 70 ευρώ που θα πραγματοποιούνται σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου. Το μέτρο θα είναι πιλοτικό και συνδέεται αφενός με το φορο-κυνηγητό των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, αφετέρου με τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της εκροής καταθέσεων από τις τράπεζες.
-- Θέσπιση κλήρωσης «τυχερών αποδείξεων» ως κινήτρου για να ζητούν οι φορολογούμενοι αποδείξεις από τις συναλλαγές τους και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή του ΦΠΑ.
Ανάπτυξη για το κεφάλαιο
Οι συνθήκες ρευστότητας των τραπεζών, η αξιοποίηση του «επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ» και άλλων κοινοτικών κονδυλίων, καθώς και τα «αναπτυξιακά» εργαλεία σε όφελος του κεφαλαίου ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, με το ΔΣ της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.
Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να διερευνήσει τις δυνατότητες συμμετοχής της Ελλάδας στη «Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα» των BRICS (New Development Bank), μετά τη σχετική πρόταση που υποβλήθηκε προς την Αθήνα. Για το θέμα αυτό, ο Γ. Δραγασάκης όρισε ως υπεύθυνο για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αυτών τον Π. Ρουμελιώτη, πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ.
Στη συνάντηση συζητήθηκε και το ζήτημα του περιορισμού της κυκλοφορίας χρήματος σε υλική μορφή, με την ανάπτυξη συστημάτων «ψηφιακών συναλλαγών».
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση από το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ», σύμφωνα με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν αφορούν:
-- Την οριστικοποίηση του πλαισίου λειτουργίας και της παροχής εγγυήσεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
-- Τα έργα που θα προκριθούν από την ελληνική πλευρά για χρηματοδότηση.
-- Τον προσδιορισμό των αναγκών χρηματοδότησης για τα υπό διακρατική ενίσχυση επενδυτικά σχέδια.
Οι ιδιωτικοποιήσεις
Παράλληλα, προχωρά άμεσα και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε στο χτεσινό κυβερνητικό συμβούλιο. Μέσα στη βδομάδα το ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει από τους υποψήφιους επενδυτές να καταθέσουν νέα προσφορά για το51% των μετοχών του ΟΛΠ, με τον νικητή του διαγωνισμού να λαμβάνει και ένα πρόσθετο 16% για τα επόμενα 5 χρόνια.Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η «Cosco» όσο και η «ΑPM Terminals» θα υποβάλουν βελτιωμένες προτάσεις, κατά την πάγια διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Πιτσιόρλα, η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ)συνδυάζεται με την πορεία των διαπραγματεύσεων της συγκυβέρνησης με τους «θεσμούς» και την επίτευξη ή όχι συμφωνίας. Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΘ, σημείωσε ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις, «τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα».
Χτες εξάλλου ανακοινώθηκε η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΘ ΑΕ. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Γ. Παντής και διευθύνων σύμβουλος ο Δ. Μακρής.