Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Σχεδόν 26 εκατομμύρια παιδιά και νέοι στην ΕΕ ζουν σε συνθήκες φτώχειας

Σχεδόν 26 εκατομμύρια παιδιά και νέοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση απειλούνται με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του γερμανικού ιδρύματος «Bertelsmann», η οποία τονίζει ότι οι νέοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι της οικονομικής κρίσης στην ΕΕ τα προηγούμενα χρόνια.
Το 27,9% του πληθυσμού της ΕΕ που είναι κάτω των 18 ετών απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ μελανές είναι οι προοπτικές 5,4 εκατομμυρίων νέων που είναι άνεργοι, δεν πηγαίνουν
σχολείο και δεν βρίσκονται σε μαθητεία.
Διευρυμένη φτώχεια
Σύμφωνα με το ίδρυμα «Bertelsmann», στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία ο αριθμός των νέων που απειλούνται με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό αυξήθηκε κατά 1,2 εκατομμύριο από το 2007, φτάνοντας τα 7,6 εκατομμύρια από 6,4 που ήταν. Οι νέοι αυτοί ζουν σε νοικοκυριά που κερδίζουν λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος, υποφέρουν από σοβαρές υλικές ελλείψεις ή μεγαλώνουν σε σπίτια όπου ουσιαστικά δεν υπάρχει εισόδημα.
Επιπλέον πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες ηλικίας 20 με 24 ετών βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη θέση. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα 5,4 εκατομμύρια (17,8%) ούτε εργάζονται ούτε σπουδάζουν.
Το ποσοστό τους έχει σημειώσει αύξηση από το 2008 σε 25 χώρες της ΕΕ, σε κάποιες μάλιστα μεγάλη. Μόνο στη Γερμανία και τη Σουηδία έχουν βελτιωθεί οι προοπτικές αυτής της ηλικιακής ομάδας τα τελευταία χρόνια.
Η ίδια έρευνα δείχνει ότι ο αριθμός των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών που απειλούνται από τη φτώχεια, μειώθηκε στο ίδιο διάστημα από το 24,4% στο 17,8%, κυρίως γιατί, παρά την κρίση, οι συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα για τους ηλικιωμένους δεν μειώθηκαν τόσο όσο τα εισοδήματα του νεότερου πληθυσμού.