Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ:Συνολικά 100 ανήλικα παιδιά έχασαν τη ζωή τους μέσα σε δύο μήνες

Μέσα σε τρεις μέρες πνίγηκαν 48 πρόσφυγες
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών προσφύγων και μεταναστών, σε δύο νέα ναυάγια που σημειώθηκαν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Από τις 2 Σεπτέμβρη μέχρι τις 26 Οκτώβρη, καταγράφηκε ο θάνατος 69 ανηλίκων από ναυάγια στο ανατολικό Αιγαίο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ). Σε αυτά, εάν προστεθούν τα 31 ανήλικα παιδιά των τελευταίων ημερών, ο αριθμός φτάνει τα 100.
Στο μεταξύ, λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Πέμπτης, το φυλάκιο της Καλολίμνου ενημέρωσε το Λιμενικό για ανατροπή ξύλινης λέμβου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλολίμνου και Καλύμνου. Η πρώτη εκτίμηση ήταν για περίπου 100
ανθρώπους στη θάλασσα. 
Ως χτες το μεσημέρι είχαν διασωθεί 138 αλλοδαποί, ενώ έχουν ανασυρθεί 19 σοροί, δύο άνδρες, έξι γυναίκες, οκτώ παιδιά και τρία βρέφη. Οι έρευνες συνεχίζονταν για αγνοούμενους, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν έχει εξακριβωθεί. Στην περιοχή έπνεαν βορειοδυτικοί άνεμοι 5 μποφόρ. Δύο πλωτά σκάφη του Λιμενικού και ένα ελικόπτερο συμμετείχαν στις έρευνες.
Επίσης, τα ξημερώματα της Παρασκευής, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Ρόδου, σκάφος του Λιμενικού εντόπισε και περισυνέλεξε έξι πρόσφυγες και τρεις νεκρούς, ένα παιδί, ένα βρέφος και μία γυναίκα, ενώ αγνοούνται άλλοι τρεις. Πλωτό σκάφος του Λιμενικού και ένα ελικόπτερο συμμετείχαν στις έρευνες. Από τις έρευνες που συνεχίζονταν στην περιοχή του Αγαθονησίου, εντοπίστηκε ακόμη η σορός ενός ανήλικου αγοριού που αγνοούνταν από την Τετάρτη. Από το ναυάγιο που έγινε σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου, έξω από την Εφταλού, έχουν συνολικά περισυλλεγεί 29 σοροί, μεταξύ των οποίων δύο βρέφη και μία έφηβη, ενώ στους 274 ήταν οι διασωθέντες.
Επίσης, περίπου 6.000 πρόσφυγες αναμένονταν να φτάσουν και χτες στο λιμάνι του Πειραιά. Από αυτούς οι 3.364 είχαν ήδη αποβιβαστεί το πρωί, καθώς το πλοίο «Αριάδνη» μετέφερε 1.311 από τη Μυτιλήνη και 315 από τη Χίο, το πλοίο «Terra Jet» αποβίβασε 1.738 από τη Μυτιλήνη, ενώ αναμενόταν να καταπλεύσει το μεσημέρι το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 2.481 επιβαίνοντες, προερχόμενο και αυτό από τη Μυτιλήνη.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 
Σάββατο 31 Οχτώβρη 2015