Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Φοιτητικές Εκλογές:Στις 13 Μάη να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να παλέψουμε για τη ζωή και τις σπουδές που μας αξίζουν.

Στις 13 Μάη πραγματοποιούνται οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές.
Είναι αλήθεια ότι πολλοί νέοι άνθρωποι είχαν μια κρυφή ελπίδα ότι «κάτι θα γίνει», περίμεναν «να τελειώσει η διαπραγμάτευση», έκαναν υπομονή ότι κάτι θα άλλαζε. Τα ψέματα, όμως, τελείωσαν και οι μάσκες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έπεσαν!
Μετά την κοινή ανακοίνωση Τσίπρα - Γιούνκερ, αποδεικνύεται ότι «τα μιλήσανε, τα συμφωνήσανε», ότι η αντιλαϊκή συμφωνία προχωρά, με νέα αντιλαϊκά μέτρα σε Εργασιακά, σε Ασφαλιστικό, νέες αυξήσεις σε ΦΠΑ και ιδιωτικοποιήσεις, ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδέχεται την αξιολόγηση, δηλαδή τα μνημόνια που είναι εδώ, παρά τη διαφημιστική απάτη ότι τελείωσαν, με την ανάδειξή τους σε κυβέρνηση.
Η πολιτική των μνημονίων αποτελεί συστατικό στοιχείο της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ.
Αλλωστε, τα μέτρα για την «ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή» ή ο «εκσυγχρονισμός του Ασφαλιστικού» αποτελούν πραγματικό «γιουρούσι» απέναντι στις ζωές μας, ειδικά για τη νεολαία, που θα συνεχίσει να δουλεύει μέσα στη ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων - λάστιχο, που δε θα πάρει ποτέ σύνταξη, ενώ η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα αποτελεί άγνωστη λέξη για τη νεολαία.
Κι όλα αυτά, την ώρα που ενώ λεηλατούν τους ήδη χρεοκοπημένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, καλούν τους φοιτητές να σπουδάζουν ανάλογα με το πόσα αντέχει η τσέπη τους!


Οι «κόκκινες γραμμές» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι το πράσινο φως για τη διατήρηση και τον εμπλουτισμό των αντιλαϊκών μέτρων. Είδαμε, άλλωστε, ότι το προηγούμενο διάστημα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έβγαλε τσιμουδιά για τα κλεμμένα 187 εκατ. από τα αποθεματικά Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, μετά το κούρεμα που έγινε με το PSI, με τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Το θέμα έκλεισε και «ό,τι έγινε, έγινε» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ήρθε να αποτελειώσει τους ήδη κουτσουρεμένους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων, αφού άρπαξε και το τελευταίο ευρώ από τα ταμεία τους με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για να το δώσει «δώρο» σε δανειστές και μεγάλο κεφάλαιο.
Η άνοδος της Πανσπουδαστικής σε ψήφους και ποσοστά τώρα έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία. Μπορεί να είναι η πρώτη νεανική απάντηση απέναντι στη συμφωνία για νέο μνημόνιο που ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες. Με την ψήφο τους, οι φοιτητές και σπουδαστές μπορούν να δώσουν καθαρή απάντηση ότι οι σπουδές και η ζωή τους δε χωρά στα στενά όρια των μνημονίων, των αντιλαϊκών κατευθύνσεων και δεσμεύσεων.
Θέλουν κίνημα χειροκροτητή της διαπραγμάτευσης για τα συμφέροντα του κεφαλαίου
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να θολώσει τα νερά κοροϊδεύοντας το λαό. Γι' αυτό και είναι ακόμη πιο αναγκαίο με την ψήφο τους οι φοιτητές να επιλέξουν κίνημα που διεκδικεί, αντιστέκεται και κατακτά και όχι κίνημα χειροκροτητή ή κομπάρσο των παλιών και νέων πλασιέ της αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ και μονοπωλίων. Στις 13 Μάη, να εκλέξουμε πιο πολλούς αγωνιστές εκπροσώπους στα Διοικητικά Συμβούλια, μέσα από τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ.
Αυτό το κρίσιμο δίλημμα έχει μεγαλύτερη αξία σε αυτές τις συνθήκες. Καθώς δίπλα στην προσπάθεια που τα προηγούμενα χρόνια είχαμε για να μετατραπεί το κίνημα σε υποστηρικτή της αντιλαϊκής πολιτικής... δίπλα στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα δήθεν «ανεξάρτητο-ακηδεμόνευτο» κίνημα, που όμως θα είναι ελεγχόμενο από το κράτος, το σύστημα και επιχειρηματικούς ομίλους... πλέον, με την ανάδειξη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ξεπροβάλλει νέος κίνδυνος και νέες προσπάθειες για ενσωμάτωση του φοιτητικού κινήματος, για να γίνουν οι φοιτητές και οι σύλλογοί τους συνένοχοι και υποστηρικτές των νέων αντιλαϊκών συμφωνιών, να υποταχθούν στις κατευθύνσεις της ΕΕ, των επιχειρηματικών συμφερόντων, στο να πληρώνουμε ένα χρέος που δε δημιουργήσαμε για μια ζωή. Επί της ουσίας θέλουν το φοιτητικό κίνημα να στήνει το ίδιο το σκοινί πάνω στο οποίο θα κρεμαστεί, θέλουν οι φοιτητές να βάλουν «τα χεράκια τους και να βγάλουν τα ματάκια τους».
Αυτό αποδείχτηκε και από τις προσπάθειες να υιοθετήσει το κίνημα ρόλο χειροκροτητή της διαπραγμάτευσης συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Την ώρα που εκείνη υπέγραφε παράταση του μνημονίου, αποδεικνύοντας ότι η διαπραγμάτευση δε γίνεται για τα δικαιώματά μας, υπήρχαν δυνάμεις μέσα στο φοιτητικό κίνημα, όπως ΕΑΑΚ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ), που καλούσαν σε στήριξη της διαπραγμάτευσης. Δηλαδή, το φοιτητικό κίνημα να στοιχίζεται πίσω από μια αστική κυβέρνηση και τους αντιλαϊκούς της στόχους.
Αυτή η προσπάθεια ενσωμάτωσης του φοιτητικού κινήματος εκφράστηκε και με πρακτικό τρόπο αυτές τις ημέρες. Γι' αυτό την ώρα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το ΣτΕ ακύρωναν τις μετεγγραφές των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής, αφήνοντας εκατοντάδες φοιτητές στον αέρα, τα ΕΑΑΚ στην Αρχιτεκτονική ζητούσαν τη διαγραφή τους από το Σύλλογο Φοιτητών, ενώ όλο το χρόνο τα παιδιά ψηφίζουν στις Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου και είναι αναγνωρισμένα ως μέλη του Συλλόγου. Τώρα όμως που δε θα επιλέξουν την ΕΑΑΚ, θέλει η ΕΑΑΚ να τους διαγράψει. Αποδεικνύεται ότι έχουν πάρει άριστα στα μαθήματα υπονόμευσης και τυχοδιωκτισμού από τον εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό στους ΟΤΑ, που δεν αναγνωρίζουν τους συμβασιούχους.
Εχει σημασία να αποδυναμωθούν η ΔΑΠ και τα απομεινάρια της ΠΑΣΠ, που διαχρονικά ήταν απέναντι στις διεκδικήσεις των φοιτητών για τις ανάγκες τους και έχουν κάνει ό,τι περνά από το χέρι τους για να είναι το φοιτητικό κίνημα διαλυμένο, αλλά και οι «σκηνοθέτες» και οι «κομπάρσοι» στη διαφημιστική απάτη ότι η αντιλαϊκή πολιτική τελειώνει, ΑΡΕΝ και ΕΑΑΚ.
Τι συλλογικά όργανα χρειάζονται οι φοιτητές
Τα προηγούμενα χρόνια, σε ορισμένους συλλόγους, με πρωτοβουλία των δυνάμεων της ΚΝΕ και του ΜΑΣ, έγιναν κάποια βήματα στην πορεία ανασύνταξης του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος. Στους συλλόγους αυτούς ήταν σημαντικό το γεγονός ότι οι φοιτητές πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, έβαλαν στην άκρη παλιές και νέες κυβερνητικές παρατάξεις και ανέδειξαν την Πανσπουδαστική πρώτη δύναμη και σε ορισμένες περιπτώσεις και με αυτοδυναμία. Η αλλαγή των συσχετισμών στα Διοικητικά Συμβούλια αυτών των συλλόγων έδωσε ώθηση στην προσπάθεια να αλλάξει η κατάσταση μέσα στις σχολές.
Ομως, οι εξελίξεις δεν περιμένουν και από κοινού η συγκυβέρνηση μαζί με την ΕΕ και το κεφάλαιο σχεδιάζουν τη συνέχεια της αντιλαϊκής επίθεσης, με νέο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, με νέες μειώσεις στη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων και πολλά ακόμη εμπόδια.
Οι φοιτητές και οι σπουδαστές χρειάζονται συλλόγους που θα είναι στήριγμα στον αγώνα τους, αποκούμπι στις δυσκολίες που συναντάνε μέσα σε αυτό το σύστημα. Χρειάζονται συλλόγους που θα λειτουργούν με πλαίσιο πάλης που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες για σπουδές και ζωή με δικαιώματα. Χρειάζονται συλλόγους που παλεύουν ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ, των επιχειρηματικών συμφερόντων για Πανεπιστήμιο ΑΕ και φοιτητές - πελάτες μέσα σε αυτό, ενισχύοντας τον αγώνα για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, για Πανεπιστήμιο που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.
Παράδειγμα οι σύλλογοι που η ΠΚΣ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη
Οι φοιτητές σήμερα χρειάζονται συλλόγους όπως οι δεκάδες σύλλογοι που το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής αναδείχθηκε 1η δύναμη. Σε αυτούς:
  • Εγιναν δεκάδες κινητοποιήσεις για όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οξυμένα οι φοιτητές και οι σπουδαστές. Για σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, αναλώσιμα, λίστες αναμονής. Δε συμβιβάστηκαν με αυτή την κατάσταση, αντιστάθηκαν. Με αυτή την κατεύθυνση πάλης: Στην Εστία του Πανεπιστημίου Πατρών πήραν δωμάτιο περίπου 200 φοιτητές, στο ΤΕΙ Πάτρας πήραν κάρτα σίτισης όλοι οι σπουδαστές που είχαν κάνει αίτηση, στη ΣΤΕΦ Αθήνας δόθηκαν δωρεάν αναλώσιμα, στο Ιστορικό - Αρχαιολογικό έγινε μετά από κινητοποίηση του Συλλόγου στον ΟΑΣΑ διαγραφή κλήσης φοιτήτριας, στη ΦΕΑ μπλόκαραν οι φοιτητές το κλείσιμο της λέσχης σίτισης, η ΣΕΜΦΕ είναι η μόνη Σχολή σε όλο το ΕΜΠ που ο Σύλλογος μπλόκαρε την εφαρμογή των πιστωτικών μονάδων, πλευρά του νόμου-πλαίσιο, το Φυσικό είναι από τις ελάχιστες Σχολές σε όλη την Αθήνα που μετά από κινητοποιήσεις δεν υπάρχουν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά.
  • Οι φοιτητές απέκτησαν λόγο στους συλλόγους τους, οργανώθηκαν στο έτος και στο εργαστήριο.Με πρωτοβουλία των δυνάμεων του ΜΑΣ, πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις ετών, εκλέχθηκαν επιτροπές. Χαρακτηριστικά, στη ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πάτρας, μέσα στον πρώτο μήνα μαθημάτων, εκλέχθηκαν επιτροπές ετών σε όλα τα Α' έτη και επιτροπή εργαστηρίων, στη Νοσηλευτική ΤΕΙ Αθήνας δημιουργήθηκαν επιτροπές σε κάθε έτος και επιτροπή πρακτικάριων, στη Σχολή Γραφικών Τεχνών στο ΤΕΙ Αθήνας έγιναν επιτροπές εργαστηρίων και συνελεύσεις Α' ετών, στους Δασκάλους του ΕΚΠΑ δημιουργήθηκε πρόσφατα επιτροπή έτους που εκλέχτηκε από μαζικότατη συνέλευση του έτους.
  • Πρωτοστάτησαν στο να σπάσει ο συμβιβασμός, στο να ενωθούν οι φοιτητές με τους εργάτες, τους ανέργους στον αγώνα για ανάκτηση των απωλειών. Κάλεσαν τους συλλόγους από όλη την Ελλάδα σε συμμετοχή στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1/11, με αποτέλεσμα δεκάδες σύλλογοι να συμμετάσχουν σε αυτό και να ενώσουν τις φωνές τους.
  • Πήραν δεκάδες αθλητικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες, πρωτόγνωρες τα τελευταία χρόνια για τους φοιτητικούς συλλόγους. Διοργανώθηκαν αθλητικά τουρνουά, συγκροτήθηκαν θεατρικές, κινηματογραφικές, φωτογραφικές, μουσικές, χορευτικές ομάδες. Δόθηκε ζωντάνια στους συλλόγους, εκατοντάδες φοιτητές σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στη δραστηριότητα αυτών των συλλόγων. Με μαζικότατα αθλητικά τουρνουά, όπως αυτά που διοργάνωσαν φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι σε Πάτρα και Αθήνα. Με δεκάδες πολιτιστικές ομάδες που διοργανώνουν φεστιβάλ και άλλες παραστάσεις.
  • Οργάνωσαν τη λαϊκή αλληλεγγύη για διάφορα ζητήματα με: Τη συμμετοχή τους σε λαϊκά φροντιστήρια σε συνεργασία με λαϊκές επιτροπές, τη διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων για τους ανέργους και τις οικογένειές τους.
Τέτοιοι σύλλογοι μπορούν να αντισταθούν και να μπουν «σφήνα» στα σχέδια ΕΕ - μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους. Αυτή η προσπάθεια να δυναμώσει παντού, σε όλους τους συλλόγους. Να δυναμώσει η αντιμονοπωλιακή-αντικαπιταλιστική κατεύθυνση πάλης μέσα στο κίνημα.
Να μετατρέψουμε τις εκλογές σε μια μεγάλη αγωνιστική απάντηση
Οι φοιτητές και οι σπουδαστές μπορούν να βγάλουν συμπέρασμα, να δουν ότι οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την πορεία της σημερινής κυβέρνησης επιβεβαιώθηκαν. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο! Η νέα επίθεση που μας ετοιμάζουν πρέπει να μας βρει σε θέσεις μάχης, οργανωμένους στους συλλόγους μας, με εκλεγμένους αγωνιστές στα Διοικητικά Συμβούλια από τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής.
Τα μέλη της ΚΝΕ, οι χιλιάδες υποψήφιοι της Πανσπουδαστικής, τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά που είναι σίγουρα ότι θα ψηφίσουν Πανσπουδαστική, να δώσουμε τη μάχη μέχρι και την τελευταία ώρα. Να μετατρέψουμε τις εκλογές στις 13 Μάη σε μια μεγάλη αγωνιστική απάντηση, σε μια προσπάθεια συγκέντρωσης νέων δυνάμεων για να βρεθούμε την επόμενη μέρα σε μεγαλύτερη αγωνιστική ετοιμότητα και ικανότητα. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να παλέψουμε για τη ζωή και τις σπουδές που μας αξίζουν.