Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Αποκαλύπτονται οι αντιλαϊκές πλευρές της διαπραγμάτευσης

Οσο πλησιάζει ο καιρός για την υπογραφή της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας κυβέρνησης - ΕΕ, τόσο περισσότερο ξεδιπλώνονται και δημοσιοποιούνται πλευρές της συμφωνίας που έχουν μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και που θα φέρουν νέα δεινά στο λαό.
Ετσι, έχουμε:
-- Τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Ρωμανιά να δηλώνει ότι η συγκυβέρνηση συζητά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα
67 και στα 62 (μειωμένη) ακόμα και για εκείνους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης πριν από τις 31.12.2012, αρκεί αυτό να ισχύσει από την 1.1.2026. Τον ίδιο να αποκαλύπτει ότι οι θεσμοί συζητούν την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με προϋπόθεση να αυξηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2%, δηλαδή να βρουν είτε μέσω φόρων που θα επιβληθούν στο λαό είτε μέσω άλλων αντιλαϊκών μέτρων, ισοδύναμα ποσά με όσα θα απέφερε η περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων.
-- Τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Σακελλαρίδη, να δηλώνει ότι η συγκυβέρνηση προφανώς έχει ήδη κάνει υποχωρήσεις στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων (βλ. ΟΛΠ και άλλες που θα ακολουθήσουν), συμπληρώνοντας ότι όσες γίνουν δε θα συνιστούν... «ξεπούλημα».
-- Τη συγκυβέρνηση να λαμβάνει τα μηνύματα από τους εταίρους της στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» για τα εργασιακά, όπως είναι ο ΣΕΒ, ότι δεν συμφωνούν με την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και στις Συλλογικές Συμβάσεις, παίρνοντας την καλύτερη «πάσα», για να επικαλεστούν δικαιολογίες, επειδή δεν θα υλοποιηθούν όλα αυτά.
-- Τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, να συζητά για το πού θα κάτσει η μπίλια με την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης που θα επιβαρύνει τα λαϊκά νοικοκυριά.
-- Και βέβαια τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να έχει ανοιχτή γραμμή ο ίδιος με την τρόικα για όλα αυτά.
Την ίδια στιγμή, αποτελεί πρόκληση να επιμένουν σε «κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η λαϊκή ετυμηγορία», όταν εφόσον τελικά καταλήξουν έστω και σε ορισμένα από τα παραπάνω αυτά θα έχουν τραγικές πρόσθετες επιπτώσεις στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στο λαό. Και, βέβαια, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι, για άλλη μια φορά, προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «αμοιβαία επωφελή συμφωνία που θα λαμβάνει υπόψη της την ανάγκη για ρευστότητα» και πως όσο «παρατείνεται αυτή τόσο πιο δύσκολο είναι να κλείσεις τις μεταρρυθμίσεις που θέλεις».
Στο μεταξύ, το στενό κυβερνητικό επιτελείο που χειρίζεται τη διαπραγμάτευση φαίνεται να προετοιμάζεται για την πολιτική διαχείριση των αποτελεσμάτων της. Σκέψεις υπάρχουν ακόμα και για διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης που θα δεσμεύσει τους βουλευτές στην υπερψήφιση της συμφωνίας.
Μια «γεύση» των κυβερνητικών διαθέσεων έδωσε ο Ν. Παππάς, μιλώντας στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», αλλά και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκης σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο» όπου μίλησε για «συμφωνία - λύση», σκιαγραφώντας τη νέα προπαγανδιστική γραμμή της κυβέρνησης, που θα υπερασπίζεται το αντιλαϊκό περιεχόμενο της συμφωνίας στο όνομα του ότι φέρνει κοντά την «έξοδο απ' το τούνελ»...
Αντίστοιχα, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε: «Η συμφωνία θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά αυτά, τη μέριμνα για τη μείωση της εξυπηρέτησης του χρέους, τη μέριμνα για αύξηση της απασχόλησης... Είμαστε βέβαιοι για επίτευξη μιας συμφωνίας που θα συνιστά λύση. Αναζητούμε λύση κι όχι συμφωνία. Αυτή θα ενσωματώνει πεδία διαφωνίας... Η λύση που θα βρεθεί θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα οδηγήσει στην επιστροφή στην ανάπτυξη».
Κι ενώ η συγκυβέρνηση έχει «ανοίξει» το βηματισμό για την αντιλαϊκή συμφωνία, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού, εκφράζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων ... την ανάγκη της χώρας να μπει σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης ...».
  • Στο μεταξύ, χτες, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn.
Ριζοσπάστης Σάββατο 16 Μάη 2015