Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Ο ΕΝΦΙΑ είναι μέσα στη λαϊκή εντολή;

«Ο ΕΝΦΙΑ και η διατήρησή του είναι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής της 25ης Γενάρη;», ήταν η ερώτηση δημοσιογράφου στον κυβερνητικό εκπρόσωπο με αφορμή την αναφορά του τελευταίου ότι «ο μπούσουλας της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην παρθούν νέα μέτρα», σύμφωνα με τη λαϊκή εντολή. Και ο Γ. Σακελλαρίδης απάντησε: «Μη βιαζόμαστε. Αλλωστε, ακούσαμε και πρόσφατα τον πρωθυπουργό να λέει ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι σε συνάρτηση με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015».
Ο πρωθυπουργός είχε πει σε συνέντευξή του: «Εάν η χώρα κινηθεί το επόμενο διάστημα σε ομαλό πλαίσιο και
πιάσουμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% και ανάπτυξη 1,4%, πιστεύουμε να μπορέσουμε στο δεύτερο εξάμηνο να δούμε το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Εάν δεν το καταφέρουμε αυτό, και θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν θα είναι θέμα τρόικας, θα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Δεν θα μπορέσουμε».
Μόνο που στις 17 Γενάρη, προεκλογικά, ο κ. Τσίπρας έλεγε: «Δέσμευσή μας είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, καθώς πρόκειται για έναν φόρο - λαιμητόμο». Και δεν έκανε καμία σύνδεση της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ με την πορεία των διαπραγματεύσεων, το πρωτογενές πλεόνασμα, τους ρυθμούς ανάπτυξης... Τώρα, και αυτό το θέμα παραπέμπεται στο μέλλον, στο εάν, στο εφόσον κ.λπ. κ.λπ. Τα συμπεράσματα δικά σας...