Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Τα μνημόνια είναι «εδώ»

«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς». Αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά στη συμφωνία - απόφαση του Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη.
Την ίδια ώρα, στο αντιλαϊκό τραπέζι παραμένουν τα ζητήματα που αφορούν:

Στο «πάγωμα» του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2015.Υπενθυμίζεται ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υποσχόταν να προχωρήσει σε μια πρώτη «αύξηση» από τον Οκτώβρη του 2015.
Παραμένει σε εφαρμογή η ρήτρα του «μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές συντάξεις, εξέλιξη που σημαίνει παραπέρα διαδοχικές μειώσεις. Μάλιστα, εξετάζονται νέες «παρεμβάσεις» και για τις κύριες συντάξεις.
«Aναστέλλεται» η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων (13η σύνταξη) για τους χαμηλοσυνταξιούχους για ποσά μέχρι 700 ευρώ, όπως προεκλογικά υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ με το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
Σε ισχύ παραμένουν τα χαράτσια της «μνημονιακής περιόδου», ενώ στο ύψος του διατηρείται και το χαράτσι (ΕΝΦΙΑ) πάνω στη λαϊκή στέγη και τη μικρή περιουσία.
Και για το Β' εξάμηνο του 2015 παραμένει, το ανύπαρκτο, επί της ουσίας, αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους, τα τέλη «αλληλεγγύης» και «επιτηδεύματος», η διάλυση της γκάμας των φοροελαφρύνσεων για τις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας.