Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Στα σκαριά το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο προαπαιτούμενων.Ενταση της φοροληστείας σε βάρος φτωχών αγροτών, μισθωτών, συνταξιούχων και αυτοαπασχολούμενων

Αρχές Νοέμβρη, η συγκυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή και νέο πολυνομοσχέδιο, όπου και θα περιλαμβάνονται τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Σε πρώτο πλάνο προβάλλει η ένταση της φοροληστείας σε βάρος φτωχών αγροτών, μισθωτών, συνταξιούχων και αυτοαπασχολούμενων. Ταυτόχρονα, στην ημερήσια διάταξη μπαίνει το ζήτημα των «δραστικών αλλαγών» σε ό,τι αφορά τοΑσφαλιστικό και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ειδικότερα, στη δεύτερη δέσμη με τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνονται τα εξής:
-- Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2016 - 2019: Σε τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση, φτάνουν στην πλήρη ανάπτυξή τους τα πρόσθετα μέτρα του υπό κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2016 - 2019).
-- Τσάκισμα των φτωχών αγροτών. Προβλέπεται
η απογείωση του φόρου εισοδήματος στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017 (από 13% σήμερα). Παράλληλα, ως πρώτη δόση, από τον Οκτώβρη φέτος, ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο προσαυξάνεται από τα 66 στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.
-- Πλήρης «αξιολόγηση» του συστήματος κοινωνικής προστασίας, με στόχο ετήσιες «εξοικονομήσεις» 0,5% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει παραπέρα περικοπές των κάθε είδους προνοιακών επιδομάτων, ύψους τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ το χρόνο και μάλιστα με αυξητικό ρυθμό, αντίστοιχα με τους μελλοντικούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάκαμψης.
-- Φορολογία εισοδήματος. Νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις στην κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων για τα εισοδήματα του 2016.
-- Αυξάνεται και μονιμοποιείται η λεγόμενη «εισφορά αλληλεγγύης», που ενσωματώνεται πλέον στο φόρο εισοδήματος.
-- Σειρά αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, για τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών, με εφαρμογή των «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ.
-- Μειώσεις μισθών στο Δημόσιο: Μπαίνουν σε εφαρμογή από 1/1/2016, μέσω του νέου «ενιαίου μισθολογίου», με «πλήρη εφαρμογή σε όλο το δημόσιο τομέα» και με έμφαση στη διασύνδεση του «κόστους» με «την ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού».
Οι «εκκρεμότητες»
Την ίδια ώρα, ανάμεσα στις διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις περιλαμβάνονται και οι παρακάτω:
-- Νομοθεσία σχετικά με τα νέα κριτήρια των δικαιούχων για τοεπίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Σε κάθε περίπτωση, το σχετικό κονδύλι καρατομείται κατά 50% (στα 105 εκατ. ευρώ από 210 εκατ. πέρυσι).
-- Καθορισμός κριτηρίων για τη μείωση των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, σε όσους «έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν νωρίτερα». Ηδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα νέα διογκωμένα επιτόκια για λαϊκά νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση τμηματικής αποπληρωμής (μέχρι 100 δόσεις), ενώ στο ηλεκτρονικό σύστημα της εφορίας έχουν περάσει οι διογκωμένες μηνιαίες δόσεις, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων. Παράλληλα, αναρτώνται τα νέα εκκαθαριστικά για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.
-- Πρόταση για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή, «εναλλακτικά», εφαρμογή άλλου μέτρου με «ισοδύναμα αποτελέσματα», σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό.
-- «Πλήρη ισοδύναμα μέτρα» για τις δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν τις μειώσεις σε συντάξεις.
-- Εξεύρεση ισοδύναμου αντιλαϊκού μέτρου σχετικά με την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Οχτώβρη 2015