Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Ο καπιταλισμός γεννάει κρίσεις – πολέμους – προσφυγιά

Καθημερινά ανοίγοντας τις οθόνες μας ή περπατώντας στο κέντρο της Αθήνας ερχόμαστε αντιμέτωποι με το καθημερινό δράμα που ζουν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Άνθρωποι που άφησαν τα σπίτια τους ελπίζοντας σε μια ζωή χωρίς βόμβες, αεροπορικές επιδρομές και καθημερινές εκατόμβες νεκρών. Πολλοί δεν καταφέρνουν να φτάσουν στον
προορισμό τους καθώς πέφτουν θύματα της καταστολής, των εγκληματικών μεθόδων που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι και του καιρού. Η φωτογραφία του νεκρού Αϊλάν αποτυπώθηκε στη μνήμη μας, όμως δεν είναι ο μόνος. Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο για περίπου 3.000 πρόσφυγες από την αρχή της χρονιάς.

Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ ξεριζώνουν και δολοφονούν λαούς

Ο καθένας μπορεί να κατανοήσει ότι το προσφυγικό ρεύμα έχει μεγαλώσει σαν αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου πόλεμου στη Συρία και αλλού. Δεν είναι τυχαίο ότι ο σημερινός αριθμός των προσφύγων είναι ο μεγαλύτερος από τη λήξη του Β” Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό που συσκοτίζεται όμως είναι οι πραγματικές αιτίες των πολέμων στον καπιταλισμό. Αυτό που συμβαίνει στη Μ. Ανατολή, στη Λιβύη, στην Ουκρανία κ.α. είναι η ένοπλη σύγκρουση των αστικών τάξεων διαφορετικών κρατών με στόχο τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των ενεργειακών δρόμων. Εγκληματικές ευθύνες έχουν η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που συμμετέχουν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή, ενώ ήταν αυτοί που εξόπλισαν, χρηματοδότησαν και εκπαίδευσαν το τέρας του “Ισλαμικού Κράτους”. Αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα δεν μπορούν και δεν θα το λύσουν. Εξίσου υπεύθυνες είναι και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, μαζί και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που, θέλοντας να διασφαλίσουν τα ιδιαίτερα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης:
Υιοθέτησαν ένα προς ένα τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών για τις επεμβάσεις τους διαχρονικά.
Παραχώρησαν στρατιωτικές βάσεις και υπόσχονται να κατασκευάσουν καινούριες (βλ. δηλώσεις Καμμένου για νέα ΝΑΤΟική βάση στην Κάρπαθο).
Υπερψήφισαν τις αντίστοιχες αποφάσεις.
Συμμετέχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.
Σήμερα υιοθετούν το άλλοθι των ιμπεριαλιστών για τις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ετοιμάζονται να εξαπολύσουν με πρόσχημα, τώρα, τους τζιχαντιστές.
Όλοι αυτοί εμφανίζονται σήμερα ως ευαίσθητοι, που θα λύσουν τάχα το πρόβλημα.

Στους πρόσφυγες και τους μετανάστες βλέπουν το νέο φθηνό εργατικό δυναμικό