Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Απεργία σήμερα στα Λιμάνια - Σε μαζική συμμετοχή καλεί η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών»

Απεργούν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι σε όλα τα λιμάνια της χώρας, αντιδρώντας στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση που συνεχίζει η νέα συγκυβέρνηση, αρχίζοντας από τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Στον Πειραιά, οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη και θα κάνουν πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας.
Κάλεσμα συμμετοχής με το πλαίσιό της απευθύνει η παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών».
Στη Θεσσαλονίκη, Σύλλογοι και Σωματεία Εργαζομένων στο Λιμάνι, οργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί, στον επιβατικό σταθμό και πορεία προς το Λευκό Πύργο και το ΥΜΑΘ.
Στην ανακοίνωσή τους, οι ταξικές δυνάμεις επισημαίνουν:

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προωθεί στα πλαίσια της νέας συμφωνίας - μνημόνιο που διαπραγματεύεται με τη τρόικα (ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΕΕ) νέα δέσμη καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητος - κερδοφορίας των μονοπωλίων, θέτοντας σε προτεραιότητα την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των Λιμανιών ΟΛΠ-ΟΛΘ.
Η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών θα πατήσει στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων. Θα έχει ακόμα μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες, όχι μόνο στους εργαζόμενους στον ΟΛΠ και ΟΛΘ, αλλά γενικότερα στους εργαζόμενους στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, στη ναυτιλία και στους άλλους συναφείς κλάδους.
Η πλειοψηφία της ΟΜΥΛΕ (ΑΔΗΣΚ - ΝΕΚ, εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές) όλα τα προηγούμενα χρόνια καλλιέργησε αυταπάτες για λύσεις "από τα πάνω", παρουσιάζοντας την κυβερνητική εναλλαγή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους. Καλλιέργησε την αδράνεια και τον εφησυχασμό στους εργαζόμενους, βοηθώντας τη νέα συγκυβέρνηση, την τρόικα και τα μονοπώλια στη δημιουργία τετελεσμένων.
Η Δημοκρατική Ενότητα, με ταξική συνέπεια, αντιτάχθηκε και αντιτάσσεται σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, είτε μέσω της μορφής της πώλησης των μετοχών είτε μέσω της παραχώρησης των λιμενικών υποδομών και των ΣΔΙΤ. Να απορριφθεί η λογική του "μικρότερου κακού" που οδηγεί στον παροπλισμό του εργατικού κινήματος, με οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους, δραματικές περικοπές στους μισθούς, στα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Καμιά αυταπάτη - Καμιά ανοχή
Η κλιμάκωση της πάλης είναι μονόδρομος. Μόνο έτσι μπορεί να μπει φραγμός στα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα.
Άμεσα Γενικές Συνελεύσεις σωματείων, έτσι ώστε να δοθεί συνέχεια με αγωνιστικές αποφάσεις ενάντια στην αντιλαϊκή καταιγίδα, εξασφαλίζοντας συντονισμό δράσης των εργαζόμενων με τους αυτοαπασχολούμενους που δραστηριοποιούνται στα λιμάνια και στους συναφείς κλάδους.
Η ζωή επιβεβαιώνει ότι όσο τα κλειδιά της οικονομίας κρατούν εφοπλιστές, βιομήχανοι, τραπεζίτες, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των εργαζομένων στα λιμάνια, γενικότερα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να παγιδευτούν στις "σειρήνες" του κοινωνικού εταιρισμού, στις αυταπάτες που σπέρνει ο ταξικός αντίπαλος, μιας καλύτερης δήθεν αστικής διαχείρισης και μιας συμμαχίας με τους εκμεταλλευτές του.
Προχωράμε μπροστά, στο δρόμο της ανυπακοής και της ρήξης με την καπιταλιστική εκμετάλλευση, την ΕΕ, για ριζικές αλλαγές που θα φέρουν στα χέρια των εργαζομένων στα λιμάνια και τους συναφείς κλάδους τον πλούτο που τους ανήκει και τον καρπώνονται οι εκμεταλλευτές τους. Λιμάνια λαϊκή περιούσια που θα αποτελούν πραγματικό μοχλό ανάπτυξης για το λαό και όχι για τα κέρδη των μονοπωλίων.
Διεκδικούμε:
  • Να μπει τέρμα σε κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης με οποιαδήποτε μορφή και να ματαιωθεί ο διαγωνισμός πώλησης ΟΛΠ και ΟΛΘ.
  • Να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί η σύμβαση "φιλικός διακανονισμός" ΟΛΠ - COSCO για τη Δυτική προβλήτα ΙΙΙ.
  • Μέτωπο ενάντια στην απελευθέρωση της αγοράς λιμενικών υπηρεσιών, την ιδιωτικοποίηση με οποιαδήποτε μορφή, τις εργολαβίες.
  • Άμεση υπογραφή ΣΣΕ με επαναφορά μισθών και δικαιωμάτων στα επίπεδα του 2009 και εφαρμογή της με αντίστοιχη κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου. Επαναφορά των ΣΣΕ και στα άλλα λιμάνια.
  • Κάλυψη των απωλειών στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης για διεκδίκηση στη βάση των αναγκών μας και όχι για τις ανάγκες της κερδοφορίας των μονοπωλίων.
  • Προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού. Κατάργηση των εργολαβιών στα Λιμάνια. Σταθερή και μόνιμη δουλειά με ΣΣΕ και δικαιώματα.
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Πλήρης αποκατάσταση των απωλειών σε συντάξεις και εφάπαξ.
  • Κατάργηση των χαρατσιών και της φοροληστείας.