Κυριακή 10 Μαΐου 2015

«Δημοσιονομικά βιώσιμο»...

6 Μάη 2015, κοινή δήλωση Γιούνκερ - Τσίπρα: «Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας».
Σε αυτό συμφώνησαν ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και με αυτήν τη βάση οδεύουμε προς μια οριστική συμφωνία. Με αφορμή αυτή την αναφορά έχει αξία να δούμε ορισμένα παραδείγματα για να καταλάβουμε καλύτερα τι εννοεί η ΕΕ ως «δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό συνταξιοδοτικό σύστημα» και με το οποίο συμφωνεί η ελληνική κυβέρνηση.
Έχουμε λοιπόν και λέμε:

- Δεκέμβρης 2002, ρεπορτάζ στον Τύπο: «(...) Ειδικά για την Ελλάδα, στο σχέδιο έκθεσης που ενέκρινε και παρουσίασε χτες η Κομισιόν για την αξιολόγηση των εθνικών συνταξιοδοτικών συστημάτων, τονίζει ότι πρέπει να ληφθούν "δρακόντεια μέτρα", για να σταθεροποιηθεί η αύξηση των δαπανών και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η συνέχιση της υγιούς λειτουργίας των συνταξιοδοτικών συστημάτων στην Ελλάδα».
- Ιούνης 2006, προτάσεις ΟΟΣΑ για την Ελλάδα: «Χρειαζόμαστε ένα σταθερό και βιώσιμο σύστημα Ασφάλισης, το οποίο δε θα πρέπει να πιέζει αρκετά τα δημοσιονομικά, δε θα πρέπει να δημιουργεί προβλήματα στις δαπάνες».
- Ιούλης 2010, προτάσεις της Κομισιόν: «Εξασφάλιση επαρκών εισοδημάτων στη σύνταξη και διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων».
- Σεπτέμβρης 2012, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν περιγράφει για ποιο λόγο είναι απαραίτητη η περαιτέρω αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης: «Θα συμβάλλει στην εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας, χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω αποδυνάμωση της επάρκειας των συντάξεων».
Γιατί αναφέρουμε τα παραπάνω; Γιατί πάνω στη λογική της δημοσιονομικής βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, που ανέφερε και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάτησαν όλες εκείνες οι ρυθμίσεις που οδήγησαν στη μείωση των συντάξεων τα τελευταία χρόνια, ακόμα και κατά 50% και στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Γι' αυτά χαίρεται η κυβέρνηση; Τέτοια ετοιμάζει για το λαό;