Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Νέα επεισόδια στις ανατροπές στο Ασφαλιστικό: Επικουρικές τέλος..!!

Η αντιασφαλιστική επίθεση επιβάλλει τη μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 12 Νοέμβρη
Πορεία κατάργησης των επικουρικών συντάξεων και του ΕΚΑΣ
«Εθνική σύνταξη» στα 390 ευρώ
Την πορεία κατάργησης της επικουρικής σύνταξης και των επικουρικών ταμείων προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κατρούγκαλος, ως πρώτο βήμα στη νέα «αρχιτεκτονική» του Ασφαλιστικού που σχεδιάζει η κυβέρνηση, βασισμένη και στο πρόσφατο πόρισμα της λεγόμενης «Επιτροπής σοφών».
Μάλιστα, η εξαγγελία αυτή έγινε από τηλεοράσεως, λίγες μόλις ώρες πριν το Κυβερνητικό Συμβούλιο
Κοινωνικής Πολιτικής εξετάσει το σχετικό πόρισμα της επιτροπής, που ανοίγει διάπλατα το δρόμο για να δοθεί το τελειωτικό χτύπημα σε ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. 
Εκεί οδηγεί στο τέλος η ανακοίνωση του υπουργού για ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης στην κύρια, πρόταση που άλλωστε διατυπώνεται και στο πόρισμα και η οποία περιλαμβάνει και τα εφάπαξ.
Για να δικαιολογήσει αυτή την αντιλαϊκή επιλογή, ο Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή (STAR), υποστήριξε ότι αυτό θα γίνει για να μην τεθεί σε εφαρμογή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά ταμεία και κυρίως του ΕΤΕΑ, που θα οδηγούσε σε περικοπές μέχρι και 50%. Δηλαδή, το ισοδύναμο που βρήκε η κυβέρνηση για να μην τεθεί σε εφαρμογή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, είναι η κατάργηση επί της ουσίας των επικουρικών! Η κυβέρνηση εξασκείται στην πολιτική των εκβιασμών και βάζει τους συνταξιούχους να επιλέξουν μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης.
Στην πραγματικότητα, στοχοποιεί το πάνω από 1 εκατομμύριο σημερινούς συνταξιούχους του ΕΤΕΑ και τα 2,3 εκατομμύρια ασφαλισμένους σε αυτό, που συνεχίζουν να καταβάλλουν από τους γλίσχρους μισθούς τους τις εισφορές τους, ύψους 6% (3% εργαζομένου και 3% εργοδότη), χωρίς όμως να τους εξασφαλίζεται η απόδοση σύνταξης στο μέλλον. 
Στο στόχαστρο είναι και οι σημερινοί συνταξιούχοι και τα περίπου 200 εκατομμύρια που καταβάλλει κάθε μήνα το ΕΤΕΑ (2,3 δισ. ευρώ ετησίως), όπως και τα αποθεματικά του, άνω των 2 δισ. ευρώ, τα οποία όλα θα ριχτούν στη μαύρη τρύπα της «μεταρρύθμισης».
Το ίδιο παραμύθι της «διάσωσης» μέσω της ενσωμάτωσής του στην εθνική σύνταξη που προβλέπεται στο νέο σύστημα, πούλησε ο υπουργός και για την περίπτωση του ΕΚΑΣ, για το οποίο έχει ψηφίσει τη σταδιακή του κατάργηση από το Μάρτη του 2016 μέχρι το τέλος του 2019. Και τούτο διότι, όπως είπε ο ίδιος, η εθνική σύνταξη θα ανέρχεται στα 390 ευρώ.
Ομως, το ΕΚΑΣ δινόταν σε συνταξιούχους που είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα σύνταξης και λάμβαναν τουλάχιστον τα κατώτερα όρια (στο ΙΚΑ τα 486 ευρώ). Κατά συνέπεια, τυχόν ενσωμάτωση του ΕΚΑΣ θα έπρεπε να οδηγεί σε σύνταξη πάνω από 500 και 600 ευρώ, όπως άλλωστε συνέβαινε μέχρι τώρα και όχι στα 390 ευρώ, που υπόσχεται η κυβέρνηση ως «εθνική», που είναι κάτω και από τα κατώτερα όρια και μάλιστα χωρίς να συνυπολογίζεται το ΕΚΑΣ.
Τέλος για ολ' αυτά συζήτησαν στην κοινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, όπου υπήρξε ενημέρωση από τον Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο για το πόρισμα της Επιτροπής Εργασίας για το Ασφαλιστικό και κατέληξαν στο τέλος του μήνα, να καταθέσουν την ολοκληρωμένη κυβερνητική πρόταση.


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2015