Μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας οργανώνουν την Τετάρτη 6 Μάη, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι Επιτροπές Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών δημόσιων σχολείων και εργολαβικών συνεργείων. Στην Αθήνα η κινητοποίηση θα γίνει στουπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (οδός Β. Σοφίας) στη 1 το μεσημέρι, ενώ στη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης την ίδια ώρα.
Σε ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής γίνεται αναφορά στα
προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στα εργολαβικά συνεργεία, σημειώνεται: «Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες καθαριότητας έχουν πλέον αναλάβει την καθαριότητα του συνόλου των δημόσιων κτιρίων και ιδιωτικών χώρων και παραβιάζοντας ακόμα και αυτά τα ελάχιστα εργατικά δικαιώματα που έχουν απομείνει, μετατρέπουν την εργασία σε κόλαση για τους εργαζόμενους.
Δυο - τρεις εταιρείες με μονοπωλιακά χαρακτηριστικά αναλαμβάνουν όχι μόνο την καθαριότητα, αλλά και τη φύλαξη των δημόσιων κτιρίων, καταστρατηγούν τις συμβάσεις με τις οποίες ανέλαβαν τα έργα και προσλαμβάνουν λιγότερο προσωπικό από αυτό που αναφέρουν οι συμβάσεις, με αποτέλεσμα να εντατικοποιούν στο έπακρο την εργασία των συναδέλφων και να τους οδηγούν στην εξόντωση, για να βγάζουν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ».
Για τους εργαζόμενους στα δημόσια σχολεία, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, περίπου 8.500 καθαρίστριες θα βρεθούν σε ένα μήνα αντιμέτωπες με την απόλυση, αφού δεν μπορούν να ανανεωθούν οι συμβάσεις. Ένα ακόμα πρόβλημα είναι η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων 4-5 μήνες, καθώς η κυβέρνηση καθυστερεί να αποστείλει τις πιστώσεις στους δήμους και πολλοί δήμοι με τη σειρά, παρότι είναι οι εργοδότες, αρνούνται να καταβάλουν τα δεδουλευμένα.
Με αυτά τα δεδομένα, η Συντονιστική Επιτροπή εκτιμά ότι «ο αγώνας των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων πρέπει να έχει δύο μέτωπα: Σε τοπικό επίπεδο απέναντι στις δημοτικές αρχές και απέναντι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με κυρίαρχο αίτημα όχι μόνο την ανανέωση των συμβάσεων για την επόμενη σχολική χρονιά, αλλά τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε καθεστώς αορίστου χρόνου, για όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη και σταθερή εργασία χωρίς όρους».
Η Συντονιστική προβάλλει τα αιτήματα:
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που οφείλουν οι σχολικές επιτροπές.
  • Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία και σε κάθε δημόσιο κτίριο (νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.ά.).
  • Να φύγουν οι εταιρείες καθαρισμού και τα συνεργεία - εργολαβικές εταιρείες από κάθε δημόσιο κτίριο και υπηρεσία, να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι από το κράτος με πλήρη και σταθερή εργασία.
  • Όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μαζικές προσλήψεις καθαριστών/στριών για καθαρά σχολεία.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης.
  • Επαναφορά των βαρέων ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.
  • Καμία σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Διαβάστε στο συνημμένο ολόκληρη την ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής.
Στην κινητοποίηση της Αθήνας καλεί και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, ενώ στην κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης καλούν και συμμετέχουν το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Καθαριότητας και Φύλαξης Κεντρικής Μακεδονίας και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στην Καθαριότητα στα Δημόσια Σχολεία.
Το ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζόμενων στους ΟΤΑ Ν. Αχαΐας κήρυξε 5ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη για τις εργαζόμενες καθαρίστριες ΙΔΟΧ στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, από την έναρξη του ωραρίου, προκειμένου να μεταβούν στην Αθήνα για την προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Παράλληλα αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής Πάτρας θα μεταβεί μαζί με τις καθαρίστριες στην Αθήνα στη συνάντηση με τον υπουργό. Στη συνέλευση του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών Πάτρας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, παραβρέθηκε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Ανδρέας Αθανασόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής στο δίκαιο αγώνα τους, μεταφέροντας και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για απαίτηση μονιμοποίησης όλων των εργαζόμενων σχολικών καθαριστριών. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ). 
Στο μεταξύ, στην διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, την Τρίτη 5 Μάη, κάτω από την παρέμβαση του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο, της Λαικής Επιτροπής και του Συλλόγου Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ), ελήφθη ομόφωνη απόφαση να μην απολυθεί καμία καθαρίστρια, να μονιμοποιηθούν και σε περίπτωση μη ανανέωσης των συμβάσεων από την κυβέρνηση για τη νέα σχολική χρονιά, ο δήμος δεσμεύεται να τις προσλάβει.