Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Πρόσθετο χαράτσι 208 εκατ. ευρώ πλήρωσαν οι ασθενείς τη διετία 2013-2014 για εργαστηριακές εξετάσεις

Με ένα πρόσθετο χαράτσι 208,5 εκατ. ευρώ επιβαρύνθηκαν τη διετία 2013-2014 οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, που αναγκάστηκαν να κάνουν εργαστηριακές εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας της γύμνιας της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
Η κατάσταση στην ΠΦΥ επιδεινώθηκε με την εφαρμογή του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) το Φλεβάρη του 2014, καθώς έκλεισαν 330 μονάδες του ΕΟΠΥΥ και
τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 7.730 γιατροί και εργαζόμενοι. Η επαναλειτουργία των μονάδων -λιγότερων αυτή τη φορά- του ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο του ΠΕΔΥ παρόπλισε σχεδόν όλα τα εργαστήρια του πρώην ΙΚΑ, ενώ οι γιατροί μειώθηκαν κατά 2.500.
Έτσι οι ασφαλισμένοι για να μην περιμένουν στις ουρές των δημόσιων νοσοκομείων υποχρεώνονται να καταφεύγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια, όπου πληρώνουν συμμετοχές 15%, που στα δυο χρόνια αντιστοιχούν σε 208,5 εκατ. ευρώ.
Το ποσό αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη χτεσινή πρόσκληση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντού προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για την ανακοστολόγηση 694 εξετάσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2013 και 2014, η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ήταν συνολικά 1,182 δισ. ευρώ (580,2 εκατ. το 2013 και 601,6 εκατ. το 2014), που αποτελεί το 85% της συνολικής δαπάνης στον ιδιωτικό τομέα για εργαστηριακές εξετάσεις. Το υπόλοιπο 15% -που αντιστοιχεί σε 208,5 εκατ. ευρώ- το πλήρωσαν οι ασθενείς από τις τσέπες τους.
Συνολικά ο ιδιωτικός τομέας εισέπραξε στη διετία 1,39 δισ. ευρώ. Και μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να μην πλήρωσε τα διαγνωστικά κέντρα, αυτά όμως εισέπραξαν τα 208,5 εκατ. γιατί οι άρρωστοι πλήρωσαν «τοις μετρητοίς».
Ο Δ. Κοντός υποστηρίζει ότι με την ανακοστολόγηση θα προκύψει μια μείωση 40.000-50.000 ευρώ και έτσι θα καταργηθεί και αναγκαστική επιστροφή (clawbac) των διαγνωστικών κέντρων προς τον ΕΟΠΥΥ. Τη θέση για κατάργηση του clawbac -χωρίς να διευκρινίσει αν είναι μόνο για τις εργαστηριακές εξετάσεις και όχι για τις φαρμακοβιομηχανίες- ανακοίνωσε, επίσης προχτές, από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Υποσχέσεις για ...πιλότους
Το «υγειονομικό νεκροταφείο» στις πρώην μονάδες του ΕΟΠΥΥ και στα γονατισμένα Κέντρα Υγείας η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τα αντιμετωπίζει με προτάσεις για πιλοτικά προγράμματα.
Ήδη το υπουργείο Υγείας έχει συγκροτήσει μια επιτροπή με επικεφαλής τον καθηγητή Αλέξη Μπένο που θα παρουσιάσει την πρότασή της εντός του Μάη. «Αυτή η πρόταση θα μπει σε διαβούλευση, που θα είναι συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα», όπως σημείωσε ο Π. Κουρουμπλής στις 9 Μάη σε ημερίδα που οργάνωσε η Ομάδα Μελών ΠΦΥ Αττικής. Πάντως το στήσιμο -κατά την έκφραση του υπουργού Υγείας- του συστήματος της ΠΦΥ θα γίνει πιλοτικά σε τρεις νομούς και θα προκύψει «προσπαθώντας να εξορθολογίσουμε τις δαπάνες στον ευρύτερο χώρο της Υγείας».
Μπροστά στις εκρηκτικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αποτελούν στην κυριολεξία πρόκληση οι υποσχέσεις για πιλοτικές εφαρμογές «συστήματος ΠΦΥ». Εξίσου προκλητική είναι και η ...μνημονιακή ορολογία περί εξορθολογισμού των δαπανών Υγείας που οδήγησε σε δυσβάσταχτα χαράτσια στην ώρα της ανάγκης.
Νέες φαρμακερές επιβαρύνσεις
Και μπορεί από τα τηλεοπτικά παράθυρα ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής να υπόσχεται μείωση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα, ωστόσο στην πράξη η συγκυβέρνηση κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.
Έτσι λοιπόν προοιωνίζεται αύξηση της μεσοσταθμικής συμμετοχής στα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ από τις νέες Ασφαλιστικές Τιμές (ΑΤ) που ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ. Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει την ΑΤ και ο άρρωστος, εκτός απ' τις συμμετοχές 10% ή 25%, πληρώνει και τη διαφορά μεταξύ Λιανικής Τιμής (ΛΤ), τη λεγόμενη επιβάρυνση.
Οι ΑΤ αφορούν τα φάρμακα της λεγόμενης θετικής λίστας. Έτσι λοιπόν η ΑΤ μειώθηκε σε 1.887 φάρμακα και αυξήθηκε σε 876. Σε 697 φάρμακα οι μειώσεις ήταν μεγαλύτερες από 2%, ενώ σε 141 οι αυξήσεις ήταν μεγαλύτερες από 2%.
Το 2014 η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στα φάρμακα έφτασε στα 622 εκατ. ευρώ.