Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ:Ο λογαριασμός ξανά στο λαό...

Στα 14,4 δισ. ευρώ φτάνει το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών για τους 4 συστημικούς τραπεζικούς ομίλους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα ποσά αυτά υπολογίζονται στη βάση υποθετικών σεναρίων, που αφορούν στους ρυθμούς πτώσης του παραγόμενου ΑΕΠ, τη διόγκωση των «κόκκινων» δανείων και με άλλες παραμέτρους υπολογισμού μελλοντικών κινδύνων. Την ίδια ώρα, με βάση τους ελέγχους στους ισολογισμούς
των τραπεζών, όπως αυτοί διαμορφώνονται στην τρέχουσα περίοδο, οι κεφαλαιακές ανάγκες διαμορφώνονται στα 4,391 δισ. ευρώ (λεγόμενο βασικό σενάριο).
Τα ποσά ανά τραπεζικό όμιλο διαμορφώνονται ως εξής:
Πειραιώς: 4,933 δισ. ευρώ
Εθνική Τράπεζα: 4,602 δισ. ευρώ
Alpha Bank: 2,743 δισ. ευρώ
Eurobank: 2,122 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης θα κριθεί πρώτα και κύρια από το ύψος του «επενδυτικού ενδιαφέροντος» που θα εκδηλωθεί από την πλευρά των ιδιωτών μετόχων, σημερινών και αυριανών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι διοικήσεις των τραπεζών διαγκωνίζονται και μεταξύ τους για τη συμμετοχή μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων, που όλα δείχνουν ότι θα έχουν αποφασιστικό ρόλο στην έκβαση της υπόθεσης.
-- Είναι αναπόσπαστα δεμένη με τον τρόπο διαχείρισης των«κόκκινων» δανείων.
-- Αποτελεί το αναγκαίο βήμα για την τραπεζική χρηματοδότηση προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, συμπληρωματικά με τις διακρατικές ενισχύσεις που περιμένουν μέσω του νέου ΕΣΠΑ και του«επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ».
-- Αποτελεί την αναγκαία συνθήκη προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο επιχειρηματικό κλίμα, στη βάση του οποίου θα επανεκκινήσει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων σε νευραλγικούς και συγκεντρωμένους κλάδους της οικονομίας, όσο και η επιχείρηση προσέλκυσης νέων κερδοφόρων επενδύσεων.
-- Σε κάθε περίπτωση, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σχετίζεται με την «επιτυχή» έκβαση της αντιλαϊκής «αξιολόγησης» από την πλευρά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Κομισιόν - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ). Αυτό αποτελεί μια ακόμη προϋπόθεση, τόσο για συμμετοχή των ιδιωτών στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, όσο και για την απόδοση των κεφαλαίων από τα δάνεια της Ευρωζώνης προς τις τράπεζες.
-- Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο μνημόνιο, η συγκυβέρνηση «θα πάρει υπόψη το νέο περιβάλλον και τις υφιστάμενες συνθήκες του τραπεζικού συστήματος και θα έχει στόχο την επιστροφή των τραπεζών στα χέρια των ιδιωτών, μέσω προσέλκυσης διεθνών στρατηγικών επενδυτών και μέσω ενός βιώσιμου μοντέλου χρηματοδότησης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα». Η συγκεκριμένη διεργασία φαίνεται να ξεκινά με την επικείμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Την ίδια ώρα, το τοπίο παραμένει εξαιρετικά θολό: Σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα της κρατικής συμμετοχής στο πλαίσιο της αύξησης των μετοχικών κεφαλαίων, υπό διευθέτηση βρίσκεται και το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, ενώ οι ασάφειες παραμένουν και σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο «κουρέματος» κατηγορίας ομολογιούχων των ελληνικών τραπεζών.  
Τα σπασμένα θα φορτωθούν και πάλι, με ιδιαίτερη ένταση, στις πλάτες του λαού, για μια υπόθεση ολότελα ξένη και εχθρική προς τα συμφέροντά του. Ήδη, το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μέσω της συμμετοχής στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις, μετρά απώλειες δεκάδων δισ. ευρώ, με τα οποία «ξελάσπωσαν» τους ιδιώτες μετόχους. 
Παράλληλα, το κρατικό χρέος θα συνεχίσει σε ρότα διόγκωσης. Το ΤΧΣ θα συμβάλει στη διάσωση των τραπεζών μέσω της νέας δανεικής σύμβασης που συνοδεύει το τρίτο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.