Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Δωρεάν εμβόλια για όλα τα παιδιά ζητά η ΟΓΕ

Επάρκεια εμβολίων, ένταξη των νέων στον Εθνικό Εμβολιασμό, δωρεάν για όλα τα παιδιά ζητά η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.
Σε ανακοίνωσή της προς τη νέα μητέρα σημειώνει:
«Νέα μητέρα,
Καταλαβαίνουμε την αυξημένη ανησυχία και τον προβληματισμό που έχουν προκαλέσει στα νέα ζευγάρια, συνολικά στις λαϊκές οικογένειες, οι ελλείψεις ορισμένων εμβολίων για
αναμνηστικές δόσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι εμβολιασμοί των παιδιών.
Παρότι τα παιδιά μπορούν να εμβολιαστούν με άλλη δόση εμβολίου και υπάρχει μια ελαστικότητα στο χρόνο του εμβολιασμού, οι νέες μητέρες, οι νέες γυναίκες πρέπει να επαγρυπνούμε.
Όσο τα εμβόλια -όπως και το φάρμακο- αποτελούν ιδιοκτησία των φαρμακευτικών ομίλων, όσο η παραγωγή και η διάθεσή τους εξαρτάται από την εξασφάλιση της κερδοφορίας των φαρμακοβιομηχάνων, τόσο θα υπάρχει κίνδυνος για την έλλειψη και τον έγκαιρο ανεφοδιασμό τους, με ό,τι αυτό σημαίνει για την πρόληψη, την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών, ιδίως των βρεφών και των νηπίων και γενικότερα της δημόσιας Υγείας για όλο τον πληθυσμό.
Εξάλλου, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα στον τομέα της Υγείας των λαϊκών οικογενειών ( περικοπές παροχών, πληρωμές, έλλειψη υποδομών στην ΠΦΥ).
Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για τη μείωση, τουλάχιστον μέχρι το 2018, της δημόσιας δαπάνης Υγείας και φαρμάκου (κράτους και ασφαλιστικών ταμείων), στην οποία περιλαμβάνονται και τα εμβόλια, ενώ πριν είχαν ξεχωριστό προϋπολογισμό.
Απαιτούμε πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση για Υγεία - Φάρμακο - Πρόνοια.
Η ΟΓΕ διεκδικεί για τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων:
  • Το κράτος να είναι υπεύθυνο για την προμήθεια, ποιότητα, επάρκεια και εφοδιασμό των δημόσιων υγειονομικών μονάδων με εμβόλια.
  • Οι εμβολιασμοί να γίνονται δωρεάν αποκλειστικά από το δημόσιο σύστημα υγείας σε όλα τα παιδιά και τους ενήλικες που ζουν στην Ελλάδα. Να ενταχθούν νέα εμβόλια όπως αυτό κατά της μηνιγγίτιδας β' στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Να υπάρχει επαρκής, χωροταξικά διαρθρωμένη και καλά στελεχωμένη υποδομή στην ΠΦΥ, μέχρι και το τελευταίο χωριό, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση. Να λειτουργούν κινητές μονάδες πλήρως στελεχωμένες για εμβολιασμούς μεταναστών και προσφύγων.
  • Να υπάρχει με κρατική ευθύνη αναλυτική κεντρική καταγραφή αλλά και αποκεντρωμένη ανά δήμο και δημόσιο εμβολιαστικό κέντρο, ώστε να μπορεί να γίνεται ο έλεγχος αλλά και η ειδοποίηση σε όποια παιδιά καθυστερούν ή χρειάζεται να κάνουν την αναμνηστική δόση.
  • Κρατικές καμπάνιες για γονείς και στα σχολεία για όλο το μαθητικό πληθυσμό ώστε να ενημερώνονται ολοκληρωμένα για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών, να παρακολουθούν το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να ειδοποιούν το κέντρο για όποιες παρενέργειες, ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και σωστά και να καταγράφονται τα περιστατικά.
  • Να καταγράφονται σε βιβλιάρια υγείας οι εμβολιασμοί και ότι άλλο χρειάζεται το κάθε παιδί, έφηβος ή και ενήλικας.
  • Η έρευνα να διενεργείται από δημόσια ιδρύματα, πανεπιστήμια, νοσοκομεία και να χρηματοδοτείται από το κράτος.
Νέα μητέρα, νέα γυναίκα,
Έλα σε επαφή με την ΟΓΕ, με το σύλλογο, την ομάδα γυναικών στη γειτονιά σου. Να μας ενημερώσεις για τις ελλείψεις, τα ενδεχόμενα προβλήματα στον τομέα Υγείας που αντιμετωπίζεις εσύ και η οικογένειά σου. Να προετοιμάσουμε τη δική μας συλλογική, αγωνιστική απάντηση.
Ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία-Φάρμακο είναι αγώνας για τη ζωή!».